«Διπλωματικός πυρετός» στη Δύση στον απόηχο της προέλασης των αυτονομιστών

ukraine
Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες διπλωματικές εξελίξεις σημειώνονται στην ουκρανική κρίση τις τελευταίες ώρες στον απόηχο της αντεπίθεσης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία με το Κίεβο να καταγγέλλει την εισβολή ρωσικών δυνάμεων.

Σε διάγγελμά του ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για «ρωσική παρείσφρηση» απόφευγοντας ωστόσο να μιλήσει για «εισβολή», αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, και ως εκ τούτου δεν υπάρχει περιθώριο αυτόματης άμυνας της συμμαχίας από πιθανή ρωσική εισβολή στην ουκρανική επικράτεια.

«Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία είπε χαρακτηριστικά ενώ ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι θα επισκεφτεί προσωπικά την Εσθονία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα καθ ‘οδόν προς τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βρετανία ώστε να «επιβεβαιώσει» την αμέριστη συμπαράσταση και δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους εταίρους της στο ΝΑΤΟ.

Νωρίτερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να προετοιμάσουν ακόμη ένα γύρο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από την πλευρά του κάλεσε τους αυτονομιστές να αφήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα που περικύκλωσαν να αποχωρήσουν.

«Καλώ τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής να ανοίξουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τα περικυκλωμένα ουκρανικά στρατεύματα προκειμένου να μην υπάρξουν άσκοπα θύματα και να τους επιτραπεί να εγκαταλείψουν το πεδίο της μάχης χωρίς εμπόδια, για να επανενωθούν με τις οικογένειές τους και για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας σε όσους έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής επιχείρησης», ανέφερε η ανακοίνωση του ρώσου προέδρου.

Παλαιότερα άρθρα: