Διαφορετικά αποτελέσματα για ΗΠΑ και Ρωσία στους βομβαρδισμούς της Συρίας

Syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι αεροπορικές επιδρομές τους στη Συρία και το Ιράκ εξουδετέρωσαν 10 εκ των ηγετών μεσαίου επιπέδου του ISIL τον περασμένο μήνα, μεταξύ των οποίων, έναν Γάλλο υπήκοο που εμπλεκόταν στις επιθέσεις του Παρισιού.

Ο ίδιος ταυτοποιήθηκε ως Charaffe al-Mouadan, και φέρεται να έχει σκοτωθεί την παραμονή των Χριστουγέννων.

Με τον ιρακινό στρατό τώρα να είναι πιο αποτελεσματικός στο έδαφος του Ιράκ και την ανακατάληψη του Ραμάντι τη Δευτέρα, ο ISIL δείχνει να πιέζεται από όλες τις κατευθύνσεις.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι έχουμε ακόμα έναν αγώνα μπροστά μας. Η Μοσούλη είναι διαφορετική από το Ραμάντι. Κι αυτό γιατί πρόκειται για μια μεγάλη, μεγάλη, μεγάλη πόλη και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, θα χρειαστεί περισσότερη εκπαίδευση, περισσότερο εξοπλισμό και μεγαλύτερη υπομονή», δήλωσε ο συνταγματάρχης Steve Warren , του αμερικανικού στρατού.

Στο μεταξύ, στους ιστότοπους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναρτηθεί εικόνες από το Χαλέπι, τη Δαμασκό και την Χομς που φέρεται να δείχνουν Συριακές ή Ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές.

Αρκετές ΜΚΟ αναφέρουν ότι οι θάνατοι αμάχων έχουν αυξηθεί σημαντικά, από την έναρξη της αεροπορικής εμπλοκής των Ρώσων στη σύγκρουση, ενώ η κριτική τους ενισχύθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

Πράγματι, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά αεροπλάνα σκοτώνουν πλέον περισσότερους πολίτες κάθε εβδομάδα από τον ISIL. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία βομβαρδίζει τους αντιπάλους του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ πολύ πιο εντατικά από τα γνωστά τζιχαντικά οχυρά του ISIL.

Πηγή
Euronews

Παλαιότερα άρθρα: