Δραματική η κατάσταση στην Ειδομένη

eidomeni.jpg
Διαβάστε επίσης

Μαρτύριο το πέρασμα στην ΠΓΔΜ για τους χιλιάδες πρόσφυγες στον καταυλισμό της Ειδομένης, στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ, ενώ χιλιάδες ακόμη άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι ανά την ελληνική επικράτεια.

Χθες το βράδυ (από τις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 2 τα ξημερώματα) οι αρχές της γειτονικής χώρας άνοιξαν το σημείο διέλευσης και δέχτηκαν μόλις 70 άτομα, ενώ η ροή ξανάρχισε λίγο μετά τις 6 σήμερα το πρωί και ως τις 9, οπότε και άλλα 100 άτομα πέρασαν στο σκοπιανό έδαφος.

Οι ρυθμοί με τους οποίους οι πρόσφυγες περνούν στην απέναντι πλευρά των συνόρων είναι ιδιαίτερα αργοί, την ίδια ώρα που ο καταυλισμός στην ουδέτερη ζώνη «βουλιάζει». Επτά χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται εντός αυτού, ενώ άλλα 2.000 και πλέον άτομα έχουν απλώσει τις σκηνές και τα λιγοστά υπάρχοντά τους στα γύρω χωράφια. Άλλα 180 άτομα παραμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση 15 χλμ. από την Ειδομένη.

Στο μεταξύ, στα 3.000 άτομα υπολογίζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ περισσότεροι από 800 άνθρωποι έφτασαν σήμερα στους χώρους αυτούς με πλοία της γραμμής από τα νησιά.

ταυτόχρονα, εικόνες απελπισίας αντικρίζουμε και στην πλατεία Βικτωρίας, όπου εκατοντάδες πρόσφυγες αναμένουν εκεί το πράσινο φως για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ιατρική βοήθεια δίνει ο Ερυθρός Σταυρός και το πολυιατρείο του Χαμόγελου του Παιδιού ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να παρέμβει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, συνεχείς είναι οι εκκλήσεις για παροχή βοήθειας, με διαδικτυακές καμπάνιες να «τρέχουν» συνεχώς για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

στοιχεία από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Παλαιότερα άρθρα: