Εναλλακτική πρόταση ποσοτικής χαλάρωσης από τον Γ. Βαρουφάκη

6e921b755555ac474c3943f80d0eba29_XL
Διαβάστε επίσης

Eναλλακτική πρόταση ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία να χρηματοδοτηθεί σε ποσοστό 100% με ομόλογα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει τα ομόλογα αυτά στη δευτερογενή αγορά, «κατέθεσε», σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας σήμερα στο οικονομικό φόρουμ «Αμπροζέτι» του Κόμο, στην Ιταλία,

Διευκρίνισε, δε, ότι με τον τρόπο αυτόν «θα λύνονταν τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διότι θα αγόραζε ένα μόνον χαρτί με αξιολόγηση τριπλού A, χωρίς να πρέπει να ενδιαφέρεται για να ομόλογα των διαφόρων χωρών».

Νωρίτερα, στην ομιλία του, σύμφωνα πάντα με όσα μεταδίδουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο κ. Βαρουφάκης είχε σημειώσει: «Δόθηκαν δάνεια σε χώρες που διατηρούν χρέη, όπως η χώρα μου, με ειδικές διαδικασίες. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μετάθεση εν δυνάμει απωλειών από τα λογιστικά βιβλία των τραπεζών στους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Με τον τρόπο αυτόν, όλο το βάρος της κρίσης έπεφτε πάνω στις χώρες που βρίσκονταν σε μεγαλύτερη δυσκολία. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές, στις χρηματαγορές, επί περίπου μια διετία. Ο Μάριο Ντράγκι αντιμετώπισε με μεγάλο θάρρος την κατάσταση αυτή, το καλοκαίρι του 2012».

Παλαιότερα άρθρα: