Έμμεση ρωσική απειλή για τη Σουηδία με φόντο το ΝΑΤΟ

poutin-20-6
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η Ρωσία θα αναλάβει στρατιωτικά «αντίμετρα» αν η Σουηδία επιχειρήσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη Viktor Tatarinstev. Σε μια συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, ο Tatarinstev προειδοποίησε κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα υπάρξουν «συνέπειες».

Επικρίνοντας αυτό που αποκάλεσε μια «επιθετική εκστρατεία προπαγάνδας» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Tatarinstev τόνισε ότι «η Σουηδία δεν είναι ένας στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις μας».

Αλλά με αφορμή την πρόσφατη αύξηση της σουηδικής υποστήριξης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο πρεσβευτής είπε: «Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξουν αντίμετρα».

Ο Πούτιν τόνισε ότι θα υπάρξουν συνέπειες, και ότι η Ρωσία θα πρέπει να καταφύγει σε απάντηση στρατιωτικής φύσης και με αναπροσανατολισμό των στρατευμάτων και των πυραύλων της. «Η χώρα που προσχωρεί στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να είναι ενήμερη για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.

Παρά τις αλλαγές στην κοινή γνώμη – το 31 τοις εκατό των Σουηδών θέλει να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, από 17 τοις εκατό το 2012 – η Ρωσία είναι πεπεισμένη ότι η χώρα δεν θα επιλέξει να ενταχθεί στην Δυτική στρατιωτική συμμαχία. Όπως είπε ο Tatarinstev: «Δεν νομίζω ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον.»

Ο πρεσβευτής απέδωσε επίσης τις τεταμένες σουηδο-ρωσικές σχέσεις σε μια εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με την οποία «η Ρωσία συχνά περιγράφεται ως ένας εισβολέας που σκέφτεται μόνο τη διεξαγωγή πολέμων και απειλεί τους άλλους».

Να αναφερθεί ωστόσο ότι πέρυσι, μια σειρά από εκθέσεις έδειξαν αυξημένη ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα, με μαχητικά-βομβαρδιστικά να εντοπίζονται στο σουηδικό εναέριο χώρο και ένα ξένο υποβρύχιο να κινείται στα σουηδικά χωρικά ύδατα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Carl Bildt αναφέρθηκε στο ως άνω γεγονός ως «την πιο σοβαρή εναέρια εισβολή των Ρώσων» εδώ και μια δεκαετία.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist ανακοίνωσε από τότε ότι η Σουηδία θα αναβαθμίσει τον στόλο του πολεμικού της ναυτικού, ώστε να μπορεί να ανιχνεύει καλύτερα τη δραστηριότητα των υποβρυχίων.

Παλαιότερα άρθρα: