Επερώτηση Παναγούλη στη Βουλή για την τουρκική απαγόρευση στο ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος

stathis panagoulis
Διαβάστε επίσης

Πώς διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση αλλά και τι απάντηση πήρε από την Τουρκία για την πρωτοφανή και ντροπιαστική τουρκική απαγόρευση στο ελληνικό πρωθυπουργικό αεροσκάφος να κινηθεί μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο και να προσγειωθεί στη Ρόδο για ανεφοδιασμό, ζήτησε ο ανεξάρτητος βουλευτής, Στάθθης Παναγούλης.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει:

Η εφημερίδα «Το Παρόν» (Δημοσίευμα της Κυριακής, 14/02/2016, σελ. 9) αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας απαγόρευσε την διέλευση από τον εναέριο χώρο της του ελληνικού αεροσκάφους που μετέφερε τον πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία στην Τεχεράνη, για την προκαθορισμένη επίσημη επίσκεψή τους, στις 7-8 Φεβρουαρίου, στο Ιράν.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο, 06/02/2016, μετά τον ανεφοδιασμό του ελληνικού αεροσκάφους στη Ρόδο, οι τουρκικές αρχές δεν δέχθηκαν το σχέδιο της πτήσης του ελληνικού αεροσκάφους από τη συντομότερη διαδρομή, έξω από τα όρια ευθύνης του FIR Αθηνών, με χρήση του αεροδιαδρόμου του τουρκικού εναέριου χώρου και καθήλωσαν κυριολεκτικά το αεροσκάφος στη Ρόδο, εξαναγκάζοντας τελικά την ελληνική πλευρά να τροποποιήσει το σχέδιο πτήσης.

Με την μεθόδευση αυτή η τουρκική κυβέρνηση επιχείρησε να μπλοκάρει την καθορισμένη επίσημη επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού -πρώτου ευρωπαίου ηγέτη, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων- και της ελληνικής αποστολής στην Τεχεράνη.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός Εξωτερικών:

- Διαμαρτυρήθηκε η ελληνική κυβέρνηση για την παραπάνω προκλητική στάση της Τουρκίας και αν ναι, με ποιον τρόπο; Παρακαλώ να πληροφορήσετε τη Βουλή των Ελλήνων και, μέσω αυτής, τον ελληνικό λαό για τα διαβήματα διαμαρτυρίας που υποβάλατε προς την τουρκική κυβέρνηση καθώς και για τις απαντήσεις που λάβατε από αυτήν.

Παλαιότερα άρθρα: