Εξάρει τη ρωσική επέμβαση ο Άσαντ, την ώρα που μπαίνει στη Συρία και η Βρετανία

αρχείο λήψης
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

O Πρόεδρος της Συρίας εξήρε το ρόλο της Ρωσίας στη σύγκρουση της χώρας του.

Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε στην τσεχική τηλεόραση, ο Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ότι η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους εκ μέρους της Τουρκίας αποκάλυψε την ενόχληση της Άγκυρας σχετικά με τις εξελίξεις επί συριακού εδάφους.

«Νομίζω ότι το περιστατικό με το αεροπλάνο κατέδειξε την πραγματική πρόθεση του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, ο οποίος, έχασε την ψυχραιμία του μόνο και μόνο επειδή η ρωσική επέμβαση έχει αλλάξει την ισορροπία στο έδαφος», ανέφερε ο Σύρος ηγέτης.

«Αυτός το έκανε, αλλά δεν νομίζω ότι πρόκειται να αλλάξει οποιαδήποτε ισορροπία. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας συνεχίζεται. Η ρωσική υποστήριξη και συμμετοχή θα είναι ισχυρότερη, αν και είναι ισχυρή έτσι κι αλλιώς και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αλλάξει αυτό», πρόσθεσε ο Άσαντ.

Η συριακή κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει συμφωνήσει με τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης προκειμένου οι τελευταίοι να εγκαταλείψουν την τελευταία περιοχή υπό τον έλεγχό τους, τη Χομς. Η πρόοδος αυτή αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη δράση των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών.

Στο μεταξύ, οι Βρετανοί βουλευτές ψήφισαν την έναρξη των βομβαρδισμών εναντίον των εξτρεμιστών του ISIL στη Συρία. Μετά από περισσότερο από 10 ώρες κοινοβουλευτικής διαπραγμάτευσης, τα μέλη του Κοινοβουλίου ψήφισαν με συσχετισμό 397 υπέρ έναντι 223 κατά, στηρίζοντας έτσι τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη θέση του ότι η χώρα πρέπει να συμβάλει στην εξουδετέρωση των τρομοκρατών που συνωμοτούν κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής αποτελεί παράλληλα ένα πλήγμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, Jeremy Corbyn, ο οποίος τάσσεται κατά των βομβαρδισμών.

Τα βρετανικά βομβαρδιστικά Tornado έχουν τη δυνατότητα πλέον να απογειωθούν από την αεροπορική βάση στην Κύπρο μέσα σε λίγες ώρες και να εκκινήσουν την επιχείρηση της χώρας στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βρετανία είχε εμπλακεί στο παρελθόν και στις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ, αλλά πολλοί βουλευτές καθώς και η κοινή γνώμη, εμφανίστηκαν τώρα επιφυλακτικοί σχετικά με την είσοδο του Η.Β. σε μια ακόμα δαπανηρή στρατιωτική επιχείρηση.

Πηγές
Euronews
Reuters

Παλαιότερα άρθρα: