Ε.Ε.: Ψήφισμα για την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη έως το 2022

psekasmoi-zizanioktona
Διαβάστε επίσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου γλυφοσάτη έως το 2022 εν μέσω φόβων ότι είναι καρκινογόνο. Η κίνηση ασκεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αντίθετα συνιστά να ανανεωθεί η άδεια χρήσης της για 10 χρόνια.

Η πλειονότητα των Ευρωβουλευτών υποστήριξε την πρόταση που προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση της ουσίας, απαγορεύοντας αρχικά την οικιακή και στη συνέχεια τη γεωργική χρήση. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη θα πρέπει να απαγορευθούν πλήρως, σύμφωνα με τους νομοθέτες.

Στη δήλωσή του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέφερε επίσης ότι το πρόσφατο σκάνδαλο όπου αποκαλύφθηκε ότι ο αμερικανικός γεωργικός κολοσσός Monsanto επηρέασε την έρευνα σχετικά με την ασφάλεια του ζιζανιοκτόνου. Οι αποκαλύψεις «αμφισβητούν την αξιοπιστία ορισμένων μελετών που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση της Ε.Ε. για την ασφάλεια της γλυφοσάτης», ανέφερε η δήλωση.

Παρόλο που το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, επιτείνει την πίεση στο εκτελεστικό σκέλος της ένωσης, την Κομισιόν, η οποία είχε συστήσει προηγουμένως να ανανεωθεί η άδεια του ζιζανιοκτόνου για δέκα χρόνια. Η Επιτροπή επιδιώκει τώρα μια ανανέωση πέντε έως επτά ετών για την άδεια χρήσης της γλυφοσάτης, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ειδικοί από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τη σύσταση της Επιτροπής αυτή την εβδομάδα. Εάν δεν υπάρχει πλειοψηφία για την ανανέωση της άδειας μέχρι το τέλος του έτους, η γλυφοσάτη θα απαγορευθεί.

Παλαιότερα άρθρα: