ΕΕ: «Ανοικτή η πόρτα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία»

wom_tur_fla
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να αφήνει την πόρτα ανοικτή για τις ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία.

Κόκκινες γραμμές τέθηκαν μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, την οποία ακολούθησαν μαζικές συλλήψεις και η απειλή του Προέδρου της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, είπε στο γερμανικό δίκτυο ARD ότι η Τουρκία δεν εμφανίζεται σήμερα σε κατάλληλη κατάσταση για να γίνει μέλος της Ένωσης, αλλά πρόσθεσε:

«Δεν νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να ισχυριστούμε μονομερώς ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχουν λήξει».

Της δήλωσης του Ευρωπαίου αξιωματούχου προηγήθηκε χρονικά ο ισχυρισμός του Αυστριακού Καγκελάριου, Christian Kern, ότι οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία ανήκουν στη σφαίρα της «διπλωματικής φαντασίας». Μάλιστα, ανώτεροι αξιωματούχοι στη Βιέννη ζήτησαν να σταματήσουν οι συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.

Η Γερμανία, επίσης, εξέφρασε την ανησυχία της για το αν υπάρχει ή όχι μια αρκετά ισχυρή βάση για συνομιλίες, αλλά δεν προέβη σε αίτημα άρσης του διαλόγου.

«Αν όλα αυτά τα πράγματα πραγματοποιηθούν στην Τουρκία – εάν η θανατική ποινή τεθεί σε ισχύ και πάλι – τότε το ερώτημα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ θα απαντηθεί από μόνο του, γιατί είναι ευρέως αντιληπτό ότι τα κράτη μέλη που προσχώρησαν στην ΕΕ την έχουν καταργήσει», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.

Εντούτοις, ο ίδιος προειδοποίησε ενάντια στη βιαστική διακοπή των συζητήσεων με την Άγκυρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα εξαφάνιζε κάθε αξίωση που έχει η Ευρώπη, όσον αφορά στις χιλιάδες των ανθρώπων που κρατούνται στην Τουρκία.

Ο Juncker από την πλευρά του είπε ότι μια τέτοια απόφαση χρειάζεται την υποστήριξη όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν «βλέπει αυτήν την προθυμία σε αυτό το χρονικό σημείο».

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: