ΔΝΤ: Η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει από ένα grexit

imf predictions
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Η Ευρωζώνη θα κατάφερνε να επιβιώσει από μία έξοδο της Ελλάδας, εκτίμησε ο Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Ελπίζουμε οτι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Αν όμως συνέβαινε, το ευρώ θα επιβίωνε.» ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή εξέφρασε την άποψη οτι η Ελλάδα μπορεί να βγει απο την οικονομική κρίση, όμως προϋπόθεση αποτελει μια ρλ νέου οικονομική στήριξη απο τους δανειστές της.

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα επανέλαβε οτι για αυτο τον σκοπό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει και μια σειρά απο «αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις», προσθέτωντας και ότι θα πρέπει να υπάρξει και συμφωνία μεταξύ των δυο πλευρών για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επιπλέον ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να μη συμμετέχει σε κάποιο πρόγραμμα το οποίο δεν θα θεωρούσε κατάλληλο, ενώ την ίδια στιγμή επισήμανε οτι το ταμείο ειναι αρκετά ευέλικτο.

Δεν είχαμε συνηθίσει σε συμμετοχή στελεχών του ΔΝΤ στην πολιτική σπέκουλα που γινεται στην Ευρώπη σχετικά με το grexit. Η τελευταία όμως πρόταση του Μπλανσάρ δείχνει την αιτία της δήλωσής του περί επιβίωσης της ευρωζώνης σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας. Το ΔΝΤ φαίνεται πως στέλνει μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις σχετικά με τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν οι ευρωπαίοι εταίροι, ασκώντας και αυτο τη δική του πολιτική πίεση σε αυτή τη φάση.

Παλαιότερα άρθρα: