Ένα ταξίδι προς την ασφάλεια 18.000 χλμ.

syria travel
Διαβάστε επίσης

Ήταν αρχές Ιουλίου όταν ο Αζίζ, ένας 27χρονος δημοσιογράφος από τη Συρία, κατόρθωσε να φτάσει στην Ελλάδα. Σε αυτή τη δεύτερη προσπάθειά του να διασχίσει τα σύνορα της χώρας, το ταξίδι από την Αλικαρνασσό στην Κάλυμνο του φάνηκε –επιτέλους– άνετο. Μαζί με άλλους επτά πρόσφυγες, βρέθηκε στις ελληνικές ακτές μέσα σε δύο μόλις ώρες. «Η τύχη μού χαμογέλασε τελικά», αναφέρει.

taksidiΗ Αθήνα τού έδωσε την εντύπωση ταλαιπωρημένης πόλης. Ένιωθε πως η κρίση είχε ρουφήξει τη ζωντάνια της. Όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να εκπληρώσει ένα παιδικό του όνειρο: να επισκεφτεί το βράχο της Ακρόπολης. «Είναι οδυνηρό να βλέπεις κάθε χώρα να προστατεύει τα αρχαιολογικά μνημεία της, τη στιγμή που ο πόλεμος στη Συρία έχει καταστρέψει τα πάντα», επισημαίνει.

Το ταξίδι του Αζίζ είχε ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2008, όταν η δημοσιογραφική του δραστηριότητα οδήγησε στη σύλληψή του. Για περισσότερο από ένα χρόνο, γινόταν άθυρμα στα χέρια των μυστικών υπηρεσιών. «Παρά τα βασανιστήρια, ο αριθμός 6 ήταν αυτός που χαράχτηκε πιο βαθιά στη μνήμη μου: ο αριθμός του βρώμικου κελιού μου. Το πρώτο βράδυ, ξύπνησα με δεκάδες κατσαρίδες να περπατούν πάνω στο σώμα μου. Μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, είχα κουρνιάσει στη γωνία, τρέμοντας απ’ το φόβο πως θα με φάνε ζωντανό». Ο Αζίζ καταδικάστηκε σε δύο χρόνια εγκλεισμού, τα οποία πέρασε στη διαβόητη φυλακή Sednaya.

Όταν αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2010, του είχαν στερήσει τα πολιτικά του δικαιώματα. Επίσης, τον απέβαλαν απ’ το Πανεπιστήμιό του. Ο Αζίζ επέστρεψε στην πόλη του, Salamiyah, η οποία βρίσκεται στα περίχωρα της Hama. Εκεί, άνοιξε δημοσιογραφικό γραφείο όταν ξεκίνησε η εξέγερση, ενώ το καλοκαίρι του 2012 παντρεύτηκε με τη Λάμα.

Σύντομα όμως ήταν και πάλι καταζητούμενος κι έτσι το Μάιο του 2013 αναγκάστηκε να διαφύγει στην Τουρκία. Παρόλο που ήθελε να συνεχίσει το ταξίδι του προς την Ευρώπη, βρέθηκε μέσω Αιγύπτου στην… Τανζανία, πέφτοντας στην παγίδα διακινητών. Αφού συνελήφθη στο αεροδρόμιο, εστάλη πίσω στα αιγυπτιακά εδάφη, απ΄ όπου κατάφερε να επιστρέψει τελικά στην Τουρκία.

Καθώς οι πόροι του είχαν τελειώσει, ο Αζίζ αναγκάστηκε να γυρίσει κρυφά στη Συρία για να εργαστεί ως δημοσιογράφος. Όμως μετά από ένα άρθρο του για το λιθοβολισμό μιας γυναίκας, η οργάνωση ISIS ξεκίνησε να τον κυνηγά. Εάν τον Οκτώβριο του 2013 δεν διέφευγε και πάλι στην Τουρκία, η ζωή του ακόμη θα βρισκόταν υπό σοβαρή απειλή.

Όμως, για τον Αζίζ, ήταν αδύνατο να κρύβεται για πάντα. Κι έτσι στις αρχές Μαΐου αποφάσισε, μαζί με μερικούς ακόμη Σύρους, να περάσει τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Όπως αναφέρει, η ομάδα κατέληξε περικυκλωμένη από τα σκυλιά των ελληνικών αρχών, τα οποία μάλιστα τραυμάτισαν ένα μέλος της.

Ήταν η δεύτερη προσπάθειά του αυτή που στέφθηκε με επιτυχία. Κι έτσι στις 16 Ιουλίου, κατέληξε στη Γερμανία, όπου κατέθεσε αίτηση ασύλου. «Εδώ και πολύ καιρό έχω σταματήσει να μετράω πόσους φίλους έχω χάσει», σημειώνει. «Έχει πάψει να μου λείπει η Συρία, που μου φέρνει στο νου ένα μίγμα φρικτών αναμνήσεων. Θέλω να ξεχάσω, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου», προσθέτει αναμένοντας τη στιγμή να επανενωθεί με τη σύζυγό του.

Τομέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Γραφείο στην Ελλάδα
Τηλ. 210 6756801, Fax. 210 6756800
www.unhcr.gr
www.1againstracism.gr

Παλαιότερα άρθρα: