Εντοπίστηκαν ίχνη ραδιενέργειας από τη Φουκοσίμα στις ακτές της Καλιφόρνιας

fukoshima
Διαβάστε επίσης

«Ίχνη» ποσοτήτων ραδιενέργειας από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν ερευνητές ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνιας.

Σε ανακοίνωσή του το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο «Woods Hole» ανέφερε ότι ανιχνεύτηκε στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού, 100 μίλια δυτικά της Γιουρίκα, στην Καλιφόρνια, το ραδιενεργό ισότοπο καίσιο-134 που είχε ανιχνευτεί μόνο σε δείγματα νερού που είχαν ληφθεί στην Φουκουσίμα.

Το επίπεδο του καισίου-134 που ανιχνεύτηκε είναι μικρότερο από δύο μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο νερού, μια ποσότητα «πολύ πιο κάτω από το μετρήσιμο επίπεδο κινδύνου για την ανθρώπινη υγεία ή τη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με τους διεθνείς οργανισμούς υγείας» ανέφερε το Ινστιτούτο.

Το ποσοστό αυτό είναι επίσης πάνω από 1.000 φορές χαμηλότερο από τα επιτρεπτά όρια στα επίπεδα του πόσιμου νερού στις Ηνωμένες Πολιτείες όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ραδιενέργεια η οποία εκλύθηκε κατά το πυρηνικό δυστύχημα του Μαρτίου του 2011 έχουν εντοπιστεί σε αμερικανικά χωρικά ύδατα. Καναδοί επιστήμονες εντόπισαν παρόμοιες ποσότητες καισίου-134 στα ανοικτά των ακτών του Καναδά τον Φεβρουάριο του 2014.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι η ραδιενέργεια από την Φουκουσίμα θα μετακινηθεί από τα καναδικά νερά νότια στις αμερικανικές ακτές με τελική κατεύθυνση δυτικά προς τη Χαβάη.

Παλαιότερα άρθρα: