Ενεργοποιείται ο μηχανισμός της διαμεσολάβησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

parthenwnas
Διαβάστε επίσης

Του Κωνσταντίνου Παντελή

Μία σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τα Γλυπτά του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο σημειώθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της UNESCO στο Παρίσι. Κι αυτό γιατί αποφασίστηκε ομόφωνα η σύσταση διακυβερνητικής επιτροπής του διεθνούς οργανισμού προς την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία και την οποία οι παραπάνω χώρες καλούνται να αποδεχθούν ως επίσημο διαμεσολαβητή για το θέμα των Γλυπτών. Η παραπάνω κίνηση είχε προετοιμαστεί ένα χρόνο πριν όταν ο τότε υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος είχε αποστείλει σχετική ανακοίνωση στη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αποδοχή της διαμεσολάβησης ως μορφή επίλυσης του ζητήματος των Γλυπτών δεν είναι δεσμευτική για τη Μεγάλη Βρετανία, που εκπροσωπήθηκε από τον υποδιευθυντή του Βρετανικού Μουσείου. Επιπρόσθετα, από σύστασης του οργανισμού και παρά το ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα βρίσκεται στην agenda αδιάλειπτα από το 1987, δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ αυτό το μέσο ως μηχανισμός επίλυσης πολιτιστικών διαφορών.

Δεν παύει ωστόσο η ως άνω απόφαση να αποτελεί ένα σημαντικό μέσο πίεσης σε θεσμικό επίπεδο, κάτι που μεταφέρει τα ελληνικά αιτήματα για επιστροφή των αντικειμένων από τη σφαίρα των διμερών σχέσεων στο διεθνές επίπεδο των συζητήσεων περί των πολιτιστικών στοιχείων παγκόσμιας κληρονομιάς, πάντα υπό την αιγίδα της UNESCO.

Ακόμη και αυτό το προπαρασκευαστικό βήμα είναι σημαντικό τόσο για την επιστροφή των μαρμάρων και των άλλων έργων τέχνης του Παρθενώνα όσο και γενικότερα για την ελληνική πολιτιστική διπλωματία. Για το λόγο αυτό η ελληνική πλευρά επιδιώκει με αμείωτη ένταση να πετύχει το μεγάλο ναι από τη βρετανική κυβέρνηση προκειμένου να ενεργοποιηθεί κι επίσημα ο μηχανισμός διαμεσολάβησης, ενώ για το σκοπό αυτό έχει ήδη ζητήσει από τα κύρια κράτη-μέλη της επιτροπής να ασκήσουν πιέσεις στο Λονδίνο.

«O στόχος της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ακριβώς να εκδοθεί ανακοινωθέν, με το οποίο τρίτες χώρες θα προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να αποδεχθεί τη διαδικασία της διαμεσολάβησης», σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Τα γεγονότα δείχνουν το δρόμο, εντούτοις δεν μένει παρά να δούμε τις εξελίξεις πάνω στο σημαντικό αυτό από ελληνικής πλευράς ζήτημα , οι οποίες ευελπιστούμε να μην σημειωθούν με αργούς ρυθμούς.

Πηγές
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθημερινή

Παλαιότερα άρθρα: