Ενδεχόμενο πλαίσιο συντονισμού επιθέσεων εξετάζουν οι ΗΠΑ στη Συρία

us_syria
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την Πέμπτη, η κυβέρνηση Ομπάμα εξετάζει ένα σχέδιο συντονισμού των αεροπορικών επιθέσεων εναντίον της Nusra Front και του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με τη Ρωσία και τον Άσαντ, με την προϋπόθεση η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τους βομβαρδισμούς εναντίον των μετριοπαθών ανταρτών.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν στην εμπόλεμη ζώνη τους μετριοπαθείς Σύρους αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονται υπό την πίεση του Ισλαμικού Κράτους και των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά η επιτυχής έκβαση του σχεδίου εξαρτάται σε ένα βαθμό από το εάν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να πιέσει τον Πρόεδρο της Συρίας και σύμμαχό της, Μπασάρ αλ-Άσαντ, να σταματήσει τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Εντούτοις, πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι και ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας και των διεθνών σχέσεων αμφιβάλλουν για το αν η Μόσχα είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση. Αυτό που επίσης θα ήταν απαραίτητο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι οι μετριοπαθείς δυνάμεις της αντιπολίτευσης να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τη Nusra και να μετακινηθούν σε ορατά σημεία και ανοιχτές περιοχές, όπου θα είναι ευάλωτοι στις κυβερνητικές και ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει ως στόχο μόνο το Ισλαμικό Κράτος, πολλά από τα χτυπήματα που πραγματοποίησε φαίνεται να στόχευαν τους υπό αμερικανική υποστήριξη μετριοπαθείς αντάρτες, οι οποίοι εναντιώνονται στην κυβέρνηση Άσαντ, την οποία και η Ουάσιγκτον έχει κατηγορήσει ευθέως για τις περισσότερες από τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός έως τώρα.

«Αν οι μετριοπαθείς διαχωριστούν από τη Nusra, αμέσως οι Ρώσοι και ο Άσαντ θα τους εξολοθρεύσουν», δήλωσε ο Κρις Χάρμερ, αναλυτής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου. «Η ιδέα ότι οι μετριοπαθείς αντάρτες θα διαχωρίσουν εαυτούς από τη Nusra απλά δεν πρόκειται να συμβεί», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι συγκλονιστικό για μένα να σκέφτομαι ότι κανείς ακόμη και στον πέμπτο χρόνο αυτού του εμφυλίου πολέμου δεν σκέφτηκε ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα ήταν μια καλή ιδέα», ανέφερε ακόμη ο Χάρμερ.

Η Washington Post, η οποία πρώτη αναφέρθηκε στο αμερικανικό σχέδιο, είπε ότι η κυβέρνηση Ομπάμα έχει υποβάλει μια γραπτή πρόταση στη Μόσχα, αλλά δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ, μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, υπογράμμισαν ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση στη βάση της διευθέτησης των επιμέρους λεπτομερειών και δεν έχουν παρθεί τελεσίδικες αποφάσεις.

Πηγές: Reuters, Washington Post

Παλαιότερα άρθρα: