Νέα | Ειδήσεις από Ελλάδα με άποψη. Άρθρα, εφημερίδες, καιρός. » Οικονομία http://www.rizopoulospost.com Βρείτε στο rizopoulospost.com ειδήσεις και τελευταία νέα από την Ελλάδα. Δείτε ο καιρός σήμερα. Διαβάστε σημερινές εφημερίδες. Fri, 12 Jan 2018 11:37:56 +0000 el hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.1 DW: Η λιτότητα στην Ελλάδα τελειώνει, δεν τελειώνει, τελειώνει… http://www.rizopoulospost.com/dw-h-litothta-sthn-ellada-teleiwnwi-den-teleiwnwi-teleiwnei/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dw-h-litothta-sthn-ellada-teleiwnwi-den-teleiwnwi-teleiwnei http://www.rizopoulospost.com/dw-h-litothta-sthn-ellada-teleiwnwi-den-teleiwnwi-teleiwnei/#comments Thu, 11 Jan 2018 10:00:20 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224612 crisis

«Τα μέλη της κυβέρνησης Τσίπρα», γράφει η αριστερή εφημερίδα Neues Deutschland, «δεν κουράζονται να επαναλαμβάνουν ότι το 2018 θα σημάνει μια νέα αρχή. Στις 20 Αυγούστου λήγει το λεγόμενο τρίτο πακέτο διάσωσης.

Στη συνέχεια ελπίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορεί να κυβερνηθεί και πάλι ανεξάρτητα από τις υπαγορεύσεις των διεθνών πιστωτών. Πράγματι, σύμφωνα με ορισμένους οικονομολόγους, η Ελλάδα θα διαθέτει από τον Αύγουστο επαρκή κεφάλαια, ώστε να χρηματοδοτείται μόνη της για ένα περίπου χρόνο, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται αισθητά οι εξαγωγές. Μέχρι το 2022 ωστόσο ισχύει η συμφωνία ότι τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού θα πρέπει να είναι της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ. Είναι όμως αμφίβολο αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει αυτό το στόχο χωρίς άλλες χρηματοδοτικές ενέσεις.»

Στο άρθρο της που έχει τίτλο «Το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα;» η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται αναλυτικά στα 60 προαπαιτούμενα που πρέπει ακόμα να αποφασιστούν, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αυτή την εβδομάδα στη βουλή και δίνει έμφαση στους περιορισμούς του απεργιακού δικαιώματος και τις αντιδράσεις των συνδικάτων.  Στο τέλος ρίχνει μια ματιά στο Eurogroup της 22ας του μηνός, οπότε θα πρέπει οι πιστωτές να έχουν αποτιμήσει θετικά το πολυνομοσχέδιο, ώστε να εκταμιευθεί στις αρχές Φεβρουαρίου η τρίτη δόση του τρίτου μνημονίου ύψους 5,5 δις ευρώ.

«Θα είναι το πρώτο Eurogroup», υπενθυμίζει η ND, «του οποίου θα προεδρεύσει ο Μάριο Σεντένο. Ο Πορτογάλος υπ. Οικονομικών δεν θεωρείται λάτρης της λιτότητας, όμως η εμπειρία δείχνει ότι θα έχει ελάχιστα περιθώρια κινήσεων δεδομένης της υπεροχής των υπ. Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας. Εν πάση περιπτώσει παράλληλα με τον πακτωλό του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν και οι διαβουλεύσεις για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η συζήτηση αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο, όταν θα τελειώνει και η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Τότε θα ξεκαθαρίσει πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ανασάνει πραγματικά από τα τέλη Αυγούστου.»

H πονηριά του ΣΥΡΙΖΑ Τους περιορισμούς στη διαδικασία κήρυξης απεργίας παίρνει ως αφορμή και η Tageszeitung του Βερολίνου για σχόλιο με τίτλο «Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ». «Ο Τσίπρας», γράφει, «έχει πείσει το κόμμα του για το εξής αφηγηματικό σενάριο: το καλοκαίρι όλα τελειώνουν, μετά ξεφορτωνόμαστε τους φορτικούς δανειστές. Προϋπόθεση είναι βέβαια ότι θα κάνουμε τον χειμώνα γαργάρα μερικά πραγματάκια ακόμα, όπως είναι για παράδειγμα η περιστολή του δικαιώματος απεργίας. Μια περιστολή όχι δραματική για τα δεδομένα στη Γερμανία, όπου για να κηρυχθεί απεργία απαιτείται συμφωνία του 75% των εργαζομένων σε μια επιχείρηση. Το νομοθέτημα του Τσίπρα προβλέπει το 50% των εργαζομένων, εφόσον όμως δεν έχουν εκκρεμότητες με τη συνδρομή τους στο συνδικάτο. Αλλά πού να βρεις στην Ελλάδα της κρίσης τέτοιους άμεμπτους συνδικαλιστές, όταν οι εργαζόμενοι κοιτάζουν να επιβιώσουν κάνοντας δυο και τρεις δουλειές;»

Και φυσικά δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τις προοπτικές της Ελλάδας το 2018 χωρίς να αναφερθεί στον τουρισμό. Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υπενθυμίζει ότι παρά τη μόνιμη κρίση και τον κίνδυνο χρεοκοπίας ο ελληνικός τουρισμός γνωρίζει νέα άνθηση, με τη μια χρονιά-ρεκόρ να διαδέχεται την άλλη. Το 2016 έφερε 24 εκατομμύρια τουρίστες, το πρώτο δεκάμηνο του 2017 σχεδόν 26 εκατομμύρια, το 2018 ενδέχεται να σπάσει το φράγμα των 30 εκατομμυρίων. Αλλά πώς προετοιμάζονται οι Έλληνες για την ερχόμενη σαιζόν, για παράδειγμα στους αρχαιολογικούς χώρους που λειτουργούν σαν μαγνήτες επισκεπτών;

«Πριν καλά-καλά τελειώσει το καλοκαίρι πολλοί ιδιοκτήτες κλείνουν τις ταβέρνες και τα ξενοδοχεία, στρογγυλοκάθονται στις πλαστικές καρέκλες, παίζουν κομπολόι και περιμένουν μέχρι να πέσουν πάνω τους οι τουρίστες της επόμενης σαιζόν. Το διατυπώνουμε με μια δόση υπερβολής, αλλά ο εκσυγχρονισμός και ο μεταρρυθμιστικός ζήλος δεν ανήκουν στα ελληνικά προτερήματα. Ο τουρισμός όμως δεν χρειάζεται μόνο οράματα, ωραία λόγια κι ένα ουζάκι δωρεάν. Χρειάζεται δράση, υπομονή και επιμονή, αγάπη στη λεπτομέρεια. Κανείς δεν δείχνει  να ενοχλείται από το ξεχαρβαλωμένο σπιτάκι του φύλακα και τα πεταμένα μπάζα πίσω από το θέατρο της Επιδαύρου, από τις βρωμιές στο γρασίδι κάτω από την Ακρόπολη, από τα σκουριασμένα σίδερα και τα παλιά καλώδια στον χώρο των Μυκηνών. Ούτως ή άλλως οι τουρίστες θα έρθουν»

«Πάντως κανένας άλλο λαός δεν αντιμετωπίζει τους επισκέπτες όπως το κάνουν οι Έλληνες. Όσο καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι προικισμένη στο να υποδέχεται ανθρώπους με ανοιχτή αγκαλιά, να μιλά με τον καθένα ξεχωριστά, κι ας πρόκειται για εκατομμύρια τουρίστες. Εδώ δεν  αναφερόμαστε στην πασίγνωστη ελληνική φιλοξενία, που σε πολλά μέρη έχει αντικατασταθεί από την παροχή υπηρεσιών. Μιλάμε για την τέχνη να προσεγγίζεις ανθρώπους. Η άνεση να αρχίζεις μια συζήτηση, η ελαφρότητα, η εμπιστοσύνη. Αυτή η αφοπλιστική εγκαρδιότητα των Ελλήνων και η απλοχεριά τους που σε κάνει να ντρέπεσαι.»

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, η Tageszeitung ανακηρύσσει στο σημερινό της φύλλο έντομο της εβδομάδας την Πεταλούδα του Απόλλωνα, μια τρισχαριτωμένη μορφονιά που ευδοκιμεί στον Παρνασσό και απειλείται με εξαφάνιση.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/dw-h-litothta-sthn-ellada-teleiwnwi-den-teleiwnwi-teleiwnei/feed/ 0
Το Υπερταμείο, μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας με 14 ΔΕΚΟ και 40.000 υπαλλήλους http://www.rizopoulospost.com/to-ypertameio-megalyteros-ergodotis-tis-xoras-me-14-deko-kai-40000-ypallilous/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=to-ypertameio-megalyteros-ergodotis-tis-xoras-me-14-deko-kai-40000-ypallilous http://www.rizopoulospost.com/to-ypertameio-megalyteros-ergodotis-tis-xoras-me-14-deko-kai-40000-ypallilous/#comments Thu, 11 Jan 2018 09:00:43 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224600 99 years

Παρά τις αρχικές αλλά και τις κατά καιρούς διαψεύσεις στο Υπερταμείο του τρίτου Μνημονίου περνάνε οι συμμετοχές του ελληνικού δημοσίου σε 14 ΔΕΚΟ, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, με 40.000 υπαλλήλους.

Στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης οι βουλευτές θα κληθούν να εγκρίνουν τη μεταβίβαση, απευθείας στο Υπέρταμείο και όχι στην ΕΔΗΣ, όπως είχε ανακοινωθεί, οργανισμών όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει ακόμη ένα κεφάλαιο των… πρώιμων μνημονιακών χρόνων όταν οι συγκεκριμένοι οργανισμοί αποτελούσαν φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Φυσικά, με βάση το νομοσχέδιο αρχικός σκοπός του Υπερταμείου η εξυγίανση των συγκεκριμένων οργανισμών με στόχο την κερδοφορία. Αν όμως, αυτό κριθεί αδύνατο, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της πώλησής τους σε ιδιώτες.

Οι διοικήσεις τους θα αξιολογηθούν και οι εργαζόμενοι θα κληθούν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύμφωνα με τον κώδικα ορθής πρακτικής του ΟΟΣΑ.

Αναλυτικά, στο Υπερταμείο περνούν τα εξής μετοχικά μερίδια του ελληνικού Δημοσίου:

 • ΔΕΗ, 18.000 εργαζόμενοι, στο Υπερταμείο περνάει το 34% της ΔΕΗ (το 17% παραμένει στο το ΤΑΙΠΕΔ και οδεύει προς πώληση).
 • Το 50,3% της ΕΥΔΑΠ
 • Το 51% της ΕΥΑΘ
 • Τα ΕΛΤΑ
 • Οι αστικές συγκοινωνίες: ΟΑΣΑ και οι θυγατρικές ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ
 • Το 25% του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών
 • Ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας
 • Η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης
 • Η ΔΕΘ-HELEXPO
 • Τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (μειοψηφικό ποσοστό)
 • Οι Ελληνικές Αλυκές
 • Η ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ
 • Η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου
 • Το ΟΑΚΑ

Εξαιρέθηκαν τελικά η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές. Για την ΕΑΒ θα προηγηθεί αξιολόγηση ώστε να διαπιστωθεί το αν πλήττεται η αμυντική ικανότητα της χώρας.

Στο Υπερταμείο ελέγχεται μέσω του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου. Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι Θεσμοί έχουν δύο μέλη στο εποπτικό συμβούλιο του Υπερταμείου έναντι τριών Ελλήνων.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/to-ypertameio-megalyteros-ergodotis-tis-xoras-me-14-deko-kai-40000-ypallilous/feed/ 0
Bloomberg: Τα ελληνικά ομόλογα είναι τόσο ασφαλή όσο και των ΗΠΑ http://www.rizopoulospost.com/bloomberg-ta-ellhnik-omologa-asfalh-oso-kai-to-omooga-twn-hpa/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bloomberg-ta-ellhnik-omologa-asfalh-oso-kai-to-omooga-twn-hpa http://www.rizopoulospost.com/bloomberg-ta-ellhnik-omologa-asfalh-oso-kai-to-omooga-twn-hpa/#comments Wed, 10 Jan 2018 12:00:29 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224500 ellada-oikonomia-euro (1)

Τα ελληνικά ομόλογα είναι ακριβώς τόσο ασφαλή όσο και τα ομόλογα των ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με την αγορά ομολόγων, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, με τίτλο: «Η απόδοση των διετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από αυτή των ελληνικών στο σημείο καμπής της κρίσης».

«Οι διετείς κρατικοί τίτλοι των ΗΠΑ έχουν τώρα μεγαλύτερη απόδοση από αυτούς της μεσογειακής χώρας. Η αποκατάσταση της φήμης της ελληνικής αγοράς και η προσδοκία ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από το πρόγραμμα βοήθειάς οδηγούν στη μείωση του κόστους δανεισμού, την ώρα που οι προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ωθούν προς τα πάνω τις αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων τους», προσθέτει το δημοσίευμα.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/bloomberg-ta-ellhnik-omologa-asfalh-oso-kai-to-omooga-twn-hpa/feed/ 0
Μόνο ηλεκτρονικά οι πλειστηριασμοί από τον Φεβρουάριο http://www.rizopoulospost.com/mono-hlktronika-oi-pleisthriasmoi-apo-ton-fevroario/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=mono-hlktronika-oi-pleisthriasmoi-apo-ton-fevroario http://www.rizopoulospost.com/mono-hlktronika-oi-pleisthriasmoi-apo-ton-fevroario/#comments Wed, 10 Jan 2018 08:03:51 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224444 720_177029_89ab732a2c-9dafa037ac90fc9a

Μόνο ηλεκτρονικά θα διεξάγονται από την 21η Φεβρουαρίου οι πλειστηριασμοί ακινήτων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή.

Οι πλειστηριασμοί θα γίνονται αμιγώς ηλεκτρονικά ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα διενεργούνται μόνο εργάσιμες ημέρες, είτε Τετάρτη είτε Πέμπτη είτε Παρασκευή. Οι ώρες διεξαγωγής θα είναι είτε από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 μετά το μεσημέρι είτε απογευματινές ώρες, από τις 14:00 έως τις 18:00.

Ο συμβολαιογραφικός σύλλογος Αττικής, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσων ανακοίνωσε πως αναστέλλει τους φυσικούς πλειστηριασμούς που γίνονται στα Ειρηνοδικεία, επικαλούμενος τη νομοθετική διαδικασία για «εκσυγχρονισμό της διεξαγωγής πλειστηριασμών».

Έτσι, σήμερα και τις επόμενες Τετάρτες ως τις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν μόνον ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην περιοχή της Αττικής.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία που θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την πλειστηρίαση ακινήτων λόγω οφειλών προς το Δημόσιο.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/mono-hlktronika-oi-pleisthriasmoi-apo-ton-fevroario/feed/ 0
ΑΑΔΕ: Σε 1.035.000 πολίτες έχουν δεσμευθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί http://www.rizopoulospost.com/aade-se-1035000-polites-exoun-desmeuthei-oi-trapezikoi-logariasmoi/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=aade-se-1035000-polites-exoun-desmeuthei-oi-trapezikoi-logariasmoi http://www.rizopoulospost.com/aade-se-1035000-polites-exoun-desmeuthei-oi-trapezikoi-logariasmoi/#comments Tue, 09 Jan 2018 07:00:33 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224267 atomiki vomva

Οι αριθμοί αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της τραγωδίας που συντελείται στην Ελλάδα. Και καθώς πρόκειται για επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθίσταται σαφές ότι η κατάσταση χειροτερεύει καθώς προστίθενται χρέη προς το Δημόσιο που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Τα ποσοστά είναι συντριπτικά και καταλυτικά: Το 48% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας χρωστάει στην εφορία. Το 21% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει οφειλές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ έκαστος και ως εκ τούτου μπορούν να ενεργοποιηθούν αναγκαστικά μέτρα εις βάρος τους. Το 12% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έχει ήδη υποστεί τις συνέπειες των αναγκαστικών μέτρων καθώς οι αρμόδιες αρχές έχουν δεσμεύσει τον τραπεζικό λογαριασμό ή έχουν προχωρήσει σε «κατάσχεση εις χείρα τρίτου».

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

 • Σε σύνολο 8,6 εκατομμυρίων ενήλικων πολιτών, τα 4,207 εκατομμύρια έχουν οφειλές προς την εφορία. Από τον περασμένο Ιούνιο οπότε και άρχισαν να αποστέλλονται τα βαριά εκκαθαριστικά του 2017 (ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων), ο αριθμός των οφειλετών έχει αυξηθεί κατά 400 χιλιάδες άτομα. Τον Ιούνιο, πριν λήξει η προθεσμία αποπληρωμής της 1ης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο αριθμός των οφειλετών περιοριζόταν στα 3,8 εκατομμύρια.
 • Από τα 4,207 εκατομμύρια των οφειλετών, τα 1,78 εκατομμύρια έχουν χρέη άνω των 500 ευρώ και ως εκ τούτου μπορούν να ληφθούν εις βάρος τους τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των οφειλετών που μπορούσαν να υποστούν δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού ήταν 1,55 εκατομμύρια. Πάνω από 230 χιλιάδες άνθρωποι έσπασαν προς τα πάνω το φράγμα των 500 ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και πλέον είναι στο έλεος του «αυτόματου μηχανισμού δέσμευσης λογαριασμού» που λειτουργεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
 • Σε 1,035 εκατομμύρια πολίτες έχουν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και έχουν σε βάρος τους μια εντολή κατάσχεσης εις χείρα τρίτου που έχει φτάσει στον εργοδότη τους. Έτσι, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ανάληψη χρημάτων από τον τραπεζικό τους λογαριασμό ενώ αν ο μισθός τους ξεπερνά τα 1250 ευρώ τον μήνα, θα πρέπει υποχρεωτικά να ξεχάσουν το υπερβάλλον ποσό. Εννοείται ότι ο αριθμός των 1,035 εκατομμυρίων οφειλετών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ιστορικά. Στο τέλος του 2015, ο αριθμός των φορολογουμένων εις βάρος των οποίων είχαν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα ήταν μόλις 695 χιλιάδες άτομα.
]]>
http://www.rizopoulospost.com/aade-se-1035000-polites-exoun-desmeuthei-oi-trapezikoi-logariasmoi/feed/ 0
FAZ: Ο Τσίπρας νομίζει ότι θα δρα όπως εκείνος θέλει μετά το μνημόνιο http://www.rizopoulospost.com/dw-isxuei-to-thetiiko-senario-tsipra-gia-thn-ellada/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dw-isxuei-to-thetiiko-senario-tsipra-gia-thn-ellada http://www.rizopoulospost.com/dw-isxuei-to-thetiiko-senario-tsipra-gia-thn-ellada/#comments Mon, 08 Jan 2018 14:04:30 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224206 aleksis-tsipras-maksimou

Την αισιόδοξη προοπτική για το 2018 που παρουσιάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σχολιάζουν σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες Frankfurter Allgemeine Zeitung αλλά και η οικονομική επιθεώρηση του Ντίσελντορφ Handelsblatt, όπως γράφει η Deutsche Welle, αλλά και την πραγματικότητα, όπως αυτή φαίνεται να διαμορφώνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και στην ετήσια έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

«Ο Τσίπρας υπόσχεται στους ανθρώπους της χώρας του ένα φωτεινό μέλλον, διότι φέτος τον Αύγουστο η Ελλάδα θα βγει επίσημα από το πρόγραμμα διάσωσης» επισημαίνει η FAZ. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχειρεί να δώσει την εντύπωση ότι μετά μπορεί να δρα όπως εκείνος θέλει, αφήνοντας μάλιστα να αιωρείται η ελπίδα ότι μέτρα, όπως μείωση των συντάξεων και αύξηση των φόρων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές για τα επόμενα χρόνια, θα τα καταργήσει αστραπιαία (...). Αυτή την ειδυλλιακή εικόνα με λίγες λέξεις κατέστρεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Στη νέα έκθεσή του προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να βελτιώσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τότε η λήξη του προγράμματος διάσωσης θα μπορούσε να σημαίνει και πλήγμα για τα κρατικά χρεόγραφα» σημειώνει η εφημερίδα. «Γι αυτό η νέα έκθεση μπορεί να εκληφθεί και ως συνηγορία υπέρ της δημιουργίας ενός διχτυού ασφαλείας γύρω από τα δημοσιονομικά (…) που θα στήριζε την ελληνική οικονομία, με το να κρατά χαμηλά το κόστος δανεισμού και που θα εγγυόταν την είσοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές». Ο Γερμανός δημοσιογράφος περιγράφει τις οργίλες αντιδράσεις της κυβέρνησης εναντίον του Στουρνάρα, όπως εκφράστηκαν μέσω του υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο της συμπεριλαμβάνει και τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, oι οποίοι επίσης υπενθυμίζουν ότι «για να γίνει πράξη το θετικό σενάριο για το μέλλον θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει σειρά από προϋποθέσεις: από ιδιωτικοποιήσεις, φιλική φορολογική πολιτική στην ανάπτυξη, αποσύνδεση των κόκκινων δανείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών μέχρι φιλικές πολιτικές προς τις επενδύσεις».

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποβληθούν από την ΕΚΤ σε πρόωρα τεστ αντοχής

Στην κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές τράπεζες ρίχνει το βάρος της η Handelsblatt υπενθυμίζοντας ότι για τον χρηματοπιστωτικό τομέα η νέα χρονιά είναι αποφασιστικής σημασίας.

«Τον Φεβρουάριο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποβληθούν από την ΕΚΤ σε πρόωρα τεστ αντοχής και σε περίπτωση που χρειαστούν νέα κεφάλαια, αυτό θα ισοδυναμούσε με σοβαρό πλήγμα για τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα και θα έθετε σε κίνδυνο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές» υπογραμμίζει ο σχολιαστής της. Η εφημερίδα διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανέρχονται σε γενικές γραμμές στα 104,8 δις ευρώ και τα οποία θα πρέπει να μειωθούν. Ο αρθρογράφος κάνει ειδική αναφορά στην προσφυγή των τραπεζών στους αναγκαστικούς πλειστηριασμούς ως εργαλείο πίεσης δανειοληπτών, οι οποίοι παρόλο που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, δεν το κάνουν.

Ενώ σε αυτή την κατηγορία των «στρατηγικών κακοπληρωτών» υπολογίζεται ότι ανήκει ένα 20%, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι μεγαλύτερος, γράφει η γερμανική εφημερίδα για να καταλήξει ότι «σαφής εικόνα θα προκύψει από τα τεστ αντοχής που θα γίνουν το Φεβρουάριο πριν βγει η χώρα στις αγορές τον Αύγουστο». Το καθησυχαστικό είναι ότι ακόμη κι αν οι τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση, οι καταθέτες δεν θα πρέπει να φοβούνται ένα bail in, δηλαδή ένα κούρεμα των καταθέσεών τους, δεδομένου ότι στο τρίτο πακέτο υπάρχει ένα ποσό 20 δις ευρώ για αυτόν τον σκοπό, το οποίο δεν έχει διατεθεί ακόμη.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/dw-isxuei-to-thetiiko-senario-tsipra-gia-thn-ellada/feed/ 0
Με ελληνικούς σωλήνες ο υποθαλάσσιος αγωγός Φινλανδίας – Εσθονίας http://www.rizopoulospost.com/me-ellinikous-solines-o-ypothalassios-agogos-finlandias-esthonias/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=me-ellinikous-solines-o-ypothalassios-agogos-finlandias-esthonias http://www.rizopoulospost.com/me-ellinikous-solines-o-ypothalassios-agogos-finlandias-esthonias/#comments Mon, 08 Jan 2018 07:15:01 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224109

Την παραγωγή των σωλήνων για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει τη Φινλανδία με την Εσθονία ανακοίνωσε η Σωληνουργεία Κορίνθου. Η Cenergy Holdings SA (Σωληνουργεία Κορίνθου και Ελληνικά Καλώδια) γνωστοποίησε ότι στις 4 Ιανουαρίου 2018, η Baltic Connector και η Elering υπέγραψαν συμφωνία με την Σωληνουργεία Κορίνθου για την παραγωγή και προμήθεια των σωλήνων χάλυβα για τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα συνδέσει τη Φινλανδία με την Εσθονία. Η συμφωνία, που περιλαμβάνει σωλήνες χάλυβα για τον αγωγό συνολικού μήκους 77 χλμ. από τη Φινλανδία στην Εσθονία, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες του έργου. Οι σωλήνες για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού θα παραχθούν στο εργοστάσιο της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα μέσα στο 2018, ενώ σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του αγωγού θα ξεκινήσει το 2019. Η Baltic Connector Oy είναι κρατική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015 με σκοπό να υλοποιήσει το Φινλανδικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Balticconnector που θα κατασκευαστεί μεταξύ της Φινλανδίας και της Εσθονίας. Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός Balticconnector θα συνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου της Φινλανδίας και των χωρών της Βαλτικής και θα επιτρέψει το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου στη Φινλανδία. Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί κατά 75% από την ΕΕ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.]]>
http://www.rizopoulospost.com/me-ellinikous-solines-o-ypothalassios-agogos-finlandias-esthonias/feed/ 0
Ο συνιδρυτής της Uber πουλά το 29% των μετοχών του για 1,4 δισ. δολάρια http://www.rizopoulospost.com/o-sunidriths-ths-uber-poula-to-29-twn-metoxwn-gia-14-dis-dolaria/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=o-sunidriths-ths-uber-poula-to-29-twn-metoxwn-gia-14-dis-dolaria http://www.rizopoulospost.com/o-sunidriths-ths-uber-poula-to-29-twn-metoxwn-gia-14-dis-dolaria/#comments Sun, 07 Jan 2018 15:30:00 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224030 577126e252bcd023008cbed8-2400

Ο συνιδρυτής της Uber Technologies, Travis Kalanick, που οδηγήθηκε σε έξοδο από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο, πουλάει το 29% από το 10% των μετοχών  που διαθέτει, έναντι περίπου 1,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Η πώληση του Kalanick είναι μέρος της συμφωνίας με τον όμιλο της SoftBank, ο οποίος παίρνει το 17,5% της Uber, κυρίως αγοράζοντας μετοχές από επενδυτές και εργαζομένους. Η SoftBank την προηγούμενη εβδομάδα εξασφάλισε συμφωνίες από μετόχους που ήθελαν να πουλήσουν και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στις αρχές αυτού του χρόνου.

Στη συμφωνία με τη SoftBank εκτιμάται η Uber σε 48 δισ. δολάρια, περίπου 30% λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμησή της, αξίας 68 δισ. δολαρίων.

Ο Kalanick είχε προσφερθεί να πουλήσει τις μισές από τις μετοχές του, αλλά επειδή υπήρχε ένα όριο για το πόσο θα αγοράσει η SoftBank, θα πουλήσει μόλις 29%, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος κατέχει το 10% της εταιρείας, πράγμα που σημαίνει θα κερδίσει περίπου 1,4 δισ. δολάρια, πρόσθεσε η πηγή.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/o-sunidriths-ths-uber-poula-to-29-twn-metoxwn-gia-14-dis-dolaria/feed/ 0
Bloomberg: Τα δέκα κρίσιμα βήματα της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα http://www.rizopoulospost.com/bloomberg-ta-deka-krisima-vhmta-ths-ellada-gia-eksodo-apo-to-programma/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=bloomberg-ta-deka-krisima-vhmta-ths-ellada-gia-eksodo-apo-to-programma http://www.rizopoulospost.com/bloomberg-ta-deka-krisima-vhmta-ths-ellada-gia-eksodo-apo-to-programma/#comments Sun, 07 Jan 2018 12:00:52 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=224015 625_4D5E0A39-95EF-489E-470C-AF88E601AFD7

Το 2018 είναι μια χρονιά καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα τονίζει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη με τα δέκα βήματα που θα πρέπει να κάνει η χώρα μας για την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο.

Το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με το Bloomberg, είναι αν η Ελλάδα θα πετύχει μια καθαρή έξοδο, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, κάτι που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση,ή αν το τρέχον πρόγραμμα που λήγει στις 20 Αυγούστου θα χρειαστεί μια ανάλογη ρύθμιση, όπως αναμένουν ορισμένοι παρατηρητές.

"Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για την Ελλάδα, καθώς έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές και η ανάκαμψη επιταχύνεται", υπογραμμίζει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC Bank Plc στο Λονδίνο, σε σημείωμά του στις 4 Ιανουαρίου. "Το 2018, η χώρα θα μπορούσε να βγει τελικά από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά μια καθαρή έξοδος μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη αν η ευρωζώνη αποτύχει να επιτύχει ουσιαστική και αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Σύμφωνα με το Bloomberg, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να εργαστούν σκληρά πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα "αγκάθια" το επόμενο εξάμηνο - οκτάμηνο, προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης. Στην κατεύθυνση αυτή, παρουσιάζει τα δέκα πιο σημαντικά βήματα για την Ελλάδα μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο:

- Αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει στο κοινοβούλιο  νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, έτσι ώστε οι εκπρόσωποι των πιστωτών να παρουσιάσουν προς έγκριση την έκθεση συμμόρφωσης στο Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου και να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

- Στα τέλη Ιανουαρίου, οι ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές θα οριστικοποιήσουν τα σενάρια βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests των  ελληνικών τραπεζών.

- Μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, η Ελλάδα σκοπεύει να εκδώσει νέο ομόλογο, με διάρκεια ωρίμανσης τριών ή επτά ετών, καθώς αγωνίζεται να ανακτήσει την πλήρη πρόσβαση στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια αποκλεισμού.

- Εντός του πρώτου 10ημέρου του Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εκταμιεύσει τη δόση που σχετίζεται με την εφαρμογή των όρων της τρίτης αξιολόγησης. Το ύψος του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αλλά θα είναι τουλάχιστον 5,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

- Τον Φεβρουάριο, οι ελληνικές τράπεζες θα αρχίσουν να στέλνουν στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις ευρωπαϊκές αρχές για τα stress tests.

- Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ότι τον Φεβρουάριο οι πιστωτές θα αρχίσουν να συζητούν περαιτέρω μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

- Στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να ξεκινήσει η τέταρτη αξιολόγηση. Αν και δεν είναι ακόμη σαφές πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα, η αναθεώρηση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Μάρτιο, εάν η χώρα θέλει να ολοκληρώσει εγκαίρως άλλα 82 μέτρα.

- Μία από τις σημαντικότερες συγκεντρώσεις μεταξύ πιστωτών πριν από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον στο διάστημα 20-22 Απριλίου. Οι εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ θα δώσουν πιθανώς στους πιστωτές την ευκαιρία να συζητήσουν την ελάφρυνση του χρέους και τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα.

- Στις αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress-tests, από τα οποία θα φανεί κατά πόσο οι τράπεζες χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια και αν ναι, πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα για αυτούς και για την Ελλάδα.

- Έως τα τέλη Μαΐου ή Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές θέλουν να ολοκληρώσουν την τέταρτη αξιολόγηση και να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και για τη ζωή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Οι ελληνικές αρχές αποκλείουν κάθε μορφή νέου προγράμματος, αλλά σύμφωνα με το διοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, μια προληπτική πιστωτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν από την πλευρά τους ότι θα υπάρξει κάποιο είδος «συμφωνίας μέχρι το 2022», όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεόνασμα του προϋπολογισμού 3,5% του ΑΕΠ μέχρι τότε.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/bloomberg-ta-deka-krisima-vhmta-ths-ellada-gia-eksodo-apo-to-programma/feed/ 0
Die Welt: «Ευφορία στην Ακρόπολη» – Η Ελλάδα ξεπερνά κάθε προσδοκία http://www.rizopoulospost.com/die-welt-euforia-sthn-akropolh-h-ellada-kseperan-kathe-prosdokia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=die-welt-euforia-sthn-akropolh-h-ellada-kseperan-kathe-prosdokia http://www.rizopoulospost.com/die-welt-euforia-sthn-akropolh-h-ellada-kseperan-kathe-prosdokia/#comments Sun, 07 Jan 2018 09:30:08 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223986 elas.lyste__blogspot.gr_.

Ρεπορτάζ με τίτλο «Ευφορία στην Ακρόπολη» δημοσιεύεται στην εφ. Die Welt. Όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα: «Το 2017 η ελληνική οικονομία σημείωσε για πρώτη φορά και πάλι ανάπτυξη, και φέτος ίσως η ανάπτυξη αυτή συνεχιστεί. Ξαφνικά, ακόμη και το πρόβλημα του χρέους μοιάζει εφικτό να επιλυθεί. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν την Ελλάδα να ξεπερνά κάθε προσδοκία»

Όπως γράφει η Die Welt αισιοδοξία επικρατεί και στο χρηματιστήριο των Αθηνών, κάποιοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα είναι η ευρωπαϊκή έκπληξη της χρονιάς. Πάνω απ' όλα όμως, επικρέμεται ως δαμόκλειος σπάθη το πρόβλημα του χρέους. Όμως, ακόμη και γι' αυτό ίσως υπάρξει λύση εντός του 2018.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει για φέτος ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, το ΔΝΤ προβλέπει 2,6% και κάποιοι οικονομολόγοι ακόμη περισσότερο. Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δείκτες ανέβηκαν πέρυσι αισθητά περισσότερο απ? ό,τι στη Γερμανία, ο δείκτης σκαρφάλωσε κατά ένα τέταρτο πιο ψηλά, σχεδόν στα διπλάσια επίπεδα του Dax- ο οποίος βέβαια είχε τα προηγούμενα χρόνια σαφώς σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα. [?] Σε κάθε περίπτωση όμως, η πιθανότητα μιας βιώσιμης ανάπτυξης και μιας οικονομικής ανάκαμψης, που θα έχει αντίκρισμα και στους πολίτες, δεν ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια ποτέ μεγαλύτερη απ? ό,τι είναι τώρα.

Reuters :Το κόστος δανεισμού σε χαμηλό 12ετίας

Ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι την Παρασκευή το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δώδεκα ετών και πλέον υπάρχει η προσδοκία ότι η χώρα θα μπορούσε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μέτρων διάσωσης αργότερα φέτος. Κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ανάκαμψη 8 χρόνια μετά την εποχή που η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/die-welt-euforia-sthn-akropolh-h-ellada-kseperan-kathe-prosdokia/feed/ 0
Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για όσους χρωστούν στο Δημόσιο http://www.rizopoulospost.com/erxontai-hlektronikoi-pleisthriasmoi-gia-osous-xrwstoun-sto-dhmosio/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=erxontai-hlektronikoi-pleisthriasmoi-gia-osous-xrwstoun-sto-dhmosio http://www.rizopoulospost.com/erxontai-hlektronikoi-pleisthriasmoi-gia-osous-xrwstoun-sto-dhmosio/#comments Fri, 05 Jan 2018 07:55:30 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223649 gavel_pc

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και από το ελληνικό Δημόσιο. Με νομοθετική παρέμβαση στις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) η κυβέρνηση, υλοποιώντας ταυτόχρονα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις, ξεκινάει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι θα γίνονται στην εμπορική αξία των ακινήτων.

Εντός του Ιανουαρίου θα κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή, μαζί με πλήθος άλλων προαπαιτουμένων, η σχετική διάταξη, με στόχο τον Φεβρουάριο ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και από το Δημόσιο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει την ίδια πλατφόρμα με την οποία γίνονται σήμερα οι πλειστηριασμοί ιδιωτικού δικαίου καθώς, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργηθεί ξεχωριστή. Σημειώνεται ότι το 2017 δεν διενεργήθηκε κανένας πλειστηριασμός από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το αμέσως προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν 11 τους οποίους μάλιστα ζήτησαν οι ίδιοι οι οφειλέτες για να αποπληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία.

Οι ενστάσεις

Ωστόσο, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκφράζει προβληματισμό για τους πλειστηριασμούς του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι αφενός το ελληνικό δημόσιο, με βάση τον κώδικα πολιτικής δικονομίας, βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη των δικαιούχων, αφετέρου η εφορία έχει στη φαρέτρα της σειρά διαδικασιών για την είσπραξη των οφειλών, όπως για παράδειγμα τις τρέχουσες ρυθμίσεις, ακόμα και την πλέον πρόσφατη του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη έως 50.000 ευρώ.

Αναφέρει επίσης ότι μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης θα πρέπει να αποφασισθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει το Δημόσιο στους πλειστηριασμούς. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι κάθε ένας από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών θα πρέπει να κρίνεται διαφορετικά, με βάση τα περιουσιακά του στοιχεία.

Μάλιστα αναφέρει πως είναι διαφορετικό κάποιος να έχει ακίνητο στον Κολωνό και διαφορετικό στο Κολωνάκι. Επίσης εκφράζει επιφυλάξεις ως προς τη σκοπιμότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Δημόσιο θα βρεθεί απλώς «μπροστάρης» ή επισπεύδων πλειστηριασμών, με πολλούς άλλους πιστωτές να αποκομίζουν και τα περισσότερα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, στο πρώτο τρίμηνο του έτους, διαμερίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, καταστήματα και κτίρια επιχειρήσεων με χρέη στην εφορία «βγαίνουν στο σφυρί» σε τιμές χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, καθώς ο νόμος προβλέπει πλειστηριασμούς στην εμπορική αξία και όχι στην αντικειμενική.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο θα γίνονται με βάση την εμπορική τιμή όπως ισχύει και για τα χρέη προς τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι «με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τρόπος προσδιορισμού της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, το αρμόδιο όργανο προσδιορισμού της αξίας αυτής, ο τρόπος καθορισμού της αμοιβής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο θέμα».

Το ελληνικό Δημόσιο θα ακολουθήσει τη στρατηγική των τραπεζών, βγάζοντας δηλαδή σε πλειστηριασμό περιουσιακά στοιχεία στρατηγικών κακοπληρωτών. Ηδη πάντως η ΑΑΔΕ, ακόμα και όταν προχωρεί σε κατασχέσεις μισθών, ενοικίων και ακινήτων, ξεκινάει από τους οφειλέτες που έχουν περιουσιακά στοιχεία, ανεξαρτήτως ύψους οφειλής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση διενεργούνται περίπου 1.000 κατασχέσεις από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών σε όσους χρωστούν στο ελληνικό Δημόσιο ποσά άνω των 500 ευρώ. Συνολικά, από ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν εισπραχθεί περίπου 4 δισ. ευρώ μέχρι και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) το 2018 υπολογίζεται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα για 1,7 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου.

Πηγή: Καθημερινή

]]>
http://www.rizopoulospost.com/erxontai-hlektronikoi-pleisthriasmoi-gia-osous-xrwstoun-sto-dhmosio/feed/ 0
Η Intrakat μειοδότης σε μεγάλο διαγωνισμό της ΕΡΓΟΣΕ http://www.rizopoulospost.com/i-intrakat-meiodotis-se-megalo-diagonismo-tis-ergose/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=i-intrakat-meiodotis-se-megalo-diagonismo-tis-ergose http://www.rizopoulospost.com/i-intrakat-meiodotis-se-megalo-diagonismo-tis-ergose/#comments Thu, 04 Jan 2018 08:00:01 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223406 ergose-sepolia

Η κοινοπραξία Intrakat - Σιδηροδρομικά Έργα αναδείχθηκε ως προσωρινός μειοδότης για το έργο της κατασκευής «τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα Έξοδος ΣΣ. Αθηνών – Τρεις Γέφυρες, με υπογειοποίηση στην περιοχή Σεπολίων» προϋπολογισμού 122 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία προσέφερε έκπτωση 45,71% για το έργο του οποίου τμήμα της χρηματοδότησης θα προέλθει από τον ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη».

Όσον αφορά τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου, η ΕΡΓΟΣΕ υπολογίζει σε περίπου 94 εκατ. ευρώ τη δαπάνη των εργασιών, σε 19,9 εκατ. ευρώ τα γενικά έξοδα και το όφελος του εργολάβου, σε 9,9 εκατ. ευρώ τα απρόβλεπτα έξοδα , σε 903 χιλιάδες ευρώ τις απολογιστικές εργασίες, ενώ έχουν προϋπολογιστεί 1,2 εκατ. ευρώ ως αναθεώρηση στις τιμές.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή κατασκευάζεται επί της υφιστάμενης ζώνης κυκλοφορίας σταδιακά – πρώτα ο Δυτικός διάδρομος και κατόπιν ο Ανατολικός. Συνοπτικά στο αντικείμενο του δημοπρατούμενου έργου συμπεριλαμβάνονται:

 • Το τεχνικό υπογειοποίησης – τεχνικό Cover & Cut (top-down) αποτελούμενο από 47 επιμέρους τεχνικά που κατασκευάζονται σε δύο (2) φάσεις (Δυτικός – Ανατολικός Διάδρομος).
 • Tα προσωρινά υδραυλικά έργα
 • Τα μόνιμα υδραυλικά έργα (αποχέτευσης–αποστράγγισης σήραγγας, υπερχειλιστές παντοροϊκού δικτύου & δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων)
 • Οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του υπόγειου τεχνικού και των αντλιοστασίων ακαθάρτων για την αποχέτευση – αποστράγγιση ομβρίων της σήραγγας.
 • Τα κτίρια εξυπηρέτησης (Η/Μ εγκαταστάσεις).
 • Η κατασκευή των δύο νέων άνω διαβάσεων πεζών.
 • Η κατασκευή της επιδομής της σιδηροδρομικής γραμμής.
 • Η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου.
 • Τα έργα πρασίνου και η αποκατάσταση τοπίου

Η συνολική προθεσμία περάτωσης όλων των κατασκευών του έργου, ήτοι των κατασκευών της περιόδου "Ερευνών - Μελετών - Κατασκευών" (Τ1) και παράδοσης αυτού στην ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. ορίζεται, από την Υπηρεσία, ίση με πενήντα δύο (52) ημερολογιακούς μήνες, με αφετηρία την ημέρα, που θα υπογραφεί η Σύμβαση.

Πηγή: capital.gr

]]>
http://www.rizopoulospost.com/i-intrakat-meiodotis-se-megalo-diagonismo-tis-ergose/feed/ 0
Νέα επενδυτικά κεφάλαια στη Marfin Investment Group http://www.rizopoulospost.com/nea-ependytika-kefalaia-sti-marfin-investment-group/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nea-ependytika-kefalaia-sti-marfin-investment-group http://www.rizopoulospost.com/nea-ependytika-kefalaia-sti-marfin-investment-group/#comments Thu, 04 Jan 2018 07:45:39 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223398 mig

Οι Dubai Group Ltd και Dubai Financial Group μεταβίβασαν στον Γερμανό επενδυτή Γιόχεν Μίλερ (Jochen Muller) το μερίδιο συμμετοχής τους στη Marfin Investment Group (MIG). Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, μεταβιβάστηκε ποσοστό 9,6597% της MIG, από τις Dubai Group Ltd και Dubai Financial Group, οι οποίες μηδένισαν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιόχεν Μίλερ, ο οποίος όπως αναφέρεται στη σχετική γνωστοποίηση, δεν ελέγχεται από άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δήλωσε ότι τοποθετήθηκε στη MIG θεωρώντας ότι αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.]]>
http://www.rizopoulospost.com/nea-ependytika-kefalaia-sti-marfin-investment-group/feed/ 0
Δύο μνηστήρες για το 50% του skroutz.gr που πουλάει η Dionic http://www.rizopoulospost.com/dyo-mnistires-gia-to-50-tou-skroutz-gr-pou-poulaei-i-dionic/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=dyo-mnistires-gia-to-50-tou-skroutz-gr-pou-poulaei-i-dionic http://www.rizopoulospost.com/dyo-mnistires-gia-to-50-tou-skroutz-gr-pou-poulaei-i-dionic/#comments Thu, 04 Jan 2018 07:15:53 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223402 skroutz.gr

Τουλάχιστον δύο είναι οι υποψήφιοι μνηστήρες για το 50% του Skroutz.gr που πουλάει η εισηγμένη Dionic στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.

Οι προσφορές έχουν κατατεθεί και σύμφωνα με πληροφορίες δυναμικά στο παιχνίδι έχει μπει ελληνική εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών και παροχής υπηρεσιών, η οποία εκτιμά πως μπορεί να έχει μεγάλες συνέργειες με την πλατφόρμα του skroutz.gr

Τον τελευταίο λόγο, όμως, τον έχει η ομάδα των ιδρυτών του skroutz.gr που διαθέτει το υπόλοιπο 50% και έχει δικαίωμα πρώτης άρνησης. Εξάλλου, οι τρεις ιδρυτές (Β. Δήμου, Γ. Αυγουστίδης και Γ. Χατζηγεωργίου) είχαν κάνει γνωστή την πρόθεση τους να αγοράσουν οι ίδιοι το ποσοστό της Dionic.

Το σίγουρο είναι πως ο νέος επενδυτής θα κληθεί να βάλει βαθειά το χέρι στη τσέπη ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως η Dionic είχε αγοράσει τη μισή εταιρεία το 2006 έναντι 300.000 ευρώ και πλέον η αποτίμηση του Skroutz.gr φθάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 20 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το Skroutz.gr είναι η πιο πετυχημένη ηλεκτρονική αγορά και μηχανή σύγκρισης τιμών της χώρας. Στην πλατφόρμα του Skroutz.gr περιλαμβάνονται 2.650 καταστήματα που διακινούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια προϊόντα.

Το skroutz.gr είχε το 2016 έσοδα γύρω στα 7,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 765.000 ευρώ.

]]>
http://www.rizopoulospost.com/dyo-mnistires-gia-to-50-tou-skroutz-gr-pou-poulaei-i-dionic/feed/ 0
Το σχέδιο Γιούνκερ φέρνει 1,7 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα – Ποιοι ωφελούνται http://www.rizopoulospost.com/to-sxedio-junker-fernei-1-7-dis-euro-stin-ellada/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=to-sxedio-junker-fernei-1-7-dis-euro-stin-ellada http://www.rizopoulospost.com/to-sxedio-junker-fernei-1-7-dis-euro-stin-ellada/#comments Thu, 04 Jan 2018 06:30:15 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223412 junker-plan

Σε 1,7 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το λεγόμενο Σχέδιο Γιούνκερ, και αναμένεται να ενεργοποιήσει 5,7 δισ. πρόσθετων επενδύσεων, αναφέρει στο Twitter η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χρηματοδότηση αφορά: Προγράμματα υποδομών και καινοτομίας Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση 11 έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων(EIB) με τη στήριξη του EFSI, περίπου 1,4 δισ. συνολικής χρηματοδότησης, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν 3,5 δισ. συνολικών επενδύσεων. Mικρές και μεσαίες επιχειρήσεις Έχουν εγκριθεί εννέα συμφωνίες με ενδιάμεσες τράπεζες, χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, με την υποστήριξη του EFSI, συνολικής χρηματοδότησης 313 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ενεργοποιήσουν επενδύσεις 2,2 δισ. ευρώ, από τις οποίες αναμένεται να ωφεληθούν 11.298 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μεταξύ των ωφελούμενων είναι:
 • Η Terna Energy Group, με δάνειο 24 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εγκαταστήσει τρία συγκροτήματα ανεμογεννητριών στη Βοιωτία, στηρίζοντας δεκάδες θέσεις εργασίας.
 • Η Cosmote, η οποία με χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ θα αναπτύξει ευρυζωνικά δίκτυα σε επαρχιακές και απομακρυσμένες περιοχές.
 • Η Creta Farms, με 15 εκατ. ευρώ δανείων από την EIB, προκειμένου να αναπτύξει γραμμές νέων προϊόντων. H Creta Farms είναι πολλαπλάσια πιο καινοτόμος από τους ανταγωνιστές της στην παραγωγή υγιεινότερου κρέατος, με τη χρήση παρθένου ελαιολάδου. Η χρηματοδότηση αυτή συνέβαλε στην πρόσληψη επιπλέον 100 υπαλλήλων από την εταιρεία, επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
]]>
http://www.rizopoulospost.com/to-sxedio-junker-fernei-1-7-dis-euro-stin-ellada/feed/ 0
«Ποδαρικό» για το 2018 με ισχυρή άνοδο στο Χρηματιστήριο http://www.rizopoulospost.com/podariko-gia-to-2018-me-isxuri-anodo-sto-xrimatistirio/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=podariko-gia-to-2018-me-isxuri-anodo-sto-xrimatistirio http://www.rizopoulospost.com/podariko-gia-to-2018-me-isxuri-anodo-sto-xrimatistirio/#comments Tue, 02 Jan 2018 18:30:48 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223188 ΣΤΟ ''ΚΟΚΚΙΝΟ'' ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...

Ανοδικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, στο άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης του 2018. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 806,15 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,47%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,85 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,43%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,54%. Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Σαράντης (+2,77% στα 13,00 ευρώ), της Alpha Bank (+1,85% στα 1,82 ευρώ) και της Εθνικής (+1,76% στα 0,324 ευρώ). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines (-0,97% στα 8,17 ευρώ) και της ΑΔΜΗΕ (-0,83% στα 1,92 ευρώ). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+1,83%) και της Υγείας (+1,25%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ταξιδιών(-0,38%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων (-0,11%). Ανοδικά κινούνται 34 μετοχές, 24 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.
 • Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Αλουμύλ (+7,77%) και Q&R (+6,79%)
 • Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Χαϊδεμένος (-9,09%) και Λεβεντέρης(π) (-8,09%).
]]>
http://www.rizopoulospost.com/podariko-gia-to-2018-me-isxuri-anodo-sto-xrimatistirio/feed/ 0
Markit: Σε υψηλό 9,5 ετών η μεταποιητική δραστηριότητα http://www.rizopoulospost.com/markit-se-upshlo-95-etwn-h-metapoihtikh-drasthriothta/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=markit-se-upshlo-95-etwn-h-metapoihtikh-drasthriothta http://www.rizopoulospost.com/markit-se-upshlo-95-etwn-h-metapoihtikh-drasthriothta/#comments Tue, 02 Jan 2018 14:00:35 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223106 ellada-aep-anaptixi-630x400

Οι επιχειρηματικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα συνέχισαν να βελτιώνονται τον Δεκέμβριο και μάλιστα στον μεγαλύτερο βαθμό των τελευταίων 9,5 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της Markit. Η ανάπτυξη ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω αύξησης των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τις αγορές του εξωτερικού. Ανταποκρινόμενες σε αυτά τα δεδομένα, οι εταιρείες αύξησαν την αγοραστική τους δραστηριότητα και τον αριθμό των εργαζομένων, γεγονός το οποίο συνέβαλε στη δεύτερη εντονότερη αύξηση της παραγωγής που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό 5,5 ετών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα –ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων τον Δεκέμβριο. Επιπλέον, κλείνοντας 53.1 μονάδες, τιμή υψηλότερη από τις 52.2 μονάδες του Νοεμβρίου, ο δείκτης υπέδειξε την εντονότερη βελτίωση των επιχειρησιακών συνθηκών που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2008. Η αύξηση επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο συνολικής ανάπτυξης σε επτά μήνες, τη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008.]]>
http://www.rizopoulospost.com/markit-se-upshlo-95-etwn-h-metapoihtikh-drasthriothta/feed/ 0
Παπανάτσιου: Μέχρι τέλη Μαρτίου οι νέες αντικειμενικές αξίες http://www.rizopoulospost.com/papanatsiou-mexri-telh-martiou-oi-nees-antikeimenikes-aksies/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=papanatsiou-mexri-telh-martiou-oi-nees-antikeimenikes-aksies http://www.rizopoulospost.com/papanatsiou-mexri-telh-martiou-oi-nees-antikeimenikes-aksies/#comments Tue, 02 Jan 2018 11:13:19 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223078 spitia

Υποχρέωση να έχουν οριστεί μέχρι τις 31 Μαρτίου οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1. H κ. Παπανάτσιου ανέφερε πως η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει ενώ στην ερώτηση εάν αν θα υπάρχει διαφορά με τις τρέχουσες, είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει, υπογραμμίζοντας ότι οι εκτιμητές είναι ανεξάρτητοι. Παραδεχόμενη ότι ο στόχος των φόρων ακινήτων παραμένει ίδιος, επεσήμανε ότι η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο να καλυφθούν οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν σε περιοχές της χώρας. Σχετικά με τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τόνισε ότι «το Δημόσιο δεν έχει κάνει ποτέ πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Κάνει κατάσχεση επειδή πρέπει να διαφυλαχθούν τα χρήματα του Δημοσίου». Σε ό,τι αφορά στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι για τις φετινές τους δηλώσεις, είπε προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος σχεδιασμός. Τέλος, η υφυπουργός Οικονομικών είπε πως «δεν πρόκειται να αυξηθούν από εδώ και πέρα οι φόροι. Το 2019 δεν θα έχουμε καμία αλλαγή για τους φόρους» και πρόσθεσε ότι, «θα έχουμε επίσης μείωση φορολογικών συντελεστών». Πηγή: ΑΝΤ1]]>
http://www.rizopoulospost.com/papanatsiou-mexri-telh-martiou-oi-nees-antikeimenikes-aksies/feed/ 0
Τα μέτρα του 2018 που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα http://www.rizopoulospost.com/ta-metra-tou-2018-pou-plittoun-ta-xamila-kai-mesaia-eisodimata/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ta-metra-tou-2018-pou-plittoun-ta-xamila-kai-mesaia-eisodimata http://www.rizopoulospost.com/ta-metra-tou-2018-pou-plittoun-ta-xamila-kai-mesaia-eisodimata/#comments Tue, 02 Jan 2018 10:05:41 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=223048 kommeno-50euro

Νέα μέτρα τα οποία θα πλήξουν αδιάκριτα όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους άρχισαν να εφαρμόζονται από την πρώτη κιόλας ημέρα του 2018. Αναλυτικά τα νέα μέτρα είναι: Αύξηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις Από τη μισθοδοσία Ιανουαρίου καταργείται η έκπτωση 1,5% που ίσχυε στην παρακράτηση φόρου που γίνεται κάθε μήνα ως προκαταβολή του φόρου εισοδήματος. Τι σημαίνει αυτό; Λιγότερα λεφτά στην τσέπη κάθε μήνα για τους μισθοσυντήρητους. Το Δημόσιο θα κερδίσει έτσι φέτος 68 εκατ. ευρώ. Οι απώλειες ξεκινούν και από τα 650 ευρώ μεικτά, αλλά κλιμακώνονται με βάση το ύψος των ετήσιων αποδοχών. Για τους περισσότερους, πάντως, αντιστοιχούν σε περίπου 5-8 ευρώ τον μήνα (60-100 ευρώ τον χρόνο), ενώ για τα υψηλότερα εισοδήματα ξεπερνούν τα 30 ή και 40 ευρώ τον μήνα. Αυξήσεις 45%-50% στον ΦΠΑ Aπό το 2018 καταργούνται όλες οι εκπτώσεις που ίσχυαν και επιβάλλεται ΦΠΑ 24% σε ολόκληρη τη χώρα. Για κάθε απόδειξη που κόβεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι κάτοικοι 27 νησιών της άγονης γραμμής του Αιγαίου θα πληρώνουν ΦΠΑ 6%, 13% και 24%, αντί 4%, 9% και 17% αντίστοιχα που πλήρωναν μέχρι το 2017. Από την 1η Ιουλίου θα έρθει αύξηση του ΦΠΑ και σε Λέσβο, Λέρο, Χίο, Σάμο και Κω. Και στα τελευταία νησιά, πάντως, από 1ης Ιανουαρίου δεν ισχύει η έκπτωση ΦΠΑ 30% στα τσιγάρα, στον καπνό και τα αυτοκίνητα. Για κάθε 10.000 ευρώ τον χρόνο που δαπανά ένα νοικοκυριό που ζει στα νησιά του Αιγαίου θα χάσει δηλαδή περίπου 5% ή 500 ευρώ τον χρόνο. Καταργούνται οι εκπτώσεις φόρου για ιατρικές δαπάνες Mέχρι και το 2017, το 10% της δαπάνης για γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα αφαιρούνταν -υπό προϋποθέσεις- από τον φόρο που έδειχναν τα ετήσια εκκαθαριστικά. Πέρυσι 2.040.410 φορολογούμενοι είχαν ελάφρυνση 155.399.005 ευρώ. Από το 2018 και μετά όμως δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο, αφού οι ιατρικές αποδείξεις θα λογίζονται πλέον μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Το Δημόσιο θα εξοικονομήσει αυτά τα 155 εκατ. ευρώ, καθώς οι πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι (κυρίως ηλικιωμένοι συνταξιούχοι) θα χάσουν το όφελος των 76 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθέναν κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Κρατήσεις και σε εργαζομένους με απόδειξη δαπάνης Στο εξής και οι ευκαιριακά εργαζόμενοι που αμείβονται με «τίτλο κτήσης» (ή απόδειξη δαπάνης, όπως ήταν ευρύτερα γνωστό τα προηγούμενα χρόνια) θα πληρώνουν κράτηση φόρου 20% και ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ 26,95%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για κάθε 100 ευρώ (και από το πρώτο ευρώ) τα οποία εισπράττουν στο χέρι θα παίρνουν μόνον τα 58, ενώ τα άλλα 42 θα τα παρακρατεί ο εργοδότης τους για να τα αποδίδει στο κράτος. Εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους Oι ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών. Από 1ης Ιανουαρίου 2018 οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους κάθε επιχείρησης-επαγγελματία, προσαυξημένου με τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί κατά τη διάρκεια του 2017. Το 2018 θα είναι μεταβατικό στάδιο, καθώς αντί για το 100% των ασφαλιστικών εισφορών του 2017, θα προστεθεί στα καθαρά φορολογητέα εισοδήματα το 80%. Από 1.1.2019 η έκπτωση της τάξεως του 20% καταργείται. Οι περικοπές στο ΕΚΑΣ Πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα δουν το 2018 περικοπή στο ΕΚΑΣ, ενώ προτού τελειώσει η χρονιά θα έχει διακοπεί τελείως. Το ΕΚΑΣ θα είναι φέτος για όλους μόνο 35 ευρώ, αλλά μέχρι τον Νοέμβριο, αφού τον Δεκέμβριο, όταν οι δικαιούχοι θα πληρώνονταν κανονικά το επίδομα για τον Ιανουάριο, θα καταργηθεί οριστικά για όλους. Σε σχέση με το 2017, οι χαμηλοσυνταξιούχοι χάνουν άλλα 28,75-31,25 ευρώ ο καθένας ή περίπου 350 ευρώ τον χρόνο. Νέα κριτήρια για τρίτεκνους -πολύτεκνους Αντιμέτωπες με δυσάρεστες εκπλήξεις θα βρεθούν από το νέο έτος 250.000 οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων λόγω των αλλαγών που φέρνει η κυβέρνηση στα οικογενειακά επιδόματα. Πολλοί εξ αυτών θα σταματήσουν να παίρνουν το επίδομα των 500 ευρώ για κάθε παιδί ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα το πάρουν αισθητά ψαλιδισμένο. Κόβονται έξτρα παροχές στο Δημόσιο Δωρεάν εισιτήρια, κάρτες απεριορίστων διαδρομών και άλλες μη μισθολογικές παροχές σε Δημόσιο, δήμους και ΔΕΚΟ αναστέλλονται μαζικά. Στο εξής το υπουργείο Οικονομικών θα συναποφασίζει αν θα χορηγούνται παροχές σε είδος που ξεπερνούν σε αξία τα 5.000 ευρώ και άνω τον χρόνο.]]>
http://www.rizopoulospost.com/ta-metra-tou-2018-pou-plittoun-ta-xamila-kai-mesaia-eisodimata/feed/ 0
Γερμανία: Tο τέλος της κρίσης στην Ελλάδα φέρνει νέες επώδυνες μεταρρυθμίσεις http://www.rizopoulospost.com/germania-to-telos-ths-krish-sthn-ellada-fernei-nees-metaruthmiseis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=germania-to-telos-ths-krish-sthn-ellada-fernei-nees-metaruthmiseis http://www.rizopoulospost.com/germania-to-telos-ths-krish-sthn-ellada-fernei-nees-metaruthmiseis/#comments Tue, 02 Jan 2018 08:21:55 +0000 http://www.rizopoulospost.com/?p=222994 ELLADAEESHMAIES_b-800x600

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa) γράφει ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη το 2015 ως μαχητής κατά της λιτότητας οδηγώντας στη συνέχεια την Ευρωζώνη στα πρόθυρα της κατάρρευσης ενδέχεται να είναι εκείνος που θα οδηγήσει τη χώρα του και εντέλει το σύνολο της νομισματικής ένωσης εκτός οικονομικής κρίσης». Όπως γράφει το dpa, για την Ελλάδα το τέλος της οικονομικής κρίσης δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά: «Η οικονομία αναπτύσσεται, το έλλειμμα μειώνεται, το ίδιο και η ανεργία. Το 2015 αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 2,5%. Η ανεργία αναμένεται να υποχωρήσει στα τέλη του 2018 στο 20%. Πριν από δυο χρόνια βρίσκονταν ακόμη στο 25%». Το πρακτορείο αναφέρεται στο τρίτο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε το καλοκαίρι του 2015 όταν σε αντάλλαγμα ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να υλοποιήσει μια μακρά λίστα περικοπών και μεταρρυθμίσεων. «Ο Τσίπρας, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο του 2015 με την υπόσχεση να αντιταχθεί στις επιταγές λιτότητες, καταβάλει στο μεταξύ σθεναρές προσπάθειες να υλοποιήσει τάχιστα όλα τα προαπαιτούμενα». Εντούτοις, όπως σημειώνεται, «οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα είναι ιδιαίτερα επώδυνες. Οι τράπεζες πρέπει να αφοσιωθούν (στο να χειριστούν) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χρέος της Αθήνας εξακολουθεί να κυμαίνεται στο 180% επί του ΑΕΠ. Η αύξηση της φορολογίας, οι περικοπές των συντάξεων, η μερική απασχόληση, η έλλειψη προοπτικής και η μετανάστευση είναι η πραγματικότητα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα τελευταία τέσσερα χρόνια εγκατέλειψαν τη χώρα περίπου 400-500 χιλιάδες νέοι και μορφωμένοι Έλληνες. Τα δύο τρίτα σχεδόν των Ελλήνων εργαζομένων δεν έχουν θέση πλήρους απασχόλησης. Κυρίως νέοι άνθρωποι εργάζονται για λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως. Γι' αυτό και πολλοί ζουν στα όρια της φτώχειας και εξαρτώνται από τη στήριξη της οικογένειάς τους». Άλλες χώρες της κρίσης, επισημαίνει το dpa, όπως η Κύπρος, έχουν ξεπεράσει στο μεταξύ τον κίνδυνο. Εντούτοις στη Μεγαλόνησο, «με μόλις 10 δισεκ. ευρώ και σαφώς λιγότερους όρους, το πρόγραμμα βοήθειας δεν ήταν συγκρίσιμο με αυτό της Ελλάδας». Τέσσερα χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια και η Ισπανία φαίνεται να έχει ορθοποδήσει, παρά την ανησυχία που προκαλεί το ζήτημα της Καταλονίας. «Η ανεργία μειώθηκε τελευταία στο 16,4%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών». Ανησυχία προκαλεί η Ιταλία Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέσεις δισεκατομμυρίων της ΕΚΤ. Μολονότι οι προοπτικές για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι εκ πρώτης όψης θετικές για το 2018 με τους μεγαλύτερους εν γένει ρυθμούς ανάπτυξης της τελευταίας 10ετίας, αλλά και μείωση του γενικού επιπέδου του χρέους, η ανάκαμψη δεν φαίνεται να στηρίζεται ακόμη σε γερά θεμέλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ενέσεις δισεκ. ευρώ του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας παραμένει όμως η Ιταλία με το χρέος να κυμαίνεται στο δυσθεώρητο 130% του ΑΕΠ και τα κόκκινα δάνεια να ρίχνουν μαύρες σκιές στους τραπεζικούς ισολογισμούς. Σε περίπτωση που κινδυνεύσει όντως η ιταλική οικονομία, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα βρεθεί αίφνης στα όρια των αντοχών και δυνατοτήτων του. Σε αυτά τα συμφραζόμενα αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης που αναμένεται να ξεκινήσει επί της ουσίας μετά το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Βερολίνο.]]>
http://www.rizopoulospost.com/germania-to-telos-ths-krish-sthn-ellada-fernei-nees-metaruthmiseis/feed/ 0