Περισσότερα από 2 εκ. τα εκτοπισμένα παιδιά στο Νότιο Σουδάν

S. Sudan
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ο πόλεμος και η πείνα ανάγκασαν περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά στο Νότιο Σουδάν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας την πιο ανησυχητική προσφυγική κρίση στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα ξεκίνησε δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της από το γειτονικό Σουδάν, όταν ο πρόεδρος Salva Kiir ανέτρεψε τον αναπληρωτή του το 2013.

Οι μάχες που ακολούθησαν διχοτόμησαν τη χώρα στη βάση των εθνοτικών διαφορών, έφεραν τον υπερπληθωρισμό και παρέσυραν τμήματα του πληθυσμού σε πείνα, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην Αφρική από τη γενοκτονία της Ρουάντα το 1994.

«Καμία προσφυγική κρίση σήμερα δεν με ανησυχεί περισσότερο από το Νότιο Σουδάν», ανέφερε σε δήλωσή του ο Valentin Tapsoba, επικεφαλής της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) στην Αφρική.

Σε μια χώρα 12 εκατομμυρίων ανθρώπων, σχεδόν τρία στα τέσσερα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία και η UNICEF. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά έχουν διαφύγει εκτός Νοτίου Σουδάν ενώ άλλο 1 εκατομμύριο έχει εκτοπιστεί εσωτερικά.

Οι υπηρεσίες ανέφεραν ότι περισσότερα από χίλια παιδιά έχουν σκοτωθεί στις μάχες. Ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δεν υπάρχουν ακριβή σχετικά στατιστικά στοιχεία για το Νότιο Σουδάν, ένα από τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη του κόσμου.

Πολλοί πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν έχουν καταφύγει στη γειτονική Ουγκάντα, την Κένυα, το Σουδάν ή την Αιθιοπία, χώρες που ήδη αγωνίζονται να παράσχουν αρκετή τροφή και πόρους στον πληθυσμό τους.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: