Εκτός δήμων όσοι μονιμοποιήθηκαν παράνομα – Τι λέει τo πόρισμα-πιλότος του ΑΣΕΠ για το Δ. Κερατσινίου-Δραπετσώνας

fakeloi_epiorkoi
Διαβάστε επίσης

Η δεύτερη μεγάλη δεξαμενή απολύσεων μετά τους “διαθέσιμους” υπαλλήλους στο Δημόσιο φαίνεται πως βρέθηκε ήδη στους Δήμους και αφορά στις μονιμοποιήσεις μέσω του «Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου» (ΠΔ 164/2004)

Το “πλαίσιο αντιμετώπισης” αυτών των παράνομων μονιμοποιήσεων καθορίζεται επί της ουσίας από την απόφαση του ΑΣΕΠ για τις μονιμοποιήσεις υπαλλήλων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Στις 4 Νοεμβρίου το ΑΣΕΠ έκρινε ως παράνομες τις 27 μονιμοποιήσεις συμβασιούχων στον συγκεκριμένο Δήμο που είχαν πραγματοποιηθεί το 2004 και ζητά την ανάκληση των προσλήψεων.

Η απόφαση 590 του Γ’ Τμήματος του ΑΣΕΠ στηρίζεται στο πόρισμα του επιθεωρητή της Ανεξάρτητης Αρχής Λ. Λυμπερόπουλου που αποκάλυψε τις παρατυπίες στις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων στον Δήμο Δραπετσώνας, όπου αποκαλύπτεται πως πραγματοποιήθηκαν εν γνώσει της δημοτικής αρχής την περίοδο 2002-2006.

Η απόφαση αποτελεί «πιλότο» για αντίστοιχες παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων σε άλλους δήμους και αποσαφηνίζει το πλαίσιο αντιμετώπισής τους.

Με βάση το πόρισμα που αποκαλύπτει η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, υπήρξαν υπάλληλοι που παρουσίασαν πλαστά έγγραφα και συμβάσεις ώστε να μπορέσουν να υπαχθούν στο νόμο Παυλόπουλου και σε κάποιες περιπτώσεις, εν γνώσει των υπευθύνων του Δήμου, κατάφεραν να μονιμοποιηθούν παράνομα.

Τώρα το επόμενο βήμα είναι η άμεση διακοπή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων αυτών, αλλά και η άμεση απόλυσή τους, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν ποινικές διώξεις τόσο εναντίον των υπαλλήλων όσο και κατά των υπεύθυνων από την πλευρά του Δήμου που εν γνώσει τους ενέκριναν τις μονιμοποιήσεις.

Η τακτική αυτή θα ακολουθηθεί -και μάλιστα άμεσα- σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις καθώς υπολογίζεται ότι είναι πολλές οι αντίστοιχες περιπτώσεις σε όλους τους δήμους τις χώρας.

Στο πόρισμα υπάρχουν αναφορές για υπαλλήλους που εμφάνισαν συμβάσεις από το… πουθενά, με τη συνέργεια του Δημοτικού Συμβουλίου, ή βεβαίωση απασχόλησης και άλλα έγγραφα που επί της ουσίας “ανακαλύφθηκαν” μόνο και μόνο για να επιτευχθεί η μονιμοποίησή τους με παράνομο τρόπο.

Τώρα οι υποθέσεις έχουν διαβιβαστεί στον εισαγγελέα που έχει ασκήσει διώξεις.

Με αφορμή την απόφαση του ΑΣΕΠ τόνισε σε σχόλιο του ο ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος «Το πόρισμα του ΑΣΕΠ και οι διάλογοι του Δημοτικού Συμβουλίου του 2004 αποδεικνύουν ατράνταχτα ότι οι δυνάμεις των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης “έφτιαχναν πελατεία”, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των ανθρώπων για δουλειά».

Ο κ. Βρεττάκος ανέφερε επίσης ότι «σήμερα καλούν τον δήμο να απολύσει 12 ανθρώπους και να καταργήσει ταυτόχρονα 12 θέσεις εργασίας, όχι γιατί κόπτονται για τη διαπλοκή αλλά γιατί κόπτονται για τις απολύσεις της τρόικας», και προσέθεσε ότι για το θέμα αναμένεται να πάρει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

paranomes nomimopoihseis1

paranomes nomimopoihseis2

paranomes nomimopoihseis3

Παλαιότερα άρθρα: