Δύσκολη αποστολή για τον Tillerson στη Ρωσία

Tillerson
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα θα αποτελέσει μια πρόωρη δοκιμή του κατά πόσον η διοίκηση Trump μπορεί να χρησιμοποιήσει την όποια δυναμική έχει αποκτήσει από την πυραυλική επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης στη Συρία, με σκοπό να δημιουργήσει και να εκτελέσει μια συμπαγή στρατηγική για τον τερματισμό του συριακού πολέμου.

Ακόμη και πριν από τη διαταγή που έδωσε ο Trump για τον βομβαρδισμό της περασμένης εβδομάδας, σε αντίποινα για την επίθεση με χημικά αέρια, η επίσκεψη Tillerson ήταν βέβαιο ότι θα περιστραφεί γύρω από ακανθώδη ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της ρωσικής παρεμβολής στις αμερικανικές εκλογές του 2016, και των ενδεχομένων συνεργασίας, αν υπάρχουν, στη βάση της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.

Πλέον, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρώην στέλεχος πετρελαϊκής εταιρείας χωρίς διπλωματική εμπειρία, είναι επιφορτισμένος να αποφύγει μια σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, την ώρα που θα προσπαθεί να αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις από τη Μόσχα. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν την εξάλειψη του εναπομείναντος χημικού οπλοστασίου του Σύρου Προέδρου, Bashar al-Assad, και την δέσμευσή του να διαπραγματευτεί το μέλλον της Συρίας.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Tillerson δεν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, κατά την επίσκεψή του, μια κίνηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εντάσεις. Όλα δείχνουν ότι ο Tillerson θα ακολουθήσει αυστηρά το διπλωματικό πρωτόκολλο και θα συναντήσει μόνο τον άμεσο ομόλογό του, τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Sergei Lavrov.

Είναι κοινώς γνωστό ότι η Ρωσία, μαζί με το Ιράν, αποτελούν τους κύριους υποστηρικτές του Assad, και η παρέμβαση της στον πόλεμο της Συρίας είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της παραμονής του στην εξουσία, αν και ομολογουμένως δεν διαθέτει τον έλεγχο σε ολόκληρη τη χώρα.

Παράλληλα, ο ίδιος ο Tillerson υπογράμμισε ότι δεν διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που να πιστοποιούν ότι η Ρωσία γνώριζε εκ των προτέρων για την επίθεση με χημικά όπλα, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 70 ανθρώπους. Παρά ταύτα σχεδιάζει να ζητήσει από τη Μόσχα να επανεξετάσει την στήριξή της στο πρόσωπο του Assad στις συνομιλίες στις 12 Απριλίου.

«Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε εποικοδομητικές συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση, με τον Υπουργό Εξωτερικών Lavrov και να εξασφαλίσουμε τη ρωσική στήριξη για μια διαδικασία που θα οδηγήσει σε μια σταθερή Συρία», ανέφερε ο Tillerson στο δίκτυο ABC την Κυριακή.

Ο αμερικανικός βομβαρδισμός με πυραύλους cruise την Πέμπτη, που – σύμφωνα με τις ΗΠΑ – ως στόχο είχε να αποτρέψει τον Assad από το να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα, δίνει στον Tillerson μεγαλύτερη αξιοπιστία στις συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους και σίγουρα θα ενισχύσει τις προσπάθειές του, όπως διατείνονται παρατηρητές και πρώην αξιωματούχοι.

Πηγές: Reuters, New York Times

Παλαιότερα άρθρα: