Εκλογική νίκη ισχυρίζονται οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι στη Γκαμπόν

gabon_eklog
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Τόσο οι υποστηρικτές του προέδρου της Γκαμπόν, Ali Bongo, όσο και ο κύριος ανταγωνιστής του, δήλωσαν την Κυριακή ότι είναι έτοιμοι να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές που αποτελούν την πιο σοβαρή πρόκληση μέχρι σήμερα, στα 50 χρόνια εξουσίας της οικογένειας Bongo στη μικρή πλην πλούσια πετρελαιοπαραγωγική χώρα.

Οι υποστηρικτές του προέδρου και εκείνοι του κύριου αντιπάλου του, Jean Ping, αντάλλαξαν κατηγορίες περί νοθείας που φέρεται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του Σαββάτου, εντείνοντας την προοπτική της όξυνσης της έντασης στον απόηχο μιας ταραχώδους εκστρατείας.

Σε μια μεγάλη συγκέντρωση των οπαδών του στην έδρα της εκστρατείας του στην πρωτεύουσα, ο 73χρονος Ping κοινοποίησε στοιχεία που φέρεται να δείχνουν την επικράτησή του έναντι του Bongo.

«Οι γενικές τάσεις δείχνουν ότι είμαστε οι νικητές αυτών των σημαντικών προεδρικών εκλογών», είπε ο Ping ενώπιον υποστηρικτών και δημοσιογράφων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Pacôme Moubelet-Boubeya, ο οποίος είχε ήδη προειδοποιήσει τους υποψηφίους πως μια ενδεχόμενη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων πριν από την επίσημη ανακοίνωση βρίσκεται αντίθετη προς το νόμο, καταδίκασε την ανακοίνωση του Ping. «Ο υποψήφιος Jean Ping μόλις επιχείρησε να χειραγωγήσει τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά σε μια δήλωσή που που δημοσιοποιήθηκε αργά την Κυριακή.

Σημειώνεται ότι τα επίσημα αποτελέσματα αναμένονται την Τρίτη.

Ο 57χρονος Bongo, ο οποίος κέρδισε τις πρώτες του εκλογές μετά από τον θάνατο του πατέρα του, Omar, το 2009, έπειτα από 42 χρόνια στην εξουσία, έχει ωφεληθεί τα μέγιστα από το να λειτουργεί ως ο κατεστημένος φορέας σε μια χώρα που εν πολλοίς χειραγωγείται με βάση την παραγωγή πετρελαίου.

Ο ένας και μοναδικός γύρος των εκλογών της Γκαμπόν σημαίνει ότι ο νικητής απαιτεί απλώς περισσότερες ψήφους από κάθε άλλο υποψήφιο. Αναφέρεται ότι το 2009, ο Bongo κέρδισε με ποσοστό 41,73% των ψήφων.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Ping, ο Bongo προειδοποίησε τον αντίπαλό του ενάντια στην προδίκαση του αποτέλεσματος και τον ισχυρισμό ότι έχει κερδίσει τις εκλογές πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

«Δεν πρέπει να πουλάς το δέρμα της αρκούδας πριν τη σκοτώσεις», είπε γλαφυρά ο Bongo, μιλώντας σε ένα από τα γραφεία της εκστρατείας του στη Libreville. «Σε κάθε περίπτωση, είμαι σίγουρος για τα αποτελέσματα», κατέληξε.

Πηγές: Reuters, AFP

Παλαιότερα άρθρα: