Επικίνδυνα τεταμένες οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας για τη Νότια Σινική Θάλασσα

pentagono
Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Εδώ και ημέρες συνεχίζεται το διπλωματικό και στρατιωτικό θρίλερ στη Νότια Σινική Θάλασσα με το ναυτικό των ΗΠΑ να πλέει πολύ κοντά σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας των οποίων την κυριότητα διεκδικεί η Κίνα.

Χθες αμερικανικό βομβαρδιστικό B-52 πέταξε πάνω από το τεχνητό κινεζικό νησί Σπάρτλι και παρ” ότι δέχθηκε παρέμβαση από τους Κινέζους ελεγκτές, συνέχισε την αποστολή του.

Το αμερικανικό βομβαρδιστικό τύπου Β-52, πέταξε την Πέμπτη (12/11) πάνω από το τεχνητό νησί Σπάρτλι που έχουν κατασκευάσει οι Κινέζοι στην περιοχή και προκάλεσε την σφοδρή αντίδρασή τους.

Το σημείο που άναψε τα αίματα ήταν εκείνο στο οποίο ο Κινεζικός έλεγχος ζήτησε από τους Αμερικανούς πιλότους να αποσυρθούν από τον εναέριο χώρο, τον οποίο θεωρούν δικό τους, αλλά το βομβαρδιστικό συνέχισε την αποστολή του, μετά από διαταγές που δέχθηκε από την αμερικανική ηγεσία.

Με αυτό τον τρόπο αλλά και με την επίσημη ανακοίνωση του συμβάντος από το αμερικανικό πεντάγωνο, οι ΗΠΑ καταστούν σαφές ότι δεν αποδέχονται την κινεζική κυριότητα του τεχνητού νησιού. Οι σχέσεις άλλωστε των δύο χωρών, όσον αφορά την εξωτερική πολιτική είναι ιδιαίτερα αμήχανες τα τελευταία χρόνια που η Κίνα έχει αναδειχθεί στο δεύτερο σημαντικότερο οικονομικό γίγαντα του κόσμου. Το παράδοξο είναι ότι στο επίπεδο των εμπορικών συνεργασιών Κίνα και ΗΠΑ έχουν εξαιρετικές σχέσεις και επενδύουν διαρκώς και στο μέλλον αυτών των σχέσεων.

Παλαιότερα άρθρα: