Εγκαταλείπει την πρεσβεία του Εκουαδόρ αν δεν αθωωθεί από τον ΟΗΕ ο Ασάνζ

asanz
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, βρίσκεται «αυθαίρετα υπό κράτηση», σύμφωνα με σημερινές αναφορές του BBC.

Μέχρις στιγμής, κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, όπου και εδρεύει η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτηση, η οποία εξετάζει σχετικό αίτημα του Ασάνζ.

Νωρίτερα, ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε δηλώσει πως ενδέχεται να εγκαταλείψει την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και να παραδοθεί στην αστυνομία, αν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών βγάλει απόφαση εναντίον του.

Ο ΟΗΕ αναμενόταν να αποφασίσει αν ο ιδρυτής των Wikileaks μπορεί να ταξιδέψει από την πρεσβεία στο Εκουαδόρ.

Η Βρετανική αστυνομία από την πλευρά της δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ότι θα συλλάβει τον Ασάνζ αν εγκαταλείψει την πρεσβεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρικάρντο Πατίνο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το ζήτημα είναι μάλλον τώρα στα χέρια της σουηδικής εισαγγελείας και μιας ομάδας νομικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι είτε έτοιμα να εκδώσουν την εν λόγω απόφαση, είτε ενδέχεται να την έχουν ήδη παραδώσει στις χώρες (Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλει) που εμπλέκονται στην υπόθεση και θα κοινοποιηθεί σε λίγες ημέρες. Αυτός είναι σίγουρα ο λόγος που υπάρχουν τόσο πολλές προσδοκίες», ανέφερε ο αξιωματούχος του Εκουαδόρ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ αντιμετωπίζει κατηγορίες περί σεξουαλικής επίθεσης στη Σουηδία. Προκειμένου, συνακόλουθα, να αποφύγει την πιθανή έκδοσή του, κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ.

Αυτό που φοβάται περισσότερο όμως είναι, ότι η Σουηδία θα τον εκδώσει στις ΗΠΑ, όπου πιθανότατα θα τεθεί σε δίκη για τη διαρροή διαβαθμισμένων πληροφοριών της κυβέρνησης.

Πηγή
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: