Δοκιμή του ισχυρότερου πυραύλου που φτιάχτηκε ποτέ με φόντο τον Άρη πραγματοποίησε η NASA

nasa
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η NASA δοκίμασε με επιτυχία τον πιο ισχυρό πύραυλο που κατασκευάστηκε ποτέ, και ελπίζει ότι κάποια μέρα θα μεταφέρει ανθρώπους στον Άρη και ίσως σε κάποιον αστεροειδή.

Το Σύστημα Εκτόξευσης Διαστήματος (SLS) αποτελεί την πρώτη επιτυχημένη εδώ και δεκαετίες προσπάθεια της NASA να κατασκευάσει έναν τόσο ισχυρό πύραυλο. Πυροδοτήθηκε με επιτυχία στην έρημο της Γιούτα, στο πρώτο από τα δύο τεστ που έχουν προγραμματιστεί πριν αποσταλεί στο Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA για την πρώτη πτήση του.

Όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν ο πύραυλος θα είναι ποτέ σε θέση να τα καταφέρει στο διάστημα. Με περιορισμένη χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση, το μέλλον των αποστολών στο διάστημα, μεταξύ αυτών και στον Άρη είναι ομιχλώδες.  Ακόμα και αν θα έχει στη διάθεσή της τους πιο προηγμένους και ισχυρούς πυραύλους και συστήματα για την αποστολή ανθρώπων στο διάστημα, η NASA μπορεί να μην είναι σε θέση  να αναλάβει το λειτουργικό κόστος μιας αποστολής.

Εντούτοις, η NASA εμφανίστηκε αισιόδοξη χθες ότι η εξερεύνηση θα κάνει βήματα προς τα εμπρός.

«Το έργο που γίνεται σε όλη τη χώρα σήμερα για την κατασκευή του SLS αποτελεί ένα γερό θεμέλιο για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης, καθώς οι αποστολές αυτές θα μας επιτρέψουν να πρωτοπορήσουμε μακριά στο ηλιακό σύστημα,» δήλωσε χαρακτηριστικά ο William Gerstenmaier, αναπληρωτής διοικητής της NASA για την ανθρώπινη εξερεύνηση και τις επιχειρήσεις. Και συνέχισε λέγοντας, «Οι ομάδες επιτελούν τεράστιο έργο προκειμένου να αναπτύξουν αυτό που θα αποτελέσει ένα εθνικό κεφάλαιο για την ανθρώπινη εξερεύνηση και τις μελλοντικές επιστημονικές αποστολές.»

Στη δοκιμή ο ενισχυτής του πυραύλου πυροδοτήθηκε για δύο λεπτά. Το προσωπικό της NASA χρησιμοποίησε 531 αισθητήρες για τη μέτρηση σημαντικών δεικτών, όπως η πίεση αλλά και η λειτουργικότητα των νέων αναβαθμίσεων.

Πριν από την εκτόξευση, ο ενισχυτής θερμάνθηκε στους 90 βαθμούς Φαρενάιτ – το οποίο σημαίνει ότι έφτασε τα επίπεδα θερμότητας κατά την εκτόξευση. Η επόμενη δοκιμή, την οποία η NASA ελπίζει να διεξάγει στις αρχές του 2016, θα περιλαμβάνει το επόμενο στάδιο της εκτόξευσης.

Αν η δοκιμή είναι επιτυχής, ο οργανισμός στη συνέχεια θα στείλει τον ενισχυτή στον Διαστημικό Σταθμό Kennedy, έτοιμο για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Όταν φτάσει εκεί, θα δοκιμαστεί πρώτα χρησιμοποιώντας το διαστημικό σκάφος Orion που θα φέρει τους ανθρώπους στον Άρη.

Τελικά, η NASA ελπίζει ότι δύο από τους ενισχυτές θα βοηθήσουν το SLS στην πορεία του στο διάστημα. Η ώθηση που θα δοθεί – 75 τοις εκατό της οποίας είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση από την ατμόσφαιρα της Γης – θα σημαίνει ότι ο πύραυλος θα είναι σε θέση να ταξιδέψει πιο μακριά στο ηλιακό σύστημα από ό, τι οι άνθρωποι στο παρελθόν.

Πηγές

BBC
Independent

Παλαιότερα άρθρα: