Εναρκτήριο λάκτισμα σήμερα για «ξεκαθάρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

syriza_12022015183655
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Γεράσιμος Ταυρωπός

Είναι πλέον κανόνας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι καθοριστικές συνεδριάσεις της Γραμματείας του κόμματος είναι αυτές στις οποίες (σπανίως ύστερα από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου…) συμμετέχει και ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα στις 5 το απόγευμα είναι μία από αυτές τις συνεδριάσεις, πιθανότατα η καθοριστικότερη όλων. Διότι σε αυτήν θα κριθεί με ποιους όρους και σε ποιο χρόνο θα γίνει η -προεξοφλημένη πλέον απ’ όλες τις πλευρές- διάσπαση του κόμματος!

Με δηλώσεις τους, κορυφαία στελέχη περί τον πρωθυπουργό, προϊδέασαν για τους σχεδιασμούς του: «μπάνια του λαού», ψήφιση της συνολικής συμφωνίας, έναρξη υλοποίησής της, συγκεκριμενοποίηση των δεσμεύσεων των δανειστών για την αναδιάρθρωση του χρέους, συνέδριο του «κοινωνικού» ΣΥΡΙΖΑ και ύστερα εκλογές. Με αυτούς τους όρους, το συνέδριο του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» τοποθετείται το νωρίτερο τον Οκτώβριο. Μέχρι τότε, το ανώτατο όργανο του κόμματος, η ΚΕ, δεν αποφασίζει τίποτε επί της ουσίας παρά μόνο τις διαδικασίες του συνεδρίου. Δεν αποφασίζει τίποτε ούτε για όσα προηγήθηκαν (συμφωνία 13ης Ιουλίου) ούτε για όσα θα ακολουθήσουν (ψήφιση συνολικής συμφωνία, συμφωνία για το χρέος) μέχρι και το συνέδριο τον Οκτώβριο.

Όσο για το συνέδριο του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ», αυτό σημαίνει συνέδριο με «ανοιχτές πόρτες», με μαζική συμμετοχή ψηφοφόρων, φίλων και υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή με την «τεχνοτροπία» Γιωργάκη Παπανδρέου, με προφανή στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών του κόμματος εις βάρος της αριστερής πτέρυγας.

Στην Αριστερή Πλατφόρμα όλα αυτά είναι ευκόλως αναγνώσιμα. Η απάντησή της λοιπόν είναι η σημερινή, 2,5 ώρες ύστερα από την έναρξη της συνεδρίασης της Γραμματείας του κόμματος, εκδήλωση στον Πανελλήνιο με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και με απεύθυνση χαιρετισμών από το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνη Νταβανέλλο, το συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη και το δημοσιογράφο – συγγραφέα Πέτρο Παπακωνσταντίνου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα δεν συμφωνεί καθόλου με το σχεδιασμό του Αλέξη Τσίπρα και προτείνει η ΚΕ να συνέλθει αυτό το Σαββατοκύριακο για να πάρει αποφάσεις δεσμευτικές για την κυβέρνηση, αλλά και σύγκληση διαρκούς συνεδρίου του κόμματος πριν από την οριστικοποίηση της οριστικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Υπ’ αυτούς τους όρους, η σημερινή μέρα πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει τους όρους με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγείται σε μια κλιμακούμενη διαδικασία οριστικοποίησης της διάσπασης, που κατά τους περισσότερους έχει ήδη δρομολογηθεί ανεπίστρεπτα ύστερα από τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Παλαιότερα άρθρα: