Εξέγερση σε φυλακή οξύνει την κρίση ασφάλειας στη Βραζιλία

ekseger_bra
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι τρόφιμοι πήραν προσωρινά τον έλεγχο κρατικής φυλακής την Τετάρτη στην βορειοανατολική πολιτεία του Rio Grande do Norte στη Βραζιλία, όπου συμμορίες γκάνγκστερ έχουν εξαπολύσει ένα ευρύ κύμα βίας εναντίον της κυβέρνησης.

Παράλληλα, δυνάμεις του βραζιλιάνικου στρατού άρχισαν περιπολίες στην περιοχή Natal, την Τετάρτη το βράδυ, με σκοπό να αποτρέψουν την πυρπόληση περισσότερων κυβερνητικών οχημάτων, λίγες μόλις μέρες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στην φυλακή και επανέκτησαν τον έλεγχο σβήνοντας την ίδια ώρα και τις τελευταίες ενεργές εστίες πυρκαγιάς.

Ισχυρίστηκαν ότι η εξέγερση στο σωφρονιστικό κατάστημα του Paranamirim, έξω από το Natal αποτελεί την τελευταία απόπειρα μιας εγκληματικής συμμορίας να εμποδίσει την κυβέρνηση από το να μπλοκάρει το σήμα κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποιείται από τους γκάνγκστερ προκειμένου να συντονίζουν τις δράσεις τους από τις φυλακές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι φωτιές άναψαν κάτω από τα συστήματα που μπλόκαραν το σήμα, εντούτοις οι φλόγες δεν προξένησαν ζημιά στον εξοπλισμό, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας, Christiano Couceiro.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει στείλει 1.000 στρατιώτες και 200 ​​πεζοναύτες προς αρωγή για την καταστολή των βίαιων επεισοδίων. Οι δρόμοι και τα καταστήματα της πόλης ήταν σχεδόν άδεια το βράδυ καθώς οι κάτοικοι φοβούνταν να βγουν έξω και τα λεωφορεία σταμάτησαν να κυκλοφορούν νωρίς.

Ο Κυβερνήτης Robinson Faria χαρακτήρισε το εκτεταμένο αυτό κύμα βίας ως μια προσπάθεια να εκφοβιστούν οι αρχές. Είπε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνησή του δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για να σταματήσει το οργανωμένο έγκλημα, ο συντονισμός του οποίου γίνεται στα κελιά της φυλακής.

Η αστυνομία συνέλαβε 86 άτομα, υπεύθυνα για την καταστροφή 29 λεωφορείων και άλλων οχημάτων με πρόκληση πυρκαγιών και πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών και άλλους που ευθύνονται για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια.

Ο προσωρινός Πρόεδρος της Βραζιλίας, Michel Temer, επιδιώκοντας τον τερματισμό του κύκλου βίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, ενέκρινε την αποστολή στρατευμάτων στην πολιτεία την Κυριακή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κανένα Ολυμπιακό αγώνισμα δεν θα λάβει χώρα Rio Grande do Norte.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: