Δημιουργείται η εταιρία που θα είναι μητρική της Google

google-history-605x395
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σε μία κίνηση τομή για την ιστορία της Google προχώρησε ο διεθνής κολοσσός με την ίδρυση μιας νέας μητρικής εταιρείας υπό την οποία Google θα παραμείνει ως θυγατρική. Tο όνομά της θα είναι Αlphabet (Αλφάβητο). Η Αlphabet θα έχει στους κόλπους της δραστηριότητες του ομίλου που είναι σχετικά νεότερες, όπως τα τμήματα επενδύσεων Google ventures, έρευνας Google X, τη μονάδα Nest, για το έξυπνο σπίτι και τη μονάδα ανάπτυξης του αυτόνομου αεροπλάνου, drone. Η θυγατρική της Αlphabet, Google, θα συνέχισει να έχει υπό την αρμοδιότητα της την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης, τις γνωστές εφαρμογές, το youtube και το λογισμικό android. Σύμφωνα με τους Financial Τimes, το Reuters και το BBC, ο συνιδρυτής της Google, Λάρι Πέιτζ, δήλωσε ότι η νέα εταιρική δομή θα είναι απλούστερη και θα βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Google-Alphabet.

Kάθε επιμέρους εταιρεία-μονάδα θα διατηρήσει ανεξαρτησία κινήσεων υπό το νέο σχήμα. O Λάρι Πέιτζ, μέσα από τη νέα δομή, θα γίνει διευθύνων σύμβουλος της Alphabet και ο πρώτος αντιπρόεδρος Σουντάρ Πιτσάι θα γίνει διευθύνων σύμβουλος Google Inc. O έτερος συνιδρυτής της google Σεργκέι Μπριν θα γίνει πρόεδρος της Alphabet και ο σημερινός πρόεδρος της Google Eric Schmidt θα γίνει εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρείας – ομπρέλας, Alphabet.

Σύμφωνα με αναλυτές το νέο εταιρικό σχήμα θα παρέχει μεγαλύτερη διαφάνεια προς τους επενδυτές της Wall Street αφού θα είναι ευκολότερα προσβάσιμα τα στοιχεία σχετικά με το πόσα χρήματα επενδύει Google για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Έως σήμερα, το ζήτημα της διαφάνειας σχετικά με τα επενδυμένα κεφάλαια αποτελούσε πρόβλημα για τον αμερικανικό κολοσσό και πηγή ενόχλησης για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μάλιστα αποδεικτικό αυτής της διαφοράς που ευελπιστούν να σημειώσουν με τη νέα δομή του ομίλου αποτέλεσε η άνοδος της μετοχής Google στο αμερικανικό χρηματιστήριο αμέσως μετά την ανακοίνωση για τη δημιουργία Alphabet.

Παλαιότερα άρθρα: