Δημοσιονομικοί στόχοι: O πονοκέφαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ

SYRIZA
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Νάκος

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της θερινής περιόδου, τόσο μεγαλύτερη κινητικότητα θα παρατηρείται στα ζητήματα τα οποία έχουν μείνει καλώς ή κακώς ανοιχτά προς διευθέτηση.

Αρχικά μπορεί ο κ.Τσακαλώτος και η ομάδα του Υπουργείου Οικονομικών να είναι αισιόδοξο έπειτα και από την θετική αναβάθμιση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε θετική από σταθερή από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, όμως τα προβλήματα και οι κίνδυνοι είναι αρκετοί και πολύ περισσότερο ορατοί και αυτήν την στιγμή.

Ένας από αυτούς είναι και η ενδεχόμενη πρώτη επαφή με τους Θεσμούς τις επόμενες ημέρες, μια συνάντηση στην οποία ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί για ακόμη μια φορά η πλήρη απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκεί είναι που ουσιαστικά θα τεθούν επί τάπητος τα προαπαιτούμενα τα οποία είναι απαραίτητα να γίνουν προκειμένου να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση αλλά και εκείναι τα οποία έπρεπε ήδη να έχουν λάβει χώρα από την δεύτερη. Επομένως ξεκινάμε με την βάση της υλοποίησης των 90 ενεργειών εκ μέρους της κυβέρνησης, σε συνδυασμό πάντοτε με τους δανειστές προκειμένου να αποφευχθεί έστω και στο παρά πέντε μια εκρηκτική κατάσταση που θα μπει ως ανάχωμα στην όποια θετική δράση των προηγούμενων ετών.

Κάνοντας κάποια τηλέφωνα διαπίστωσα πως όντως υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία είναι ‘’βραχνάς στον λαιμό του Υπουργείου Οικονομικών’’, αλλά αυτό το οποίο θα ξεχώριζα σε πρώτη φάση ανάλυσης είναι το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας στα όσα έχουν συμφωνηθεί.

Δεν θα πρέπει να λησμονηθεί το γεγονός πως ειδικά μετά την συμφωνία που έγινε,με το ΔΝΤ να κρατά αρνητική στάση σε ότι έχει να κάνει με την εφαρμογή μέτρων 5,3 δις ευρώ τα οποία θα λάβουν χώρα την περίοδο 2018-2020, αρκετά άτομα αναφέρουν πως το’’ Ταμείο δεν τα έχει παρατήσει ακόμη’’ και πως θα επιμείνει στις διαχρονικές του απόψεις πως η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 2,2% του ΑΕΠ, έναντι του στόχου για 3,5% του ΑΕΠ.

Είναι μια μάχη η οποία θα δωθεί μεταξύ ΔΝΤ-Ε.Ε και που επί της ουσίας θα αφορά την Ελλάδα, αλλά η τελευταία δεν θα έχει σημαντικό λόγο σε αυτήν.

Παλαιότερα άρθρα: