Economist: Γέφυρες με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο οικοδομεί ο Α. Τσίπρας

tsipras door
Διαβάστε επίσης

Γέφυρες με τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση στο Βερολίνο οικοδομεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ταυτόχρονα κρατά καθησυχαστική στάση απέναντι στους δυνητικούς επενδυτές. Την παραπάνω άποψη διατυπώνει σε άρθρο του με τίτλο «Ελληνική διάσωση: Όχι τόσο γρήγορα» («Greece’s bail-out: Not so fast») ο Economist. Στο εν λόγω άρθρο το περιοδικό περιγράφει του πρόσφατους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την τρόικα, που οδήγησαν σε άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, και κάνει αναφορά στο πολιτικό πλαίσιο, στην παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους εταίρους της χώρας και την επενδυτική κοινότητα.

Οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν πως τα σχέδια της Ελλάδας για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης τελούν υπό σύγχυση (disarray) και ότι τελικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια νέα πιστωτική γραμμή με την ΕΕ ή να αποδεχθεί 15 επιπλέον μήνες αυστηρής εποπτείας από το ΔΝΤ, ως αντάλλαγμα για  την προληπτική στήριξη των 12 δισ. ευρώ.

Το περιοδικό υπογραμμίζει πως ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, επιμένει να υποστηρίζει ότι η εποχή του Μνημονίου τελειώνει και να μιλά για επανεμφάνιση των ξένων επενδύσεων, ωστόσο αναφέρει πως η απότομη άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμποδίζει το σχέδιο της κυβέρνηση να δανειστεί 9 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2015 και να χαλαρώσει τις επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας, που έχουν φέρει το 35% των Ελλήνων στα όρια της φτώχειας.

Υπογραμμίζει, δε, πως οι προοπτικές της Ελλάδας επισκιάζονται και από την πολιτική αστάθεια, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η ΝΔ χρειάζεται πλειοψηφία τριών πέμπτων στη Βουλή των 300 για να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο, σε διαφορετική δε περίπτωση θα γίνουν εκλογές.

Στο σημείο αυτό το δημοσίευμα του Economist τονίζει: «Του (πρωθυπουργού Σαμαρά) λείπουν 26 ψήφοι. Επιπλέον, ορισμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές και ακόμη και κάποιοι βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να αποφασίσουν να στρέψουν την υποστήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με διαφορά 4%-8% έναντι της Νέας Δημοκρατίας και ακόμη και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αρχίζουν να αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι εάν η αντιπολίτευση θα συγκεντρώσει πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα αριστερά κόμματα. Σε αυτά περιλαμβάνονται το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι».

Σύμφωνα με τον Economist, ο Αλέξης Τσίπρας οικοδομεί γέφυρες με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τις Βρυξέλλες και τη γερμανική κυβέρνηση. Έτσι, αν και επιμένει ακόμη ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πρέπει να διαγράψουν το ήμισυ του δημόσιου χρέους, για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους δεν είναι πλέον ο αδιάλλακτος που το 2012 υποσχόταν να σκίσει το «βάρβαρο Μνημόνιο» εάν ανερχόταν στην εξουσία. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας έχει σιωπηρά προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τους δυνητικούς επενδυτές ότι υπό μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα θα είναι ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις μέλος της ευρωζώνης.

Παλαιότερα άρθρα: