Εγκαινιάζεται την Κυριακή η δεύτερη βιβλιοθήκη του δικτύου εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε Δράση»

second library
Διαβάστε επίσης

Πρόσβαση σε έναν όμορφο και λειτουργικό χώρο εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, με 1500 βιβλία, εγκυκλοπαίδειες και ψηφιακό υλικό αποκτούν από την Κυριακή 12 Οκτωβρίου τα 180 παιδιά- μόνιμοι κάτοικοι του ορεινού χωριού Λιβάδι Ελασσόνας, όπου δημιουργήθηκε η δεύτερη από τις 10 βιβλιοθήκες, που στήνονται με πρωτοβουλία του Δικτύου Δημοσιογράφων Εθελοντών σε Δράση «Journalists Acting» σε ακριτικές ή απομονωμένες περιοχές της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια της δεύτερης βιβλιοθήκης, που αναπτύσσεται σε δύο αίθουσες συνολικού εμβαδού 100 τ.μ και περιλαμβάνει τμήμα προσχολικής ηλικίας και παιδιών/νέων σχολικής ηλικίας μέχρι 18 ετών, θα πραγματοποιηθούν στις 12 το μεσημέρι στο κτήριο του πρώην 2ου δημοτικού σχολείου του Λιβαδιού, στον πρώτο όροφο.
Η δεύτερη βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε όπως και η πρώτη (της Κρανιάς Γρεβενών), με την αμέριστη στήριξη εταιρειών και φορέων χορηγών, όπως και ιδιωτών, ενώ αγκαλιάστηκε από τον Δήμο Ελασσόνας/Δημοτική Κοινότητα Λιβαδιού και τους κατοίκους της περιοχής και υποστηρίχθηκε θερμά από τον δραστήριο Εξωραϊστικό Σύλλογο του χωριού.

Το Λιβάδι, γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή του 1821, Γεωργάκη Ολυμπίου, αριθμεί σήμερα περίπου 2250 μόνιμους κατοίκους, είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρων και απέχει περίπου 40 χλμ από την Ελασσόνα, με την οποία συνδέεται με λεωφορείο μόλις δύο φορές ημερησίως και αυτές μέχρι το μεσημέρι. Κατά συνέπεια, η πρόσβαση των περίπου 180 παιδιών σε εξωσχολικές υποδομές εκπαίδευσης είναι δυσχερής. Αυτό αλλάζει χάρη στη συνεισφορά πολλών εταιρειών και φορέων, τόσο σε είδη όσο και σε υπηρεσίες, που προσφέρονται απευθείας στους δικαιούχους.

Οι χορηγοί και υποστηρικτές είναι αναλυτικά οι εξής:

-Τα ΙΚΕΑ του ομίλου Φουρλή, που πρόσφεραν δωρεάν όλα τα έπιπλα και τα διακοσμητικά για τη βιβλιοθήκη, ενώ διέθεσαν και το ανθρώπινο δυναμικό τους για τη συναρμολόγηση των επίπλων και τη διακόσμηση του χώρου
-Οι εκδοτικοί οίκοι Ιανός, Καπόν, Κέδρος, Κέρκυρα, Λιβάνης, Μίνωας, Susaeta και Ψυχογιός, που πρόσφεραν δεκάδες καινούργια βιβλία
-Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ) και οι εταιρείες μέλη του Dotsoft AE, MLS Πληροϕορική και City College/University of Sheffield, που διέθεσαν τον υπολογιστή και το ψηφιακό υλικό.
-Η εταιρεία AS Company, που δώρισε στη βιβλιοθήκη δεκάδες εκπαιδευτικά παιχνίδια για μικρότερα παιδιά
-Η AMF Μεταφορική, που μετέφερε δωρεάν τον εξοπλισμό και σημαντικό μέρος των βιβλίων
-Το Σωματείο «Δεσμός», που μέσω των γραφείων του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, συνέδραμε τα μέγιστα στη συγκέντρωση βιβλίων από ιδιώτες.
-Πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν γενναιόδωρα στην έκκληση για προσφορά βιβλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθεί ένας σημαντικός αριθμός.
-Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης και το Μορφωτικό της Ιδρυμα, που στηρίζουν ποικιλοτρόπως το έργο του Δικτύου Journalists Acting.
Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία των 10 παιδικών και νεανικών βιβλιοθηκών ανέλαβαν οι 23 εθελοντές, μέλη του Δικτύου «Δημοσιογράφοι σε Δράση» (Journalists Acting), επενδύοντας τον ελεύθερο χρόνο τους και πολύ μεράκι, ώστε να συνεισφέρουν στο μέτρο των δυνάμεών τους στην εύκολη πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερων παιδιών στη γνώση.

H τρίτη βιβλιοθήκη σχεδιάζεται ήδη, σε ένα γραφικό χωριό της παραμεθορίου, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα, όπου κατοικούν μόνιμα 30 παιδιά. Το χωριό, η ονομασία του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα, συνορεύει με αρκετούς οικισμούς, οπότε η επόμενη βιβλιοθήκη του Δικτύου εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί άλλα 150 παιδιά περίπου, πέραν των 30.

Η στήριξη όλων, με την προσφορά βιβλίων είτε καινούργιων είτε μεταχειρισμένων σε άριστη κατάσταση, είναι πολύτιμη για τις επόμενες βιβλιοθήκες.

Παλαιότερα άρθρα: