Δεξιότατος: Ήρθε η ώρα για τοπικές κυβερνήσεις

4f68a57a57562dfa4c545ac664803fd2
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Νίκος Ζόμπολας

Παρακινήθηκα να γράψω αυτό το άρθρο από δύο σημαντικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Το ένα το γνωρίζετε όλοι, η τραγωδία της Μάνδρας και το άλλο πιθανόν να μην το ξέρετε, η εξαγγελία του δημάρχου Γλυφάδας για την παροχή επιδόματος 5,000€ σε πολύτεκνες οικογένειες.

Η αποκέντρωση ξεκίνησε με την ψήφιση του Καλλικράτη, αλλά στην πράξη δεν έχουν γίνει πολλά πράγματα. Έχουν δοθεί αρμοδιότητες μεν, αλλά δεν έχουν δοθεί τα μέσα και οι πόροι για να μπορεί να μετουσιωθεί ο νόμος στην πράξη.

Έχοντας ασχοληθεί τα τελευταία 3 χρόνια, ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων και για ένα χρόνο ως γραμματέας τοπικής αυτοδιοίκησης σε πολιτικό κόμμα, ασχολήθηκα με την ουσία του Καλλικράτη και από περιέργεια πως μπορεί να εφαρμοστεί πρακτικά στην ελληνική κοινωνία.

Έχουμε την κουλτούρα;

Βεβαίως και την έχουμε και μάλιστα καλύτερα από όλους, μην ξεχνάμε τις ελληνικές πόλεις-κράτη που μεγαλούργησαν στο παρελθόν.

Να σταματήσει η μεταβίβαση ευθυνών, η γραφειοκρατία, το απρόσωπο κράτος τέρας.

Να ξέρουμε που απευθυνόμαστε ως πολίτες, ποιος έχει την αποκλειστική ευθύνη, να έχουμε στο κάτω κάτω κι εμείς οι πολίτες την ευθύνη, ποιον ψηφίζουμε για την γειτονιά μας. Να μην τα ρίχνουμε στο κράτος αν κάτι δεν πάει καλά.

Να σταματήσει αυτή η αρρωστημένη «διάχυση ευθυνών» που τους βολεύει όλους, και τους πολίτες και τους κυβερνώντες.

Για να γίνει αυτό, πρέπει απαραιτήτως και επειγόντως να εφαρμοστεί ο Καλλικράτης καταρχήν στην πράξη, αλλά και να ενδυναμωθεί περαιτέρω με νέες νομοθετικές προσθήκες.

Οικονομική και διοικητική, πλήρης αυτοτέλεια, όχι μεσοβέζικες λύσεις.

Να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση, δικούς της πόρους, να μπορεί να παίρνει αποφάσεις και να παράγει πολιτική καθημερινότητας, χωρίς σπατάλες.

Η κεντρική πολιτική σκηνή να ασχολείται μόνο με την εθνική στρατηγική κατεύθυνση πολιτικής και τα γενικά θέματα οικονομίας και διακυβέρνησης.

Αφήνουν όμως οι πολιτικοί μας το μέλι;

Όχι βέβαια, θέλουν να εξουσιάζουν τους πάντες οι 300 και να έχουν όλους τους προϋπολογισμούς στην μασχάλη τους και έχουν φροντίσει να μην τους καταλογίζονται ποτέ ευθύνες.

Ούτε οι τοπικοί άρχοντες θέλουν όμως, γιατί είναι περιορισμένης ικανότητας οι υπάρχοντες.

Θα γίνει με δυσκολία μια τέτοια μεταρρύθμιση, χρειάζεται να πιέσουμε όλοι σθεναρά, γιατί προφανώς μας ενδιαφέρει όλους και προφανώς είναι κάτι που πρέπει να γίνει.

Τοπική αυτοδιοίκηση με χαρακτήρα τοπικής κυβέρνησης χρειαζόμαστε επειγόντως.

 

Παλαιότερα άρθρα: