Ειδομένη: Για 3η ημέρα κλειστά τα σύνορα – Στη λάσπη οι σκηνές των προσφύγων

prosfyges_synora
Διαβάστε επίσης

Σε έναν απέραντο λασπότοπο έχει μετατραπεί ο καταυλισμός της Ειδομένης, όπου περίπου 14.000 πρόσφυγες ζουν υπό άθλιες συνθήκες. Τα σύνορα με την πΓΔΜ παραμένουν ερμητικά κλειστά για τρίτη ημέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ν.Ποπόσκι να αφήνει αιχμές κατά της Ελλάδας και να απαιτεί από τη Σερβία να απορροφήσει 1.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στα σύνορα των δύο χωρών.

Ωστόσο, Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» τον βαλκανικό διάδρομο, πιθανώς έως τις 17-18 Μαρτίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής, ενώ την Τετάρτη το πρωί αξιωματούχος της πΓΔΜ δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα έκλεισε τα σύνορά της για τους παράνομους μετανάστες μετά τους νέους, αυστηρότερους περιορισμούς που επέβαλαν στα σύνορά τους Σλοβενία και Σερβία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της πΓΔΜ, κανένας μετανάστης δεν πέρασε από την Ελλάδα την Τρίτη.

Υπό αυτές τις συνθήκες, κάποιοι από τους πρόσφυγες στην Ειδομένη δεν άντεξαν να παραμείνουν στα σύνορα και έφυγαν με λεωφορεία για τα Διαβατά ή την Αθήνα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περίπου 150 άτομα.

Βρέχει στην Ειδομένη – Ανυπόφορη η κατάσταση

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι πολύ δύσκολη καθώς από το πρωί βρέχει και οι πρόσφυγες αδυνατούν να μείνουν στις σχεδόν κατεστραμμένες σκηνές τους και αναζητούν υπόστεγο στον σιδηροδρομικό σταθμό της περιοχής.

Τα σύνορα δε παραμένουν ερμητικά κλειστά από προχθές. Παρόλα αυτά εξακολουθούν μεμονωμένα άτομα να καταφθάνουν στην Ειδομένη, με την Κλέλια Κλουντζού να καταγράφει περίπου 40-50 αφίξεις ενηλίκων το πρωί.

Την ίδια ώρα, το φαγητό δεν φθάνει για όλους. Τεράστιες ουρές στήνονται καθημερινά για ένα γεύμα, που μοιράζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον, οι χημικές τουαλέτες δεν επαρκούν, ενώ παντού υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών.

Ελεγχόμενη η κατάσταση επιδημιολογικά, λέει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ελεγχόμενη παραμένει επιδημιολογικά η κατάσταση στην Ειδομένη τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θανάσης Γιαννόπουλος επισημαίνοντας όμως ότι εφόσον δεν στεγαστούν τις επόμενες μέρες οι πρόσφυγες μακριά από τον υπαίθριο καταυλισμό τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του Mega ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη από πλευράς καιρικών συνθηκών αλλά και από πλευράς διαβίωσης των συνανθρώπων μας, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ επιχειρεί με δυο μονάδες στην Ειδομένη και με κλιμάκιο γιατρών και νοσηλευτών.

Πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν πολλά παιδιά και ενήλικες και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ανώτερο αναπνευστικό τους, ωστόσο η κατάσταση είναι «ελεγχόμενη».

Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι το κλιμάκιο των γιατρών θα μείνει στην περιοχή και θα ενισχυθεί. «Καλύπτουμε με επιστημονική αρτιότητα και πληρότητα τις μονάδες μας, επιχειρούμε επιδημιολογικά στην περιοχή», είπε.

Στάθηκε ωστόσο στη σημασία της μεταφοράς των προσφύγων σε στεγασμένες μονάδες καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτα σε αντίθετη περίπτωση, επιμένοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή επιδημική όξυνση και πως το ΚΕΕΛΠΝΟ καλύπτει υγειονομικά όλα τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
tovima.gr

Παλαιότερα άρθρα: