Δημοσκόπηση: 61% υπέρ του Τσίπρα, 78% υπέρ του ευρώ

dhmoskophseis thesmos
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ελαφρά πτώση αλλά σημαντικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, που δημοσιεύθηκε εχθές.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 33,6%, η ΝΔ 17,8%, η Χρυσή Αυγή, 5,3%, το Ποτάμι 6,1%, το ΚΚΕ 4,2%, οι ΑΝΕΛ 2,8%, το ΠΑΣΟΚ 3,6%, το ΚΙΔΗΣΟ 1,3%, ενώ το 3,3% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψήφιζαν την Ένωση Κεντρώων.

Σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου την παρούσα στιγμή, το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη μπαίνει στη Βουλή και η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας παραμένει πολύ μεγάλη, ενώ το πρώτο κόμμα αντίστοιχα σημειώνει μείωση σχετικά με την τελευταία δημοσκόπιση.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει με το μέρος του το 61% των πολιτών, όσον αφορά τους χειρισμούς του, ποσοστό που αποτελείται από μέρος εκείνων που ψήφισαν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και άλλο ένα μέρος εκείνων που ψήφισαν ΝΑΙ. Μάλιστα, στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας έπραξε σωστά που έφερε τη συμφωνία στη Βουλή, το 63% απαντά ότι έπραξε σωστά, το 32% απαντά ότι έπρεπε να μείνει ανυποχώρητος, το 5% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».

Το 78% τάσσεται υπέρ της παραμονής στο ευρώ, το 19% υπέρ της επιστροφής στη δραχμή, το 3% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».
Εκεί που πάντως το ποσοστό είναι συντριπτικό, είναι το ερώτημα στο κατά πόσο η νέα συμφωνία ανταποκρίνεται στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπου το 83% απαντά πως δεν ανταποκρίνεται, το 14% απαντά πως δεν ανταποκρίνεται και το 3% «δεν γνωρίζει/δεν απαντά».
Σε κάθε περίπτωση τα δημοσκοπικά αποτελέσματα στην παρούσα φάση είναι λίγο χρήσιμα, αφού σε ενδεχόμενη αποχώρηση της αριστερής πλατφόρμας από το ΣΥΡΙΖΑ και την αυτόνομη κάθοδό τους στις εκλογές του φθινοπόρου, τα ποσοστά ειδικά της αριστερής ψήφου θα αλλάξουν σημαντικά.

Παλαιότερα άρθρα: