ΕΛΣΤΑΤ: Ύφεση 0,9% στο β’ τρίμηνο

elstat2
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Σε νέα έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας παρουσιάζεται ύφεση στο β’τρίμηνο του 2016. Ο δείκτης του Ακαθάριστους Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκε μεταξύ β΄ και α΄ τριμήνου, κατά 0,2% έναντι αύξησης 0,3% της αρχικής εκτίμησης, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε τον δείκτη της ύφεσης σε 1% σε ετήσια βάση, από ύφεση 0,8% κατά την πρώτη εκτίμηση.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δυσμενής αναθεώρηση είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως του Ιουνίου για το Ισοζύγιο Πληρωμών) είτε τριμηνιαία (όπως για τον κύκλο εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και για την έρευνα εργατικού δυναμικού).

Σε ετήσια βάση, τα επιμέρους στοιχεία που μετέχουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν ως εξής:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1,9%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 7%
• Μείωση 11,4% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 26,5%)
• Μείωση 7,1% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 3,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 22,6%).

Σε τριμηνιαία βάση, σημειώθηκαν οι εξής μεταβολές:

• Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,2%
• Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν 1%
• Μείωση 1% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6% και οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 3,5%).
• Μείωση 0,4% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 0,5%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 4,4%).

Εξάλλου, με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε ετήσια βάση παρουσίασε μείωση 0,4 % έναντι της μείωσης 0,1% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη εκτίμηση στις 12 Αυγούστου.

Τέλος, συνεχίζει να υπάρχει ύφεση στην αγορά και η αιτία της κατάστασης αυτής είναι η απουσία ρευστότητας από τον ιδιωτικό τομέα σε συνάρτηση με την συνεχιζόμενη φοροκαταιγίδα που πλήττει, τόσο τους επιχειρηματίες όσο και τους πολίτες. Ενδεικτικό παράδειγμα τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ που κατέφτασαν σήμερα φουσκωμένα κατά πολλά ευρώ.

Παλαιότερα άρθρα: