Ελέω Βρυξελλών: Μίνι ανασχηματισμός

varoufakis-tsipras
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Ένα από τα θέματα που σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητα την χθεσινή ημέρα είναι ένας μίνι ανασχηματισμός που έγινε, καθώς με απόφαση του Πρωθυπουργού, σχηματίστηκε μία νέα ομάδα που θα διεκπεραιώσει την διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Έως τώρα όλα τα φώτα της δημοσιότητας ήταν πάνω στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος χειριζόταν την διαπραγμάτευση και έφτιαχνε τις λίστες με τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά πάντα ο Τύπος επικεντρωνόταν στις στιλιστικές του επιλογές και στον τρόπο με τον οποίο εκφραζόταν.

Παρόλα αυτά χθες ο Υπουργός εξαιρέθηκε από την ομάδα διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με αφορμή την εμφάνιση του στο Eurogroup που έγινε στην Λετονία και στο οποίο ο κύριος Βαρουφάκης δέχτηκε τα πυρά όλων των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μάλιστα φημολογείται πως κατόπιν των εργασιών του Eurogroup δεν παρέστη στο προκαθορισμένο γεύμα, καθώς όπως είπε προτιμούσε την παρέα των φίλων του.

Ως προς την αντικατάσταση του, η νέα ομάδα διαπραγμάτευσης θα αποτελείται πλέον από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο και ανατίθεται ο συντονισμός της αν και παραμένει υπό την ευθύνη του Υπουργού Οικονομικών.

Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία μίας ειδικής ομάδας συντονισμού των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα από τον Γενικό Γραμματέα της Κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά προκειμένου να επιτευχθεί όπως λέει η ανακοίνωση ο καλύτερος δυνατός συντονισμός.

Παράλληλα, στον Γενικό Γραμματέα δημοσιονομικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη, ανατέθηκε η συγκρότηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. «Σχέδιο που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου». Τέλος, την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης.

Όπως ήταν φυσικό, η αξιωματική αντιπολίτευση δια στόματος του εκπροσώπου κυρίου Καραγκούνη, σχολίασε το ζήτημα αυτό λέγοντας ότι « Ο Υπουργός Οικονομικών δεν είδε φως και μπήκε σε αυτή την κυβέρνηση. Αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί ήταν επιλογή της κυβέρνησης».

Η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Σακελλαρίδη ήταν η ακόλουθη: «Η κυβέρνηση στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών στις στοχευμένες και κατευθυνόμενες επιθέσεις που δέχεται ακριβώς γιατί  ο κ. Βαρουφάκης δεν είδε φως και μπήκε σ’ αυτή την κυβέρνηση. Αυτός και η πολιτική που εκπροσωπεί είναι επιλογή της κυβέρνησης.»

Εν κατακλείδι, η Κυβέρνηση ενώ στηρίζει τον Υπουργό Οικονομικών του παίρνει πολλές σημαντικές αρμοδιότητες επειδή έχει καταλάβει πως η διαπραγμάτευση θα συνεχίσει να καθυστερεί όσο δεν εφαρμόζεται μία σταθερή πολιτική από τον εκάστοτε Υπουργό. Ο συγκεκριμένος αν και έκανε αρκετές σωστές κινήσεις πολλές φορές απομακρύνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από την συμφωνία και επικεντρώνοντας τα πάνω του, ήταν καιρός να αντικατασταθεί γιατί πολύ απλά αυτό του στοίχισε την αξιοπιστία του στο εξωτερικό.

Ο Πρωθυπουργός λοιπόν βλέποντας ότι πλέον δεν θεωρείται αξιόπιστος από τους δανειστές ο Υπουργός και επειδή δεν ήθελε να φανεί πως προχωρά σε ανασχηματισμό μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, προτίμησε να φτιάξει μια νέα ομάδα προκειμένου να μην ανοίξει ρουθούνι και μακάρι να έχει πράξει σωστά καθώς ο διαθέσιμος χρόνος συνεχώς μειώνεται.

Παλαιότερα άρθρα: