Παραμένουν οι διαφορές Γερμανίας-ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους

soibleaftodioikisi
Διαβάστε επίσης

Από τις πρώτες δηλώσεις που έκαναν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας, προκύπτει σαφής διάσταση απόψεων.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ σημείωσε πως ακόμα δεν υπάρχει επαρκής καθαρότητα όσον αφορά τις προτάσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επαναλαμβάνοντας πως η ελάφρυνση είναι απαραίτητη, και τα μέτρα που θα προταθούν πρέπει να είναι συγκεκριμένα.

Το ΔΝΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα προτού οι εταίροι συγκεκριμενοποιήσουν μία αξιόπιστη στρατηγική που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την πλευρά του, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να μείνει πιστός στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του περσινού Μαΐου, που προβλέπει ότι οι όποιες αποφάσεις για ελάφρυνση του χρέους θα ληφθούν το 2018, και μόνον εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, χωρίς όμως να είναι σαφές εάν αναφερόταν και σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία για το χρέος.

Το ζήτημα του χρέους είναι πολιτικά λεπτό, καθώς το ΔΝΤ ζητά συγκεκριμενοποίηση των ευρωπαϊκών προτάσεων για βιωσιμότητα του χρέους, ενώ αντίθετα η Γερμανία θέλει να αποφύγει πολύ συγκεκριμένες τοποθετήσεις τουλάχιστον έως την λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Παλαιότερα άρθρα: