Είναι το χρέος βιώσιμο;

alitheies
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Βλάσης Μανθογιάννης

Είναι μια απλή ερώτηση την οποία δεν έχω ακούσει να διατυπώνουν οι «αστέρες» της δημοσιογραφίας στα μεγάλα κανάλια. Είναι μια απάντηση που θα πρέπει να επιδιωχθεί προκειμένου ο πολίτης να διαμορφώσει άποψη για το που είμαστε ως χώρα και το που πάμε. Είναι μια θέση που πρέπει να αποκωδικοποιηθεί προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα μέτρα που παίρνονται και τα δεινά που βιώνουμε πιάνουν τόπο ή είναι μάταια. Αυτή η απλή ερώτηση δεν έχει γίνει σε αντίθεση με άλλες ερωτήσεις «κλισέ» που γίνονται στα στελέχη της αντιπολίτευσης όπως «που θα βρείτε τα χρήματα;» ή «τι θα κάνετε εάν σας πούνε όχι;».
Είναι το χρέος στην παρούσα φάση βιώσιμο; Είναι το σημερινό χρέος της χώρα, μετά από έξι χρόνια ιδρώτα και αίμα στον βωμό των μνημονίων, εξυπηρετήσιμο;

- Εάν είναι, για ποιο λόγο γίνεται σπέκουλα για την διευθέτηση του χρέους;

- Εάν δεν είναι, γιατί δεν γίνεται η συζήτηση για το ποιος είναι ο πλέον επωφελής τρόπος για να καταστεί βιώσιμο;

Είναι μια ερώτηση που θα πρέπει να τεθεί στα στελέχη της συμπολίτευσης, σε αυτούς τουλάχιστον που υπερασπίζονται τις θέσεις της κυβέρνησης, είτε από την πλευρά της ΝΔ είτε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε η αντιπολίτευση έχει την καθαρή θέση πως δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Είναι μια ερώτηση στην οποία θα πρέπει να κληθεί να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός (αλλά και αντιπρόεδρος), με ευθύ και κατηγορηματικό τρόπο, χωρίς να αφήνει την κλίκα του να τοποθετείται με διαρροές και «ναι μεν αλλά». Και θα πρέπει όλοι αυτοί να απαντήσουν με ειλικρίνεια γιατί η παραπλανητική απάντηση σε μια τόσο σοβαρή ερώτηση ισοδυναμεί με προδοσία.

Παλαιότερα άρθρα: