Δύο και να «καίνε»

συναντηση μερκελ τσιπρα
Διαβάστε επίσης

Τα δύο «καυτά» ζητήματα που συζήτησαν Μέρκελ και Τσίπρας

Σε καλό κλίμα διεξήχθη, όπως τουλάχιστον επεσήμαναν και οι δύο πλευρές, η πρώτη επίσημη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφεραν τόσο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος αποτέλεσε μια καλή αφορμή για να σπάσουν στερεότυπα και να ξεκαθαριστούν παρεξηγήσεις.

Ωστόσο, εκτός από τα θέματα που σχετίζονται με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επί τάπητος κάποια θέματα, τα οποία θεωρούνται «καυτά» για τις διμερείς σχέσεις.

Πρώτον, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην υπόθεση της Siemens, ζητώντας τη δικαστική συνδρομή των γερμανικών αρχών για να χυθεί φως στα πεπραγμένα της υπόθεσης και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Δεύτερον, έθεσε εκ νέου το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για υλικό αλλά ηθικό θέμα.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ απάντησε ότι για το Βερολίνο το θέμα των επανορθώσεων έχει κλείσει, και επέμεινε στην ανάγκη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων παραπέμποντας στους θεσμούς για την αποτίμησή τους.

Τόνισε όμως πως η γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και δεν το αγνοεί, προαναγγέλλοντας σχετικές συζητήσεις στο μέλλον.

Παλαιότερα άρθρα:

Σχολιάστε