Έξι μήνες και δεν έχει βρέθει ούτε ένα στοιχείο από το χαμένο Boeing

aeroplano_malaisia
Διαβάστε επίσης

Έξι μήνες συμπληρώνονται από την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 της Malaysia Airlines, έξι μήνες δύσκολοι για τους συγγενείς των θυμάτων των επιβατών του αεροπλάνου που εξαφανίστηκε. Η αγωνία τους μεγιστοποιείται από την στάση της εταιρείας, ενώ οι ίδιοι καταγγέλλουν συλλήψεις και ξυλοδαρμούς από την κινεζική αστυνομία.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «The Guardian», μιλώντας πριν από την «μαύρη επέτειο», οι συγγενείς των 154 κινέζων επιβατών της πτήσης, επανήλθαν ξανά και ξανά στο ίδιο ερώτημα: πώς, σε μία εποχή που κάποιος μπορεί να εντοπίσει τον άλλο που βρίσκεται στο δρόμο μέσω ενός κινητού τηλεφώνου, ένα Boeing 777 μπορεί «απλά» να εξαφανιστεί στην πορεία από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο και να πετά για ώρες, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και παραμένουν αναπάντητα.

Η έρευνα επικεντρώνεται πλέον σε μία επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων στο νότιο Ινδικό Ωκεανό και το κόστος της έχει ανέλθει στα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το εξαφανισμένο Boeing των Μαλαισιανών αερογραμμών πιστεύεται ότι τις τελευταίες ώρες πετούσε πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό σε αυτόματο πιλότο και με ένα πλήρωμα που δεν ανταποκρινόταν, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές της Αυστραλίας τον Ιούνιο.

Η μουδιασμένη αντίδραση της Μαλαισίας στην εξαφάνιση του Boeing και η έλλειψη απαντήσεων μισό χρόνο μετά το συμβάν, έχουν προκαλέσει καχυποψία στις οικογένειες των θυμάτων.

Κάποιοι δέχονται ότι το αεροπλάνο βυθίστηκε στον Ινδικό Ωκεανό και τονίζουν ότι οι αρχικές αντιφατικές πληροφορίες ήταν φυσιολογικές, άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει μία συνωμοσία και δηλώνουν ότι οι Αρχές ψάχνουν σε λάθος μέρος, αναφέρει ο Guardian.

Μία γυναίκα δήλωσε ότι η ίδια και άλλο ένα συγγενικό της πρόσωπο τέθηκαν υπό κράτηση όταν προσπάθησαν να διαδηλώσουν μπροστά στα γραφεία της Malaysia Airlines. Όταν άλλοι συγγενείς τους πήγαν στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείτο η ίδια, αστυνομικοί τους ξυλοκόπησαν.

«Με έπιασε από το λαιμό ένας ψηλός αστυνομικός και σχεδόν με έπνιξε. Προσπάθησα να το σκάσω, αλλά περίπου έξι με επτά αστυνομικοί ήρθαν και με ξυλοκόπησαν. Η κόρη μου ήθελε να τραβήξει φωτογραφία ως απόδειξη, αλλά μία αστυνομικός τής πήρε το κινητό τηλέφωνο, την έριξε στο έδαφος, τραβώντας της τα μαλλιά. Την ανάγκασαν να μπει στο δωμάτιο ανακρίσεων. Αισθανόμουν θλιμμένη και απελπισμένη» έγραψε κάποιος από αυτούς τους συγγενείς.

Μέλη μιας άλλης οικογένειας καταγγέλλουν ότι 14 ενήλικες και δύο μικρά παιδιά τέθηκαν υπό κράτηση, επειδή αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν μπροστά από τα γραφεία της Malaysia Airlines, ενώ άλλος συγγενείς είπε ότι σχεδόν 30 άτομα συνελήφθησαν κάποια στιγμή.

Τα ξενοδοχεία αρνούνταν να δεχτούν τις κρατήσεις που έκαναν για τις συναντήσεις τους.

«Αισθανόμαστε αβοήθητοι και μόνοι και η κυβέρνηση μάς έχει εγκαταλείψει» δηλώνει ένας συγγενής, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα.

Η κινεζική αστυνομία έχει υποσχεθεί να διεξάγει έρευνα για τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς.

Το γραφείο στήριξης των συγγενών των θυμάτων έχει στηθεί σε ένα μακρινό προάστιο του Πεκίνου, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση με λεωφορείο ή μετρό.

«Αισθανόμαστε ότι οι θάνατοι των συγγενών μας αποτελούν απλά αριθμούς γι” αυτούς» λέει η Τζιάνγκ Χούι, ενώ η εταιρεία δηλώνει ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται για τις ανάγκες των οικογενειών των θυμάτων.

Λόγω της μορφής του βυθού (όπου υπάρχουν για παράδειγμα υποθαλάσσια ηφαίστεια), οι έρευνες αντιμετωπίζουν προβλήματα αν και εκφράζονται ελπίδες ότι το αεροπλάνο θα βρεθεί μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς το σημείο των ερευνών ήταν πολύ μικρότερο από την αρχική ζώνη των 600.000 τετραγωνικών μέτρων.

Ωστόσο, ακόμα και αν βρεθεί είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς τι ακριβώς θα «αποκαλύψει», όντας τόσο καιρό υπό μεγάλη πίεση.

Παράλληλα, οι έρευνες για τις αιτίες της εξαφάνισης του αεροσκάφους συνεχίζονται. Οι ερευνητές ψάχνουν να βρουν εάν υπήρχαν μηχανικά προβλήματα που ανάγκασαν τους πιλότους να αλλάξουν την πορεία τους ή πιθανούς ανθρώπινους παράγοντες, όπως ψυχολογικά ή προσωπικά προβλήματα των πιλότων ή των επιβατών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία απάντηση.

«Το πρώτο μέλημα είναι να βρεθεί το αεροπλάνο. Το δεύτερο να βρεθεί η αλήθεια» είπε ο Τζακ Σονγκ, συγγενής ενός εκ των θυμάτων.

Παλαιότερα άρθρα: