Δημοψήφισμα για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ προωθεί ο Γκρίλο

Grilo
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Από αλλού το περίμεναν οι Γερμανοί και από αλλού τους ήρθε. Ο Πέπε Γκρίλο που έγινε διάσημος σε όλη την Ευρώπη ως ο ηγέτης του κινήματος των 5 αστέρων μαζεύει υπογραφές για δημοψήφισμα με πρόταση για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Η διαδικασία συλλογής των υπογραφών υπολογίζεται να διαρκέσει έξι μήνες.

Ο Πέπε Γκρίλο αναδεικνύει το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ ως μονόδρομο. Μάλιστα δε διστάζει να προτείνει και στη Γερμανία να κάνει το ίδιο αφού όπως λέει η οικονομία της γίνεται όλο και λιγότερο ανταγωνιστική.

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στα πλαίσια των ομιλιών του στο τριήμερο φεστιβάλ, στη Ρώμη, του κινήματος των πέντε αστέρων το οποίο ολοκληρώθηκε εχθές. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε από μέλη της ιταλικής βουλής και γερουσίας που είναι εκλεγμένοι με το κίνημα του Γκρίλο, ότι προτίθενται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους εις ένδειξη διαμαρτυρίας για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Πιθανόν ως αφορμή για όλα αυτά να έχει λειτουργήσει η νέα μεταρρύθμιση του εργασιακού που προωθείται από την κυβέρνηση, που όπως μας ενημερώνει δημοσίευμα του real.gr πρόκειται να αυξήσει αισθητά τις απολύσεις στο άμεσο μέλλον.

Από την άλλη μεριά, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ζήτημα νομιμότητας με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αφού διάφοροι ιταλοί συνταγματολόγοι έχουν σημειώσει ότι το ιταλικό σύνταγμα δεν αφήνει περιθώριο να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, είναι ευνόητο ότι το σημαντικό πρόβλημα με ένα τέτοιο δημοψήφισμα είναι περισσότερο πολιτικό παρά νομικό. Ίσως στο άμεσο μέλλον να έχουμε και κάποιες σφυγμομετρήσεις των απόψεων των ιταλών για ένα ενδεχόμενο εγκατάλειψης της ευρωζώνης. Θυμίζω πάντως ότι ο Γκρίλο στο ξεκίνημά του είχε δημιουργήσει μεγάλο ρεύμα στην ιταλική κοινωνία το οποίο αν και αμφισβητείται σοβαρά για τη συνεκτικότητά του, είναι πιθανόν να πάρει τώρα διαφορετικές διαστάσεις.

Παλαιότερα άρθρα: