ΔΕΠΑ: Συνεχής ανάπτυξη με έργα υποδομών και στρατηγικές διεθνείς συμφωνίες

ypodomes
Διαβάστε επίσης

Με σταθερή πορεία ανάπτυξης και στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου προς όφελος της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και της δημιουργίας μιας ανταγωνιστικής περιφερειακής αγοράς αερίου στη χώρα μας και στη ΝΑ Ευρώπη, η ΔΕΠΑ συμβάλλει στην επίτευξη του επίκαιρου εθνικού στόχου της Πράσινης Ανάπτυξης αλλά και προτάσσει την εναλλακτική λύση ανάπτυξης ως απάντηση στην κρίση.

ypodomes1

Στην Ελλάδα τα φυσικό αέριο έχει ενταχθεί στον κτιριακό τομέα και στις μεταφορές, με τις βιομηχανίες, τις εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και τον οικιακό τομέα να στρέφονται προς την οικονομική αυτή εναλλακτική λύση. Το ίδιο συμβαίνει και στην αεριοκίνηση, της οποίας το θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώθηκε πρόσφατα, και πλέον εκτός από τα εργοστασιακά κατασκευασμένα οχήματα φυσικού αερίου, με CNG μπορούν να κινούνται και τα συμβατικά. Η ΔΕΠΑ στην προσπάθεια να ανοίξει τον δρόμο της αεριοκίνησης στην χώρα μας λειτουργεί ήδη 5 πρατήρια FISIKON σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ σε συνεργασία με την EΚO & THN BP προχωρά στη δημιουργία νέων σε επιπλέον πόλεις όπως είναι η Λάρισα και ο Βόλος.

logo

Συνεχίζονται τα έργα υποδομών

Η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών σε διεθνές επίπεδο για τη φυσική διασύνδεση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου με τα συστήματα φυσικού αερίου γειτονικών χωρών εξακολουθεί να αποτελεί βασικό πόλο της στρατηγικής του ομίλου που εξυπηρετεί πολλαπλούς στόχους: ενισχύει την ασφάλεια τροφοδοσίας, τόσο της Ελλάδος, όσο και της ευρύτερης περιοχής, μέσω της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας, αλλά και της διαφοροποίησης των οδεύσεων του φυσικού αερίου προς τη Δύση. Προσφέρει, επίσης, έδαφος για την ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών προκειμένου, αφενός, η εταιρεία να δραστηριοποιηθεί εμπορικά στο εξωτερικό και, αφετέρου, μέσα από ανάλογες συνεργασίες, να αναζητήσει ευκαιρίες για καινοτόμες εφαρμογές στη χρήση του φυσικού αερίου στο εσωτερικό.

ypodomes2

Τέλος, επιτρέπει τη δραστηριοποίηση πολλών παικτών στον χώρο της ενέργειας με παράλληλη ανάπτυξη των συνθηκών ανταγωνισμού στην περιοχή, ώστε μακροπρόθεσμα να καθιερωθεί ένας αξιόπιστος και διεθνώς έγκυρος μηχανισμός καθορισμού τιμών με παράλληλη δυνατότητα ανάπτυξης δευτερογενούς αγοράς.

ypodomes3

Επιδίωξη του ομίλου είναι η προώθηση δραστηριοτήτων που θα διευκολύνουν την υλοποίηση των έργων του Νοτίου Διαδρόμου. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται στοχευμένες ενέργειες και επενδύσεις όπως είναι η κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του ελληνο-ιταλικού αγωγού και η σύσταση μεικτού επιχειρηματικού φορέα με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ, της Edison και της βουλγαρικής ΒΕΗ (Bulgarian Energy Holding) για την κατασκευή του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού.

Σπύρος Παλαιογιάννης: H Eυρώπη και η Ρωσία δεν είναι πλέον τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία

palaiogianis

Η ΔΕΠΑ συμμετέχει σε κάθε εθνική και διεθνή πρωτοβουλία που στοχεύει στην υλοποίηση της στρατηγικής του ομίλου για ενεργειακή ασφάλεια και εγκαθίδρυση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή των Βαλκανίων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Σπύρος Παλαιογιάννης ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών του συνεδρίου «Athens Natural Gas Forum 2014» και επεσήμανε ότι πλέον η Ευρώπη και η Ρωσία δεν είναι τόσο εξαρτημένες από την Ουκρανία, ενώ αναφερόμενος στην εθνική ενεργειακή στρατηγική σημείωσε ότι αυτή αναπτύσσεται σε τρεις πυλώνες: να καταστεί η χώρα κόμβος διαμετακόμισης, να επιτευχθεί διαφοροποίηση πηγών και να συμμετάσχει η Ελλάδα στην δημιουργία περιφερειακής αγοράς ενέργειας στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

depa

Ο κος Παλαιογιάννης έχει κατά καιρούς επισημάνει ότι μέσα από μια έντονα αναπτυξιακή πορεία τις δύο περασμένες δεκαετίες, η ΔΕΠΑ έχει καταστεί σήμερα ένας σύγχρονος και ισχυρός όμιλος εταιρειών με πρωταγωνιστική σημασία στις ενεργειακές εξελίξεις της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι στόχοι της εταιρείας συνοψίζονται στην διατήρηση της ηγετικής της θέσης στην εγχώρια αγορά και σε συνθήκες ανταγωνισμού και στην απρόσκοπτη συνέχιση του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου με κύριους άξονες:

- την υλοποίηση των στρατηγικής σημασίας διασυνδετικών αγωγών αερίου με γειτονικές χώρες, επενδύσεις για την ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών εντός της χώρας (ITGI, IGB, Aegean LNG, επεκτάσεις δικτύων, δορυφορικά συστήματα τροφοδοσίας με CNG ή LNG κλπ.)

cng

- την επέκταση των εμπορικών της δραστηριοτήτων σε νέες περιοχές της χώρας, καθώς και σε άλλες αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των Βαλκανίων (νέες ΕΠΑ, στρατηγικές συμμαχίες εκτός συνόρων)

- την αξιοποίηση νέων καινοτόμων εφαρμογών στη χρήση του φυσικού αερίου, όπως π.χ. συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας/ψύξης, δημιουργία δορυφορικών συστημάτων τροφοδοσίας απομονωμένων περιοχών/πελατών, κίνηση οχημάτων κλπ.

ΔΕΠΑ: ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ένας όμιλος που…

  • εισήγαγε το φυσικό αέριο στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας μια μεγάλη ενεργειακή επένδυση
  • έχει ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των τοπικών κοινωνιών
  • έφερε φυσικό αέριο από την Θράκη ως την Αττική και σε όλα τα μεγάλα κέντρα κατανάλωσης της ηπειρωτικής χώρας
  • πραγματοποίησε συνεργασίες με μεγάλες διεθνείς εταιρείες
  • άνοιξε τον δρόμο στην αεριοκίνηση με ίδρυση πρατηρίων στις μεγαλύτερες πόλεις
  • εξασφαλίζει επάρκεια και ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας
  •  αναπτύσσει πρωτοβουλίες, ώστε η Ελλάδα να έχει ουσιαστικό ρόλο ως κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Παλαιότερα άρθρα: