Διαγωνισμό για φυσικό αέριο από Ευρώπη και ΗΠΑ διεξάγει η ΔΕΠΑ

25s5dep-thumb-large
Διαβάστε επίσης

Σε προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για προμήθεια φυσικού αερίου προχωρά  η ΔΕΠΑ. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το υγροποιημένο αέριο που θα εισαχθεί τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα να προέρχεται από την Ευρώπη, και το κυριότερο από την Αμερική.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική, η Αμερική ποθεί τον τελευταίο καιρό να στηρίξει μεγάλα έργα φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εξαιτίας του σημαίνοντα ρόλου που κρίνουν πως θα διαδραματίσει στην «ενεργειακή ανεξαρτησία» της Ευρώπης. Μάλιστα, ένας σωστός εφοδιασμός ενέργειας αποτελεί ένα κλειδί για την πολυπόθητη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Ο εν λόγω διαγωνισμός έρχεται να προστεθεί στο φιλόδοξο δεκαετές πρόγραμμα της ΔΕΠΑ, η οποία προσβλέπει σε αύξηση του μεριδίου της στον τομέα της ενέργειας. Κρίκος αυτής της αλυσίδας φαίνεται πως είναι ο εφοδιασμός από περαιτέρω εταιρείες τόσο της Ευρώπης όσο και της Αμερικής, για μία περίοδο δύο χρόνων (2018-2020) για αρχή.

Στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού για την κάλυψη των αναγκών της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, κάτι τέτοιο φαίνεται πολλά υποσχόμενο, πρώτα από όλα άμεσα, για τις ανάγκες και την προώθηση της ίδιας της αγοράς, αλλά  παράλληλα έμμεσα, καθώς είναι αναμενόμενο μέσω μίας διαδικασίας «ντόμινο» να επηρεάσει τόσο την οικονομική εξέλιξη της χώρας όσο και την εξωστρέφεια της και συνεργασία της με δύο γεωγραφικούς και πολιτικούς χώρους μεγάλης σημασίας.

Πρωτοβουλίες όπως αυτές οφείλουν να αυξάνονται, σε μία χώρα οι ανάγκες της οποίας τις θέτουν από αυτονόητες έως και απολύτως αναγκαίες.

Παλαιότερα άρθρα: