Επικείμενη συμφωνία ειρήνης μεταξύ Κολομβίας και FARC

colob_farc
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

H κυβέρνηση της Κολομβίας και οι Μαρξιστές αντάρτες της FARC θα ανακοινώσουν σήμερα ότι έχουν καταλήξει σε οριστική συμφωνία ειρήνης, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τρία μέλη της κυβερνητικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Η επερχόμενη συμφωνία θα έχει ως στόχο να φέρει ένα τέλος στον μισό αιώνα συγκρούσεων με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), που ως απολογισμό έχει την απώλεια περισσότερων από 220.000 και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

«Βρισκόμαστε ενώπιον της επικείμενης συμφωνίας, η οποία θα κλείσει των κύκλο των διαπραγματεύσεων», ανέφερε μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι δεν έχει καταστεί σαφές ποιά ώρα θα βγει η σχετική ανακοίνωση. Παρόλα αυτά πιθανολογείται πως το αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό το βράδυ.

Νωρίτερα σήμερα πάντως, ο αρχηγός των ανταρτών της FARC, Timoleon Jimenez, γνωστός ως Timochenko, έγραψε: «Είμαστε προ των πυλών σημαντικών ανακοινώσεων που θα μας φέρουν κοντά στην τελική συμφωνία».

Η ιστορική συμφωνία θα προβλέπει την αποστράτευση των ανταρτών, την επανένταξή τους στην κοινωνία των πολιτών και τη συμμετοχή τους στην πολιτική.

Έχοντας επιτευχθεί μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια γεμάτων συνομιλιών στην Κούβα, η συμφωνία χρειάζεται ακόμα να υπογραφεί και να ψηφιστεί στο πλαίσιο δημοψηφίσματος. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Κολομβιανοί θα στηρίξουν την επικείμενη συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η ειρήνη με τη FARC δεν εγγυάται το τέλος των αλλεπάλληλων κύκλων βίας στην Κολομβία. Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και του μικρότερου αριστερού Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) βρέθηκαν σε αδιέξοδο πρόσφατα, ενώ οι συμμορίες που δημιουργήθηκαν από δεξιές παραστρατιωτικές ομάδες – σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες – έχουν αναλάβει ορισμένες οδούς διακίνησης ναρκωτικών.

Πηγές: Reuters, Euronews

Παλαιότερα άρθρα: