Έκρυβαν (;) τον Νίκο Παπανδρέου που συνόδευε του Ρώσους στη Σαντορίνη

NIKOS-PAPANDREOU
Διαβάστε επίσης

Αντιπροσωπεία από την Δημοκρατία του Ταταρστάν (μια εκ των Δημοκρατιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με πρωτεύουσα το Καζάν) αποτελούμενη από επιχειρηματίες επισκέφθηκε νησιά των Κυκλάδων για να διερευνήσει τις δυνατότητες που παρέχει το επιχειρηματικό πεδίο.
Συγκεκριμένα, πέρασαν από Σαντορίνη Μύκονο και Σύρο (με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων εντελώς υποβαθμισμένη και μάλλον για να θολώσουν τα νερά).

Οι … περίεργες κινήσεις γύρω από την επίσκεψη των Ρώσων, με αλλαγές αεροδρομίων, αποκλεισμούς από τις συσκέψεις  και τα άλλα «ανεξήγητα» που προκάλεσαν την περιέργεια και τα εύλογα ερωτηματικά μερίδας των τοπικών ΜΜΕ, ενδέχεται να έχουν την ερμηνεία τους. Πρόκειται για μια «λεπτομέρεια» για την οποία δεν έχει γίνει πουθενά  μέχρι τώρα η παραμικρή αναφορά: Πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων αναφέρουν ότι τους Ρώσους  από το Καζάν στη Σαντορίνη (όπου φαίνεται ότι ήταν και το ζουμί της υπόθεσης)  συνόδευε ο Νίκος Παπανδρέου, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού. Ευλόγως υποθέτει κανείς ότι οι περίεργες κινήσεις είχαν ένα στόχο: Να κρύψουν από τη δημοσιότητα τον Νίκο Παπανδρέου, ενώ ερευνάται ο ρόλος Πουσσαίου στην όλη «επιχείρηση».

Όσο για τα «παράδοξα» της επίσκεψης των Ρώσων, είναι ενδεικτικό το δημοσίευμα της εφημερίδας «Κοινή Γνώμη»:

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Διήμερη επίσκεψη αντιπροσωπείας από το Ταταρστάν στη Σύρο, κατόπιν του μνημονίου τουριστικής συνεργασίας που υπογράφηκε πριν επτά μήνες, η οποία όμως συνοδεύτηκε από ερωτηματικά, εκφρασμένες ενοχλήσεις και ξεκάθαρο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Με υποβιβασμένο τον ρόλο της Σύρου όσον αφορά στην επίσκεψη των Ρώσων αξιωματούχων στο νησί, γεννήθηκαν απορίες ως προς τη σκοπιμότητα επιλογής της Σαντορίνης και της Μυκόνου για την υποδοχή του προέδρου του κρατιδίου του Ταταρστάν και όχι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, την οποία και αφορούσε η επίσκεψη.

Προηγήθηκε κατά μία ημέρα η άφιξη στη Σύρο αντιπροσωπείας αξιωματούχων του κρατιδίου, για την διενέργεια επαφών με αυτοδιοικητικούς και επιμελητηριακούς φορείς του νησιού, ενώ η άφιξη του προέδρου έγινε στη Σαντορίνη και από εκεί η μετάβαση του στη Μύκονο, όπου και κλήθηκαν να παραστούν για τη συνάντηση μαζί του οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Σύρου.

Με υποσκελισμό των θεσμικών εκπροσώπων της Σύρου, από πλευράς του πρώην Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, καθορίστηκε η επίσκεψη της ρωσικής αντιπροσωπείας και καταρτίστηκε το σχετικό πρόγραμμα, το οποίο ενώ ήταν γνωστό μία εβδομάδα νωρίτερα, στους τοπικούς άρχοντες ανακοινώθηκε μόλις δύο ημέρες πριν.

Εξ απροόπτου βρέθηκαν τόσο ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, όσο και ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, όταν ενημερώθηκαν πως ο πρόεδρος του Ταταρστάν, Rustam Minnikhanov, δεν πρόκειται να επισκεφτεί τη Σύρο, αλλά θα πρέπει να εκείνοι να μεταβούν στη Μύκονο για να τον συναντήσουν.

Ενώ αρχικά από τον κ. Πουσσαίο, τέθηκε θέμα δυσχέρειας προσγείωσης του αεροπλάνου του προέδρου στη Σύρο και για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε η Μύκονος, που διαθέτει μεγάλο αεροδρόμιο, τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για πρόφαση, καθώς το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Σαντορίνη και ο κ. Πουσσαίος πήγε έως εκεί με ελικόπτερο προκειμένου να παραλάβει τον πρόεδρο του Ταταρστάν, με το οποίο και μετέβησαν στη Μύκονο.

Ερωτηματικά γεννώνται για αυτή την επιλογή και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, καθώς το ελικόπτερο θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει τον πρόεδρο στη Σύρο και όχι να απαιτηθεί από τους εκπροσώπους του νησιού η συνάντηση μαζί του να πραγματοποιηθεί στη Μύκονο.

Αυτό συνιστά στοιχείο απόλυτης υποβάθμισης για τη Σύρο, καθώς όπως φάνηκε από τον τρόπο που, ο χωρίς καμία θεσμική αρμοδιότητα πλέον, κ. Πουσσαίος, κατάρτισε το πρόγραμμα επίσκεψης, τόσο υποτιμητικά για το νησί και προσβλητικά για τους αιρετούς του εκπροσώπους.

Εκ μέρους του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, μόνο ως εκδήλωση δυσαρέσκειας μπορεί να ερμηνευτεί η άρνηση του να μεταβεί στη Μύκονο για συνάντηση με τον πρόεδρο του Ταταρστάν και αντί αυτού να παραστεί ο αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα τουρισμού, Θάνος Φώσκολος.

Από την πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη, Γιώργου Λεονταρίτη, διατηρήθηκε, για λόγους ευγενείας προς τους ξένους επισκέπτες, μία διακριτική στάση, όμως στο θέμα φαίνεται ότι θα δοθεί συνέχεια, καθώς οι πρώτες του δηλώσεις σχετικά με το γεγονός στοχοποιούν ξεκάθαρα τον κ. Πουσσαίο.

Όπως ο κ. Λεονταρίτης ανέφερε «Η Σύρος υποβαθμίστηκε τελείως και εμείς θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι μπορέσουμε. Θα παραστούμε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα της Σύρου και της Περιφέρειας».

www.grafida.net

Παλαιότερα άρθρα: