ΕΒΕΠ: Νέα λουκέτα προβλέπονται λόγω των χρεών του Δημοσίου στους ιδιώτες

ebep
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Νέα λουκέτα προβλέπονται σύμφωνα με νέα μελέτη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, λόγω των οφειλών που δεν έχει εξοφλήσει ο Δημόσιος τομέας προς τους ιδιώτες. Μάλιστα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές ανέρχονται στα 6,69 δις ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, η οποία επικαλείται στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες και προμηθευτές στα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ανήλθαν στα 6,69 δισ. ευρώ, ήτοι ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του ελληνικού Α.Ε.Π., εκ των οποίων:

Τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούν χρέη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 1,6 δισ. ευρώ ανήκουν στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
Τα 1,18 δισ. ευρώ αποτελούν μη καταβληθείσες επιστροφές φόρων σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Τα 1,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές των νοσοκομείων.
Τα 665 εκατ. ευρώ είναι χρέη υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων τους.
Τα 519 εκατ. ευρώ προέρχονται από οφειλές των νομικών προσώπων.
Τα 326 εκατ. ευρώ είναι χρέη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από τα 6,69 δισ. ευρώ τα 5,51 δισ. ευρώ είναι οφειλές του κράτους σε προμηθευτές, ενώ τα υπόλοιπα 1,18 δισ. ευρώ είναι μη καταβληθείσες επιστροφές Φ.Π.Α.

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, αφού οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε προμηθευτές/ιδιώτες για τον Ιούνιο, ανέρχονται περίπου στα 9,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή Φ.Π.Α. στις 28 από τις 113 εφορίες της χώρας κυμαίνεται από 1 έως και πάνω από 4 χρόνια και ενώ ο χρόνος επιστροφής του Φ.Π.Α. έχει βελτιωθεί αισθητά σε σχέση με το παρελθόν, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, με το μέσο χρόνο αναμονής να εκτιμάται στις 239 ημέρες.

Υπερδιπλάσιος είναι φέτος ο χρόνος αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες σε σύγκριση με το 2015, σύμφωνα με την Έκθεση «European Payment Report 2016» – μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην είσπραξη οφειλών και στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων- καθώς κατά μέσο όρο ανέρχεται στις 115 ημέρες από 49 ημέρες το προηγούμενο έτος, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο μέσος συμβατικός χρόνος πληρωμής.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης ανέφερε: «τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν την ετήσια ανοδική πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες/προμηθευτές του, παράμετρος η οποία δυσχεραίνει περαιτέρω την ελλειμματική ρευστότητα της αγοράς. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις με «λουκέτα» και «κανόνια» είναι άμεσα ορατές στην πραγματική οικονομία, καθώς σφίγγει ασφυκτικά πλέον η θηλιά στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων, οι οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις συχνά βρίσκονται σε αδύναμη θέση, γιατί στην πραγματικότητα, υποχρεώνονται να περιμένουν πάνω από 100 ημέρες, κατά μέσο όρο, για να εισπράξουν τα τιμολόγιά τους, με αποτέλεσμα μία στις τέσσερις πτωχεύσεις να οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών και επισφάλειες. Αυτό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε αλλοίωση του επιχειρηματικού χάρτη, σε απώλεια 450.000 θέσεων εργασίας και τζίρου 25 δισ. ευρώ, κάθε χρόνο. Αντί, να ψάχνουμε, επομένως, για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, σωστότερο θα ήταν ιδιαίτερα στη Χώρα μας, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα για την έγκαιρη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον εγχώριο ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα με αυτά του εξωτερικού χρέους».

Τέλος, θα πρέπει το κράτος να εξοφλήσει είτε εφάπαξ είτε σταδιακά τους ιδιώτες προκειμένου να μην συσσωρεύονται τα χρέη του Δημοσίου, αλλά και να μην επιβαρύνονται ούτε οι πολίτες ούτε οι επιχειρήσεις. Κάποιες από τις επιχειρήσεις μάλιστα κλείνουν λόγω αυτών των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Παλαιότερα άρθρα: