Ειδομένη: Ο Βασιλιάς είναι γυμνός

eidomeni
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Σταμάτης Πουλής

Η αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί στοιχειωδώς το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα λαμβάνει πλέον διαστάσεις κατάρρευσης σε όλα τα επίπεδα, είτε αφορά στα θέματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της Χώρας, είτε αφορά στο ανθρωπιστικό δράμα που βιώνουν οι δεκάδες χιλιάδες, μέχρι σήμερα, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Για το πρώτο πεδίο, οι ευθύνες της Κυβέρνησης αποτελούν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και κριτικής, όπου λαμβάνονται υπόψη παράμετροι αναφορικά και με την πολιτική των υπολοίπων κρατών – εταίρων εντός Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, το ιδεολογικό πρίσμα υπό το οποίο προσεγγίζει κανείς το ζήτημα διαμορφώνει εν πολλοίς και το τελικό συμπέρασμα για το μέγεθος των ευθυνών της Κυβέρνησης.

Στο δεύτερο όμως πεδίο διαχείρισης του προβλήματος, αυτό του ανθρωπιστικού δράματος, αποκαλύπτεται σε όλη της την διάσταση και πέρα από κάθε πολιτική επιχειρηματολογία υπεράσπισης η συνολική αδυναμία του πολιτικού προσωπικού της Κυβέρνησης με πρώτο τον Πρωθυπουργό, αφενός να ανταποκριθεί στις ανάγκες της Χώρας και αφετέρου να επιδείξει συνέπεια απέναντι σε βασικούς άξονες του πολιτικού του λόγου.

Οι πολιτικές για την παροχή ολοκληρωμένου πλαισίου υποστηρικτικών υπηρεσιών σε πρόσφυγες ή/και μετανάστες, η μέριμνα για τους αδύναμους, η διαφύλαξη των ατομικών τους δικαιωμάτων και η προσμέτρηση της ανθρωπιστικής διάστασης κατά την χάραξη της κρατικής πολιτικής, αποτελούσαν σε θεωρητικό επίπεδο αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν γίνει Κυβέρνηση. Ευρισκόμενος, λοιπόν, σε προνομιακό πολιτικό πεδίο, παίζοντας στο γήπεδό του θα έλεγε κανείς με αθλητικούς όρους, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε και ταυτόχρονα όφειλε να παρουσιάσει ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό πλάνο αντιμετώπισης των αναγκών.

Η πραγματικότητα βέβαια διαψεύδει κάθε σχετική σκέψη. Οι εικόνες ντροπής από την Ειδομένη, παρά την συγκινητική προσπάθεια φορέων, οργανώσεων και απλών πολιτών, το γεγονός καθαυτό ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι αφέθηκαν ασύντακτα και ανεξέλεγκτα να φτάσουν στα σύνορα ενώ η Βαλκανική δίοδος είχε κλείσει στην πράξη προ πολλού, καταδεικνύουν την αδυναμία της Κυβέρνησης να περάσει στοιχειωδώς από τα λόγια στα έργα.

Όπως στον αθλητισμό, έτσι και στην πολιτική οι εντός έδρας ήττες είναι αποκαλυπτικές της κακής πορείας της ομάδας. Η Κυβέρνηση δεν μπορεί και το δείχνει! Ο Βασιλιάς είναι γυμνός…

*O Σταμάτης Πουλής είναι Οικονομολόγος Υγείας

Παλαιότερα άρθρα: