Διαψεύδονται «σχέδια» Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα

fair_observer_euro_crisis
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Ήδη λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, άρχισαν οι ειδήσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Άλλες ενδιαφέρουσες και σημαντικές, όπως η παραίτηση Σαμαρά ή το νέο Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής, άλλες πάλι στα πλαίσια της προβοκάτσιας που συνηθίσαμε την τελευταία εβδομάδα. Μία από αυτές φαίνεται πως ήταν και η είδηση της δήλωσης Βαρουφάκη ότι «Αν χρειαστεί θα εκδώσουμε παράλληλη ρευστότητα και IOUs τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

Αυτά τα λόγια τα έχει όντως πει ο υπουργός οικονομικών, μόνο που όπως εκήγησαν συνεργάτες του, ήταν λόγια από μία θεωρητική συζήτηση η οποία μάλιστα αναφερόταν στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση, και πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρχει ρευστότητα στις τράπεζες.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε σχόλιό του για το δημοσίευμα είπε ότι «Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με την συμφωνία. Η Ευρώπη δεν θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».

Είναι σημαντικό βέβαια και ο υπουργός να μας δώσει κάποια δεδομένα που να μας κάνουν να αρχίσουμε να πιστεύουμε περισσότερο στην ελπίδα μίας επερχόμενης συμφωνίας. Χρειάζεται δύο για το τανγκό. Μόνο οι έλληνες δεν αρκούν. Απαιτείται να το θέλουν και οι εταίροι.

Παλαιότερα άρθρα: