Εκτόξευση 3 βαλλιστικών πυραύλων στη θάλασσα από τη Βόρεια Κορέα

kim_kor
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τρεις βαλλιστικούς πυραύλους στη θάλασσα στα ανοικτά της ανατολικής της ακτής τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νότιας Κορέας, την ώρα που οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών πραγματοποιούσε Σύνοδο Κορυφής στην Κίνα, στην έδρα του κύριου διπλωματικού συμμάχου της Β. Κορέας.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μια δυτική περιοχή νότια της πρωτεύουσας Πιονγκγιάνγκ, αμέσως μετά το μεσημέρι, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Νότιας Κορέας. Συγκεκριμένα, τα βλήματα ξεκίνησαν την πορεία τους από μια περιοχή που ονομάζεται Hwangju, λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στη Hangzhou της Κίνας.

Οι προαναφερθείσες εκτοξεύσεις πυραύλων ήταν η τελευταία κίνηση σε μια σειρά από αντίστοιχες δοκιμές εκ μέρους της απομονωμένης Βορείου Κορέας φέτος, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο στρατός της Ν. Κορέας επιχείρησε να καθορίσει τον τύπο των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε στρατιωτικός αξιωματούχος. Εντούτοις, προς το παρόν δεν υπάρχουν περαιτέρω διαθέσιμες λεπτομέρειες.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye, φέρεται να είπε στον Πρόεδρο της Κίνας, Xi Jinping, πως η τέταρτη για φέτος πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας με τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και θέτει σοβαρές προκλήσεις για τους δεσμούς της Νότιας Κορέας με την Κίνα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, o Κινέζος ηγέτης επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά τη δέσμευση του Πεκίνου για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, όπως ανέφερε το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, σήμερα Δευτέρα.

Ο Xi είπε επίσης στον Park ότι το Πεκίνο αντιτίθεται στην προτεινόμενη ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στη Νότια Κορέα, το οποίο, όπως υποστηρίζει η Σεούλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή από τη Βόρεια Κορέα.

Στην ίδια βάση, ο Park έχει ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση ενός συστήματος THAAD δεν θα απειλήσει τα συμφέροντα ασφάλειας καμίας άλλης χώρας, ενώ δεν θα χρειαζόταν εξαρχής αν το ζήτημα των πυρηνικών της Βορείου Κορέας είχε επιλυθεί κατά το παρελθόν.

Πηγή: Reuters

Παλαιότερα άρθρα: