Διαφαινόμενο πολιτικό τέλος για την Dilma Rousseff

dilma_ros
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Καθώς οι μάρτυρες καταθέτουν στη δίκη μομφής εναντίον της Πρόεδρου της Βραζιλίας, Dilma Rousseff – έπειτα και από την καθαίρεση και αναστολή των καθηκόντων της – ο πολιτικός επιστήμονας David Fleischer ισχυρίζεται ότι ουσιαστικά πρόκειται για το τέλος του πολιτικού βίου της μέχρι πρότινος ισχυρής ηγέτιδας της χώρας.

«Νομίζω ότι έχει μηδενικές πιθανότητες να επανέλθει στον πολιτικό στίβο, πόσο μάλλον στα ηνία της χώρας. Υπήρχαν ήδη τρεις ψήφοι στη Γερουσία. Και περισσότερα από τα δύο τρίτα του σώματος είναι εναντίον της. Στο ίδιο πλαίσιο, αναμένεται ότι θα λάβει τουλάχιστον 60 ψήφους εναντίον της. Όσον αφορά στην επίτευξη της μομφής, απαιτούνται τα 2/3, ήτοι 54 ψήφοι. Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι κάποιοι από τους γερουσιαστές θα αλλάξουν την ψήφο τους».

Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Απριλίου 2016, το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του να προχωρήσει στη Γερουσία η διαδικασία καθαίρεσης της Ρούσεφ από την προεδρική θέση. Αιτία ήταν η φερόμενη εμπλοκή της σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί τεχνητά μεγαλύτερο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της Βραζιλίας, μέσω δανείων. Η ίδια αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα. Στις 12 Μαΐου 2016 η Γερουσία ψήφισε υπέρ της αναστολής καθηκόντων της προέδρου μέχρι να αποφανθεί η ίδια αν είναι η Ρούσεφ ένοχη ή αν την αθωώσει.

Επιπρόσθετα, η δίκη της Ρούσεφ ενδέχεται να σημάνει το τέλος της κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος, το οποίο ξεκίνησε να κυριαρχεί δεκατρία χρόνια νωρίτερα με την εκλογή του Lula da Silva.

«Το Εργατικό Κόμμα δεν καταστράφηκε αλλά υπέστη σημαντικές φθορές και πολλοί αναμένουν ότι θα υποστεί μια μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου. (…) Θα υποφέρει πολύ κατά τα επόμενα χρόνια. Δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να συμβεί σε αυτό το κόμμα. Επιπλέον, δεν διαθέτει κανέναν άλλο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2018, εκτός από τον Lula», εξήγησε ο Flesicher.

Παράλληλα, ο δημοσιογράφος του Euronews, Pierre Le Duff συνοψίζει την κατάσταση αναφέροντας ότι: «Το τελικό βήμα της διαδικασίας μομφής, η οποία ξεκίνησε πριν από έξι μήνες, θα έπρεπε να διαρκέσει περίπου πέντε ημέρες. Εάν δεν συμβεί κάτι εντελώς απροσδόκητο, η μοίρα της Προέδρου έχει ήδη σφραγιστεί».

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: