Εν μέσω απειλών οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Ν. Κορέας

hpa_nkor
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα ξεκίνησαν κοινές ετήσιες στρατιωτικές ασκήσεις, σήμερα Δευτέρα, προκαλώντας προειδοποιήσεις περί αντιποίνων από τη Βόρεια Κορέα, καθώς η ήδη επαυξημένη ένταση στη χερσόνησο οξύνεται από την αποστασία ενός Βορειοκορεάτη διπλωμάτη.

Η Πιονγκγιανγκ απομονώθηκε περαιτέρω μετά από την τέταρτη πυρηνική δοκιμή στην οποία προέβη τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς και την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, τον Φεβρουάριο, που επέφερε αυστηρότερες κυρώσεις εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Τις τελευταίες βέβαια η Β. Κορέα αψήφησε πανηγυρικά πραγματοποιώντας αρκετές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.

Περίπου 25.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην άσκηση Ulji Freedom Guardian, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου. Η υπό αμερικανική ηγεσία Επιτροπή Στρατιωτικής Ανακωχής του ΟΗΕ δήλωσε πως κοινοποίησε στο στρατό της Βόρειας Κορέας υπόμνημα σχετικά με το ότι οι ασκήσεις είναι «μη προκλητικές» από τη φύση τους.

Από την πλευρά του το απολυταρχικό καθεστώς της Β. Κορέας χαρακτηρίζει τις ασκήσεις ως προετοιμασία για μια επερχόμενη εισβολή, και νωρίς τη Δευτέρα απείλησε με προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, κάτι που δεν είναι αφύσικο για τον ηγέτη της χώρας Kim Jong Un.

«Από αυτή τη στιγμή, η εμπροσθοφυλακή του Λαϊκού Στρατού της Κορέας διατηρεί πλήρη ετοιμότητα για προληπτικά αντίποινα εναντίον όλων των εχθρικών ομάδων που εμπλέκονται στην άσκηση Ulji Freedom Guardian», δήλωσε εκπρόσωπος του καθεστώτος μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA. Η δήλωση συνεχίζει ως εξής: «Οι πολεμοκάπηλοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι αν δείξουν το παραμικρό σημάδι επιθετικότητας, θα μετατρέψουν το προπύργιο της πρόκλησης σε ένα σωρό από στάχτες από Κορεατικό πυρηνικό πλήγμα».

Την περασμένη εβδομάδα, η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο Thae Yong Ho, αναπληρωτής πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο, αυτομόλησε και κατέφυγε στη Νότια Κορέα με την οικογένειά του, σε ένα ισχυρό πλήγμα για το καθεστώς του Kim Jong Un. «Οι λιποταξίες υψηλού επιπέδου επισημαίνουν τις ρωγμές στο καθεστώς του Kim», ανέφερε η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Park Geun-hye. «Παρατηρούμε ότι η ελίτ της Βόρειας Κορέας καταρρέει, καθώς υψηλά στελέχη αυτομολούν σε ξένες χώρες, κάτι που αποτελεί σημάδι σοβαρών ρωγμών, με πιθανότητες περαιτέρω φθοράς του καθεστώτος», πρόσθεσε σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αποστασία του Thae ακολούθησε τη μετάβαση 12 Βορειοκορεατών σερβιτόρων στη Σεούλ. Σήμερα, ο Ερυθρός Σταυρός της Βόρειας Κορέας απέστειλε επιστολή προς την αντίστοιχη υπηρεσία της Νότιας Κορέας, ζητώντας να στείλουν πίσω τις γυναίκες, ισχυριζόμενος ότι είχαν απαχθεί από τη Σεούλ, σύμφωνα με το KCNA. Από τη μεριά της η Νότια Κορέα αρνείται κάτι τέτοιο.

Να αναφερθεί ότι η Βόρεια και η Νότια Κορέα τυπικά εξακολουθούν να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, διότι η σύγκρουσή τους (1950-53) έληξε με ανακωχή και όχι με συνθήκη ειρήνης.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: