Έκρηξη-σαμποτάζ διακόπτει τη ροή του αγωγού Shah Deniz στην Τουρκία

Shah-Deniz-tourkia
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η ροή του αγωγού Shah Deniz που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν διακόπηκε από έκρηξη στην Τουρκία τη Δευτέρα το βράδυ, σύμφωνα με δηλώσεις των υπαλλήλων στον τομέα της ενέργειας, με έναν εξ αυτών να θεωρεί ότι Κούρδοι μαχητές είχαν σαμποτάρει τον αγωγό.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η ροή του αερίου είχε διακοπεί στις 3 Αυγούστου λόγω συντήρησης και εκκίνησε πάλι την 23η Αυγούστου, αλλά δεν είχε ακόμη φθάσει στα μέγιστα επίπεδα πριν από την έκρηξη της Δευτέρας.

«Χθες το βράδυ σημειώθηκε μια έκρηξη στον αγωγό από την τουρκική πλευρά και η ροή σταμάτησε», ανέφερε κατά λέξη ένας ανώτερος αξιωματούχος.

Ένας άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι η εκτίμηση των ζημιών ορίστηκε να ξεκινήσει την Τρίτη, και ότι δεν θα είναι ξεκάθαρο πότε θα αποκατασταθεί η ροή του φυσικού αερίου έως ότου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Μια άλλη έκρηξη είχε προηγουμένως χτυπήσει τον αγωγό στις 4 Αυγούστου, αφού η ροή είχε ήδη ανασταλεί για λόγους συντήρησης. Αυτό συνέβη ημέρες αφότου η επίθεση των αγωνιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) σταμάτησε τη ροή σε αγωγό που μετέφερε αργό πετρέλαιο από το Ιράκ προς την Τουρκία.

Το Shah Deniz, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκμεταλλευτεί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής BP, της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, γνωστής ως SOCAR και άλλοι.

Η Τουρκία έχει γνωρίσει το τελευταίο χρονικό διάστημα μια αύξηση βίαιων επιθέσεων, με το PKK να στοχεύει τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και τις υποδομές τους, και την Άγκυρα να καταφέρνει να πλήξει  στρατόπεδα του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ.

Πηγή

Reuters

Παλαιότερα άρθρα: