Διαρροή μυστικών πληροφοριών για τις ρωσικές απώλειες στην Αν. Ουκρανία

rosia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται ότι τα στρατεύματά της εμπλέκονται στην τρέχουσα ουκρανική διαμάχη, μια έγκυρη ειδησεογραφική ιστοσελίδα στη Ρωσία φαίνεται να δημοσίευσε κατά λάθος μυστικά στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θανάτων και των απωλειών των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Forbes, το ρωσικό ειδησεογραφικό site «Επιχειρηματική Ζωή» (Delovaya Zhizn) αποκάλυψε αυτό που φαίνεται να είναι τα επίσημα στοιχεία για τον προσδιορισμό του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν στην Ανατολική Ουκρανία. Η διαδικτυακή ειδησεογραφική σελίδα, η οποία επικεντρώνεται σε γενικές γραμμές στην κάλυψη των αγορών, τα οικονομικά και την αναψυχή, δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Αυξήσεις στις στρατιωτικές δαπάνες για το 2015», το οποίο με την πρώτη ματιά δεν φαντάζει αμφιλεγόμενο.

Εντούτοις, το άρθρο φαίνεται να καταγράφει λεπτομερώς με αριθμούς τις ρωσικές απώλειες σε έμψυχο δυναμικό, καθώς και στοιχεία για όσους τραυματίστηκαν στις επιχειρήσεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Το περιεχόμενο του άρθρου απομακρύνθηκε άμεσα, αλλά εντοπίστηκε εγκαίρως από το ουκρανικό περιοδικό Νέα Περιφέρεια (Novy Region).

Ο Πούτιν διακήρυξε τον Μάιο του τρέχοντος έτους ότι όλες οι στρατιωτικές απώλειες παραμένουν κρατικά μυστικά. Στο παρελθόν, μόνο οι θάνατοι σε καιρό πολέμου είχαν χαρακτηριστεί ως απόρρητες πληροφορίες. Εκείνη την εποχή, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε τη σύνδεση αυτής της απόφασης με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, αναφέροντας απλώς ότι η αλλαγή του νόμου ήταν μέρος της «βελτίωσης της νομοθεσίας περί κρατικών μυστικών».

Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι οι οικογένειες είχαν λαμβάνειν τρία εκατομμύρια ρούβλια (37.600 ευρώ), ως αποζημίωση για κάθε άτομο που πέθαινε σε στρατιωτική δράση, ενώ για όσους είχαν τραυματιστεί θα δίδονταν ως αποζημίωση ενάμιση εκατομμύριο ρούβλια (18.800 ευρώ) .

Παράλληλα, πληρωμή 1.800 ρουβλιών προβλέπεται για τους μισθοφόρους για κάθε μέρα παρουσίας τους στην εμπόλεμη ζώνη. Από την 1η Φεβρουαρίου 2015, η χρηματική αποζημίωση είχε καταβληθεί σε περισσότερες από 2.000 οικογένειες των πεσόντων στρατιωτών και 3.200 στρατιωτικό προσωπικό που πάσχουν βαριά τραύματα και αναγνωρίζονται ως ανάπηροι.

Ειδικοί των διεθνών και στρατηγικών σχέσεων αναφέρουν πως αυτή η διαρροή είναι απλώς άλλο ένα «καρφί στο φέρετρο» για την απόδειξη της ρωσικής στρατιωτικής δράσης στην Ανατολική Ουκρανία εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Πηγή

Independent
Forbes

Παλαιότερα άρθρα: